ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα αστικά λύματα των εννέα από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου.
Μεγαλώνει η ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού με τους ειδικούς να επαναφέρουν και πάλι στο τραπέζι την πιθανότητα για ένα γενικευμένο lockdown την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά οι παλινωδίες στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο.
Σήμερα, στην έκθεση του ΕΟΔΥ καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ τριμήνου όσον αφορά σε κρούσματα καθώς καταγράφηκαν 3.565 νέα κρούσματα κορονοϊού.
Ευτυχώς η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων δεν συνοδεύεται με αύξηση στους θανάτους ασθενών και στις διασωληνώσεις, αν και οι ειδικοί προειδοποιούν κυρίως για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.
+219% στην Αττική, +260% στη Θεσσαλονίκη
Προ πομπός περαιτέρω αύξησης των μολύνσεων είναι οι έλεγχοι από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου.
Σύμφωνα με αυτούς, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των εννέα από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν.
Οι καθαρά αυξητικές μεταβολές κυμάνθηκαν από +34% στη Λάρισα έως +260% στη Θεσσαλονίκη.
Πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν σε δύο από τις δώδεκα περιοχές του Εθνικού Δικτύου Λυμάτων, και συγκεκριμένα στο Βόλο (-68%) και στο Ηράκλειο (-74%).
Στην Ξάνθη το ιικό φορτίο παρέμεινε πολύ χαμηλό αλλά ήταν ανιχνεύσιμο, δηλαδή τα επίπεδα ήταν πάνω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου, σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, 5-11/7/21, οπότε τα επίπεδα ήταν κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου και μη ανιχνεύσιμα.
Στην περιφέρεια Αττικής, την τελευταία εβδομάδα (12-18/7/21) το ιικό φορτίο παρουσίασε στατιστικά σημαντική αύξηση (+219%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (5-11/7/21).
Όλα τα σενάρια ανοιχτά
Με την κατάσταση σε πολλές περιοχές της Ελλάδα να είναι οριακή και τη Μύκονο να αποτελεί το πρώτο μεγάλο «καμπανάκι» ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος δεν απέκλεισε (Newsbomb.gr) «το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown», σχολιάζοντας παράλληλα πως «όσο πιο πολλοί εμβολιάζονται, τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις, θα ελαττώνεται ο ιός και θα εξαφανιστεί».
Για το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων μέτρων όπως στη Μύκονο είπε πως: «Προφανώς θα μπορούσαν να παρθούν μέτρα για άλλες περιοχές».
Σχετικά με τις προβλέψεις των ειδικών περί διπλασιασμού των κρουσμάτων, ανέφερε πως κάτι τέτοιο είναι ένα υπαρκτό σαν σενάριο ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν είναι μετεωρολογική πρόβλεψη τα κρούσματα».