Επεισοδιακή διαδήλωση στο Βέλγιο για περιοριστικά μέτρα και εμβολιασμούς

Κανόνια νερού και δακρυγόνα χρησιμοποίησε η βελγική αστυνομία για να διαλύσει ορισμένους από τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα αυστηρότερα μέτρα που υιοθετούνται εναντίον της νόσου Covid-19, καθώς και για να ταχθούν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού. 

Η μεγάλη πλειονότητα των χιλιάδων διαδηλωτών που έλαβαν μέρος, πραγματοποίησαν μια ειρηνική πορεία. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελευθερία! Ελευθερία!» και κρατώντας πανό που έγραφαν «Ενωμένοι για την ελευθερία, τα δικαιώματά μας και τα παιδιά μας», οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

AP PHOTO

Τα –μικρής έκτασης– επεισόδια σημειώθηκαν περιμετρικά της ευρωπαϊκής συνοικίας στις Βρυξέλλες, όταν αστυνομικοί «απάντησαν» στις προσπάθειες των συγκεντρωμένων να φτάσουν δίπλα στα κτίρια των ευρωπαϊκών θεσμών. 

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή αποφασίστηκαν περαιτέρω μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου. Μεταξύ άλλων, τα σχολεία θα κλείσουν την εβδομάδα πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, δηλαδή στις 20 έως τις 24 Δεκεμβρίου, ενώ η χρήση της μάσκας γίνεται υποχρεωτική από 6 ετών (αντί για 12 ετών που ίσχυε μέχρι πρόσφατα).

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους, περιορίζονται σε 200 άτομα, με μάσκα και πιστοποιητικό. Παράλληλα, απαγορεύονται οι ιδιωτικές συναντήσεις σε εσωτερικούς χώρους, εκτός από το σπίτι ή σε μικρά καταλύματα, για γάμους και κηδείες, αθλητική εκπαίδευση και επαγγελματικές αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Οι ερασιτεχνικοί αθλητικοί αγώνες κλειστού χώρου απαγορεύονται και οι επαγγελματικοί αγώνες πρέπει να διεξάγονται χωρίς κοινό, ενώ οι δήμαρχοι θα πρέπει να ακυρώσουν εκδηλώσεις που παρουσιάζουν επιδημιολογικό κίνδυνο.

AP PHOTO

Τα προηγούμενα μέτρα που είχαν υιοθετηθεί αφορούσαν μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια: η κυβέρνηση έκλεισε τα νυχτερινά κέντρα και διέταξε τα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείσουν στις 11 μ.μ. για τρεις εβδομάδες.

Σε εβδομαδιαίο μέσο όρο, 17.862 νέες ημερήσιες περιπτώσεις αναφέρθηκαν στο Βέλγιο, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 4%. Περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι νοσηλεύονται με τον ιό, 821 από αυτούς στην εντατική. Περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι με τον ιό έχουν πεθάνει στο Βέλγιο από την έναρξη της επιδημίας πέρυσι.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr