Εξετάζουν και νέα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους

Η νέα «απάντηση» της κυβέρνησης που εμμένει σε μια αποτυχημένη τακτική ενώ το κρίσιμο διάστημα είναι ήδη προ των πυλών. «Παράθυρο» για παράταση της έναρξης επιβολής του προστίμου των 100 ευρώ

Στο… περίμενε ακόμα για τις ήδη καθυστερημένες πλην όμως ακριβοπληρωμένες «επιτάξεις» υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών με την διανομή των φύλλων πορείας πορείας να ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη, που ωστόσο δεν αρκούν για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής κατάστασης που επιβαρύνεται συνεχώς και η «Όμικρον» σαρώνει.

Και ενώ ήδη μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται κορύφωση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει νέα μέτρα με τα οποία στρέφεται ξανά με τιμωρητική λογική στους ανεμβολίαστους, στους οποίους επιχείρησε να μεταθέσει την ευθύνη για την αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας. 

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιορισμών στους μη εμβολιασμένους πολίτες. «Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που θα χρειαστεί. Εύχομαι να μην χρειαστεί να πάρουμε κανένα άλλο μέτρο αν κάνουμε το απλό μέτρο: να πάμε να κάνουμε το εμβόλιο», υπογράμμισε. 
 
Επανέλαβε ότι εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού με ηλικιακά κριτήρια, όπως η ομάδα πολιτών άνω των 50, αλλά πρόσθεσε πως στο τραπέζι βρίσκεται το ζήτημα της πρόσβασης των ανεμβολίαστων ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης προσθέτοντας ότι οι ειδικοί θα συνεδριάσουν και θα κάνουν την εισήγησή τους στην κυβέρνηση.

Τέλος, άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» για παράταση της έναρξης επιβολής του προστίμου των 100 ευρώ μηνιαίως στους άνω των 60, που δεν θα έχουν εμβολιαστεί έως τις 15 Ιανουαρίου, λέγοντας ότι «όταν φτάσουμε στην ημέρα εκείνη θα δούμε τι πρέπει να γίνει». 

Στη συζήτηση και νέοι περιορισμοί στην εστίαση 

Νωρίτερα, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, δήλωσε στο Open πως στο τραπέζι παραμένουν «από καιρό» νέοι περιορισμοί στην εστίαση. «Ίσως τα συζητήσουμε την επόμενη εβδομάδα» είπε.

Παράλληλα, ο κ. Γώγος εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τη νέα μετάλλαξη «Όμικρον» λέγοντας πως «το στέλεχος δημιουργεί προβλήματα λόγων των μέτρων αλλά παραμένει σταθερός ο αριθμός των διασωληνωμένων».

«Έχουμε καλά νέα, φαίνεται ότι η νόσος έχει τεράστια διασπορά με χαμηλή θνητότητα» είπε και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι ο ιός γίνεται ηπιότερος. Παίζει το σενάριο να γίνει ενδημικός Και μετά από 1-2 μήνες να είναι καλύτερη η κατάσταση».

Μέσω gov.gr η βεβαίωση θετικού rapid για εργαζόμενους

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι ουρές από τους πολίτες που θέλουν να κάνουν διαγνωστικό έλεγχο αλλά και η κριτική για τη μη συνταγογράφηση των τεστ, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε τη διατίμηση στην καταπληκτική τιμή-ευκαιρία των 47 ευρώ. 

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι που είναι θετικό rapid test μπορούν να εκδίδουν τη σχετική βεβαίωση μέσω του gov.gr. Οι νοσήσαντες μπορούν να δηλώνουν στην εφαρμογή το αποτέλεσμα του τεστ ώστε να θεωρείται δικαιολογημένη η απουσία τους. Η βεβαίωση χορηγείται αποκλειστικά για αυτό το σκοπό και δεν επιβεβαιώνεται από την εφαρμογή Covid Free GR.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr