Ένταση στη Ρωσία, συναγερμός στη Δύση

Ένταση στη Ρωσία, συναγερμός στη Δύση

Εξελίξεις μετά το διάγγελμα Πούτιν που ανακοίνωσε μερική επιστράτευση στη Ρωσία. Τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας από τη Ρωσία και η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων πυροδότησε διεθνείς αντιδράσεις αλλά και την έκτακτη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Η συνεδρίαση του συμβουλίου ΥΠΕΞ Ε.Ε. είναι προγραμματισμένη για τα ξημερώματα της Πέμπτης (22/9). Συνεδριάζουν για τον συντονισμό των ενεργειών, μετά τα τελευταία βήματα κλιμάκωσης του Πούτιν, όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή, στον απόηχο των «πυρηνικών απειλών» του Ρώσου προέδρου.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας «είναι στο τραπέζι». Η απειλή του Ρώσου προέδρου να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα είναι «απαράδεκτη» τόνισε ο Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας «νέα κλιμάκωση» εκ μέρους της Ρωσίας. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει», πρόσθεσε.

«Αναμένω ότι (οι υπουργοί) θα συζητήσουν πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τη στρατιωτική στήριξή μας στην Ουκρανία, πώς θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία. Το ζήτημα των κυρώσεων θα είναι αναμφίβολα στο τραπέζι», ανέφερε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι θα αρχίσει να κάνει προτάσεις για το θέμα.

Ο Μπορέλ είπε επίσης ότι δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη Νέα Υόρκη αυτήν την εβδομάδα.

Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε νωρίτερα ότι οι δηλώσεις του Πούτιν απαιτούν «νέες κυρώσεις εκ μέρους μας«.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει υιοθετήσει έξι δέσμες οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ωστόσο η Ουγγαρία έχει δηλώσει αντίθετη με την επιβολή νέων μέτρων. Ωστόσο, προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις απαιτείται ομοφωνία των χωρών μελών.

Πούτιν: Δεν μπλοφάρω για τα πυρηνικά

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή για επιστράτευση, που τέθηκε ήδη σε ισχύ και αφορά όσους είναι καταγεγραμμένοι ως έφεδροι. «Αφορά τους πολίτες που βρίσκονται σήμερα στην εφεδρεία και κυρίως εκείνους που έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν ορισμένα στρατιωτικά επαγγέλματα και σχετική εμπειρία», είπε. Συμπλήρωσε επίσης πως θα σταλούν για εκπαίδευση λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία της «ειδικής επιχείρησης», όπως είπε ο Πούτιν.

«Ο ρωσικός στρατός μάχεται κατά των επιχειρήσεων της Δύσης σε ένα μέτωπο που εκτείνεται πάνω από 1.000 χλμ. στην Ουκρανία», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Στο διάγγελμά του προς τον ρωσικό λαό κατηγόρησε τη Δύση πως προσπαθεί «να μπλοκάρει» κάθε πιθανότητα ανεξαρτησίας και ανάπτυξης και δήλωσε ότι στόχος του είναι «να απελευθερώσει» το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν επιθυμούν να επιστρέψουν υπό τον «ζυγό» της Ουκρανίας.

Δεσμεύτηκε δε, πως η Ρωσία θα παράσχει την πλήρη υποστήριξή της στα δημοψηφίσματα που ανακοινώθηκαν στο Λουχάνσκ, το Ντόνετσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια για την ένταξη τους στη Ρωσική Ομοσπονδία, χαρακτηρίζοντας τις περιοχές αυτές ως «ιστορικά εδάφη της Νέας Ρωσίας».

{https://youtu.be/VVOWpSuFtIc}

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση ότι σχεδιάζει να καταστρέψει τη Ρωσία και εκτόξευσε απειλές για χρήση πυρηνικών. «Όσοι μας απειλούν με πυρηνικά θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτή η απειλή μπορεί να στραφεί εναντίον τους». «Δεν μπλοφάρω», είπε χαρακτηριστικά.

Μπάιντεν σε Πούτιν: Αδύνατο να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος – Δεν πρέπει να γίνει

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «είναι αδύνατο να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος και δεν πρέπει να εξαπολυθεί». «Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», συνέχισε, αποκαλώντας παράλληλα τις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων «επικίνδυνη περιφρόνηση» των ευθυνών της για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Αυτός ο πόλεμος καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει, πολύ απλά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, καταγγέλλοντας την εισβολή ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη γείτονά του.

Η Ρωσία αυξάνει την παραγωγή όπλων

Την ίδια ώρα, κορυφώνεται το σκηνικό του πολέμου στη Ρωσία, καθώς μετά το διάγγελμα Πούτιν, η μεγαλύτερη αμυντική εταιρεία της χώρας «Rostec», πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή των όπλων της, ως απάντηση στην ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου για κινητοποίηση εφέδρων με μερική επιστράτευση, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Το Tass επικαλείται την κρατική εταιρεία να ισχυρίζεται ότι έχει εισαγάγει ένα ειδικό πρόγραμμα εργασίας, σύμφωνα με το οποίο οι υπάλληλοι εργάζονται υπερωρίες.

Η εταιρεία απασχολεί δύο εκατομμύρια εργαζόμενους, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Η Rostec είπε επίσης ότι έχει επιφορτιστεί να παρέχει στον ρωσικό στρατό σύγχρονα όπλα, αναφέρει το Tass.

«Κλείνουν» τα σύνορα για τους νέους στη Ρωσία

Η επιστράτευση στη Ρωσία είναι η μεγαλύτερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Πούτιν, διατυπώνοντας ψευδείς ισχυρισμούς για υποτιθέμενες πυρηνικές απειλές του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας και ισχυριζόμενος ότι βρίσκεται σε πόλεμο με τη συλλογική Δύση, η οποία προσπαθεί να «αποδυναμώσει, να διχάσει και να καταστρέψει» τη Ρωσία, ο Ρώσος πρόεδρος καυχιόταν για τα ανώτερα πυρηνικά όπλα της Μόσχας.

«Για να υπερασπιστούμε τη Ρωσία και τον λαό μας, αναμφίβολα θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε ο Πούτιν. Είπε επίσης ότι η Ρωσία θα «κάνει τα πάντα για να παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον» για τους ανθρώπους που έχει εγκαταστήσει το Κρεμλίνο σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές, που την Τρίτη (20/9) δεσμεύτηκαν να πραγματοποιήσουν δημοψηφίσματα αυτήν την εβδομάδα για να ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Εν μέσω πανικού στα σύνορα της Ρωσίας, μετά την ανακοίνωση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση στη Ρωσία, πολλοί αναζητούν τρόπους για έξοδο από τη χώρα. Την ίδια ώρα, διαδηλώσεις κατά του πολέμου γίνονται στη Μόσχα, με συγκρούσεις και συλλήψεις από την Αστυνομία.

Σύμφωνα με το airlive, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες σταμάτησαν να πωλούν εισιτήρια σε Ρώσους ηλικίας 18 έως 65 ετών, εκτός εάν μπορούν να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία έγκρισης για ταξίδι από το Υπουργείο Άμυνας.

Όλες οι πτήσεις από τη Ρωσία προς διαθέσιμους προορισμούς εξωτερικού εξαντλήθηκαν την Τετάρτη (21/9), αφού ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε «μερική» κινητοποίηση των 25 εκατομμυρίων εφέδρων της χώρας. Είναι η πρώτη επιστράτευση στη Ρωσία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι πτήσεις από τη Μόσχα προς τις πρωτεύουσες της Γεωργίας, της Τουρκίας και της Αρμενίας — οι οποίες δεν απαιτούν βίζα για τους Ρώσους — για τις 21 Σεπτεμβρίου δεν ήταν διαθέσιμες μέσα σε λίγα λεπτά από την ανακοίνωση του Πούτιν, σύμφωνα με τον κορυφαίο ιστότοπο σχεδιασμού ταξιδιών της Ρωσίας aviasales.ru.

Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα προς το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν είχαν επίσης σταματήσει να εμφανίζονται στον ιστότοπο.

{https://twitter.com/airlivenet/status/1572558745942786048}

Χάος στα σύνορα Ρωσίας – Φινλανδίας

Την ίδια ώρα, χάος επικρατούσε στα σύνορα Ρωσίας-Φινλανδίας, το μοναδικό πέρασμα που είναι ακόμα ανοιχτό για τους Ρώσους πολίτες με βίζα Σένγκεν.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για μποτιλιάρισμα 35 χιλιομέτρων που ολοένα και αυξάνεται, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να εγκαταλείψει τη χώρα με κάθε τρόπο, αφού ο Πούτιν ανακοίνωσε στο σημερινό του διάγγελμα ότι θα στείλει 300.000 νέους στρατιώτες προς την Ουκρανία με μερική επιστράτευση.

{https://twitter.com/sotiridi/status/1572568782748680194}

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε νωρίτερα σήμερα την πρώτη επιστράτευση στη Ρωσία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας τη Δύση ότι, αν συνεχίσει τον «πυρηνικό εκβιασμό» της, η Μόσχα θα απαντήσει με την ισχύ του τεράστιου οπλοστασίου της.

Ψάχνουν στο Google: Πώς να φύγω από τη Ρωσία

Η ανακοίνωση της άμεσης επιστράτευσης εφέδρων προκάλεσε φόβους ότι δεν θα επιτραπεί σε άνδρες που είναι σε μάχιμη ηλικία να φύγουν από τη Ρωσία.

Έτσι, από το μεσημέρι οι πτήσεις άνευ επιστροφής από τη Ρωσία έγιναν sold out, με τους πολίτες να φεύγουν μαζικά. Τα στοιχεία του Google Trends έδειξαν μεγάλη αύξηση στις αναζητήσεις για τον Aviasales, ο οποίος είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος της Ρωσίας για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων. Η αναζήτηση της φράσης «πώς να φύγω από τη Ρωσία» είναι πιο δημοφιλής από ποτέ στο Google τα τελευταία 18 χρόνια, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Economist.

Οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα για την Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, και το Γερεβάν, στην Αρμενία, και οι δύο είναι προορισμοί που επιτρέπουν την είσοδο των Ρώσων χωρίς βίζα (θεώρηση εισόδου), είχαν ξεπουληθεί σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Aviasales.

Ορισμένες πτήσεις χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τη Μόσχα στο Τμπιλίσι, δεν είχαν επίσης διαθεσιμότητα, ενώ οι πιο φθηνές πτήσεις από τη ρωσική πρωτεύουσα προς το Ντουμπάι στοίχιζαν περισσότερα από 300.000 ρούβλια (περίπου 5.000 δολάρια), περίπου το πενταπλάσιο του μέσου μηνιαίου μισθού στη Ρωσία.

Η Λετονία, χώρα μέλος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία, ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι δεν θα προσφέρει καταφύγιο σε Ρώσους που θα θελήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση, όπως ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Διαδηλώσεις στη Ρωσία – Τουλάχιστον 1.000 συλλήψεις

Την ίδια ώρα, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά του πολέμου στην Ουκρανία. «Όχι στον πόλεμο» φώναζαν.

Τουλάχιστον 1.026 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη (21/9) σε όλη τη Ρωσία ενάντια στη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε το πρωί ο πρόεδρος Πούτιν, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση. Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν «Όχι στον πόλεμο!» και «Καμία επιστράτευση!».

Όπως αναφέρει η OVD-Info, που ειδικεύεται στην καταμέτρηση συλλήψεων, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε 38 πόλεις της Ρωσίας. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στη χώρα ύστερα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

{https://twitter.com/AlexKokcharov/status/1572622789277896711}

ρωσία διαδηλώσεις, μόσχα διαδηλώσεις κατά του πολέμου

«Όλοι φοβούνται. Είμαι υπέρ της ειρήνης και δεν θέλω να χρειαστεί να πυροβολήσω. Αλλά είναι πολύ επικίνδυνο να βγω κανείς έξω τώρα, διαφορετικά θα είχε πολύ περισσότερο κόσμο», είπε ένας διαδηλωτής στην Αγία Πετρούπολη, ο φοιτητής Βασίλι Φεντόροφ.

{https://twitter.com/Nevzlin/status/1572622032768212992}

Ο 60χρονος Αλεξέι Ζαβάρσκι εξέφρασε τη θλίψη του για την άμεση επέμβαση της αστυνομίας στις συγκεντρώσεις. «Ήρθα να συμμετάσχω, αλλά φαίνεται ότι έχουν ήδη συλλάβει τους περισσότερους», είπε, πριν προσθέσει: «Δεν ξέρω πού οδηγούμαστε, αυτό το καθεστώς έχει υπογράψει τη θανατική του ποινή, καταστρέφει τη νεολαία».

{https://twitter.com/sotiridi/status/1572624811595030529}

«Γιατί να υπηρετείτε τον Πούτιν; Έναν άνθρωπο που κάθεται στον θρόνο του είκοσι χρόνια!» φώναξε ένας άλλος διαδηλωτής προς την κατεύθυνση των αστυνομικών δυνάμεων.

«Φοβάμαι για τον εαυτό μου, για τον αδερφό μου, που είναι 25 ετών και έχει κάνει τη στρατιωτική του θητεία. Μπορεί να κληθεί», τόνισε η Οκσάνα Σιντορένκο, φοιτήτρια. «Γιατί αποφασίζουν άλλοι για το μέλλον μου;», διερωτήθηκε.

{https://twitter.com/Sota_Vision/status/1572622155971690496}

Ζωή για τα παιδιά μας, τραγουδούν διαδηλωτές στη Μόσχα:

{https://twitter.com/Helpful_Hand_SA/status/1572623750578814980}

Συλλήψεις στους δρόμους από την αστυνομία:

{https://twitter.com/bbbayh/status/1572624936522645505}

ρωσία διαδηλώσεις, μόσχα διαδηλώσεις κατά του πολέμου

Φωτογραφία από τις διαμαρτυρίες στην Αγία Πετρούπολη. Διαδηλωτής με το όπλων των δυνάμεων καταστολής στο κεφάλι.

{https://twitter.com/Helpful_Hand_SA/status/1572626944935559168}

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News



Πηγή άρθρου: www.ieidiseis.gr