Επικεφαλής BioNTech για μετάλλαξη Όμικρον: Ο εμβολιασμός είναι πλήρης μόνο μετά την ενισχυτική δόση -Πότε πρέπει να χορηγείται | ΥΓΕΙΑ

Εάν η μετάλλαξη «Όμικρον» συνεχίσει να εξαπλώνεται, θα ήταν λογικό να προσφέρουμε τον ενισχυτικό εμβολιασμό έπειτα από τρεις μήνες, μετά τις πρώτες δύο δόσεις, δήλωσε ο συνιδρυτής της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν.

«Η παραλλαγή Όμικρον είναι μόνο μερικής διαφυγής και μπορεί κατ’ αρχήν να τεθεί υπό έλεγχο με τον εμβολιασμό», εξήγησε ο κ. Σαχίν στο περιοδικό Der Spiegel και επισήμανε ότι, σύμφωνα με τις έρευνές του, τρεις δόσεις εμβολίου φαίνονται να εξουδετερώνουν σημαντικά τον ιό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το πόσο ισχυρή είναι η προστασία και ποια είναι η διάρκειά της, χρειάζονται ωστόσο περισσότερα στοιχεία για να το προσδιορίσουμε», πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά το διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης εμβολίου, ο Γερμανός επιστήμονας τόνισε ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και για την Όμικρον οι δύο δόσεις δεν θεωρούνται πλέον πλήρης εμβολιασμός με επαρκή προστασία.

Άλμπερτ Μπουρλά: Μπορεί να χρειαστεί τέταρτη δόση εμβολίου λόγω της μετάλλαξης Όμικρον

Επικεφαλής BioNTech: Αυξάνεται η πιθανότητα για ετήσιο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

«Εάν η Όμικρον συνεχίσει να εξαπλώνεται, επιστημονικά θα ήταν λογικό να προσφέρουμε ενισχυτικό εμβολιασμό έπειτα από μόλις τρεις μήνες. Αυτό γίνεται στη Βρετανία. Η απόφαση όμως δεν είναι δική μας. Το εμβόλιο θα παρείχε την καλύτερη δυνατή προστασία εάν όλοι ελάμβαναν ενισχυτική δόση μετά από τρεις μήνες από τον δεύτερο εμβολιασμό», επισήμανε ο κ. Σαχίν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σαχίν εξήγησε ότι εάν τελικά επικρατήσει η Όμικρον, όλοι όσοι κάνουν τώρα το τρίτο εμβόλιο, το καλοκαίρι θα χρειαστούν και άλλη ενισχυτική δόση. Και αυτός ο τέταρτος εμβολιασμός θα ήταν πραγματικά ενισχυτικός, μόνο εφόσον ο εμβολιασμός είναι τώρα πλήρης, με τρεις δόσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τέταρτος εμβολιασμός θα μπορούσε μάλιστα να είναι προσαρμοσμένος στην συγκεκριμένη παραλλαγή, διευκρινίζει και διαβεβαιώνει πάντως ότι, εφόσον ήταν αναγκαίο, τεχνικά είναι εφικτό να παραχθούν ταυτόχρονα περισσότερα εμβόλια εναντίον διαφόρων παραλλαγών του κορωνοϊού. «Αν χρειαζόταν, είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσαμε να βρούμε μια εφαρμόσιμη λύση η οποία θα μας βοηθούσε να διαχειριστούμε καλύτερα την πανδημία», κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr