Εκλογικό θρίλερ στη Γερμανία – βαριά ήττα για CDU και Αριστερά

Ιστορικό χαμηλό για την ένωση CDU/ CSU • Ρυθμιστές οι Πράσινοι • Στο όριο για είσοδο στη γερμανική Βουλή, το κόμμα της Αριστεράς.

Αμφίρροπο είναι το αποτέλεσμα των σημαντικών εκλογών στη Γερμανία, όπως προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα και τις εκτιμήσεις των exit polls, κάτι που επιβεβαιώνει και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Οι πιο πρόσφατες προγνώσεις από το κρατικό κανάλι ARD δίνουν προβάδισμα περίπου 1% στο SPD (δηλαδή στους Σοσιαλδημοκράτες) έναντι της ένωσης CDU/ CSU (Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές, το κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ).

Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς αναμένονται σκληρές διαβουλεύσεις για δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού, με τους Πράσινους –που βρίσκονται στην τρίτη θέση με πάνω από 14%– να φαίνονται πως θα βρεθούν σε θέση «ρυθμιστή», ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο συνασπισμού τριών κομμάτων, κάτι που δεν έχει συμβεί στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1950.

Μέχρι στιγμής, λοιπόν, φαίνεται ότι οι Σοσιαλιστές είναι οι νικητές των εκλογών, καθώς το SPD (που αγγίζει το 25,7%) κερδίζει τουλάχιστον 4,5% σε σύγκριση με το αποτέλεσμά τους στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές το 2017. Αντίθετα, το συντηρητικό μπλοκ υπέστη μεγάλες απώλειες (βρίσκεται στο 24,4%), καθώς η εποχή της Άνγκελα Μέρκελ τελειώνει: η δύναμη της ένωσης CDU/ CSU συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 8% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και οδεύει προς το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1949.

Μετά τους Πράσινους (που αυξάνουν τα ποσοστά τους, αλλά δεν πιάνουν τους στόχους τους) ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (11,5%) και το ακροδεξιό AfD που είναι στο 10,5%. Επίσης, η Αριστερά (Die Linke) καταγράφει μεγάλη πτώση και είναι στο όριο (5%) για να εισέλθει στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Σολτς: Η εντολή δόθηκε…

AP Photo/Michael Sohn

Στις πρώτες του δηλώσεις ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, είπε ότι τα πρώτα νούμερα από τις δημοσκοπήσεις δείχνουν για το SPD ότι όλα οδηγούν σε μια εντολή για εμάς να κάνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε.

«Τόσοι πολλοί ψηφοφόροι επέλεξαν το SPD επειδή θέλουν αλλαγή κυβέρνησης. Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες θα είναι επίσης ευτυχείς στη συνέχεια που πήραν την απόφαση για το SPD … Οι πολίτες θέλουν μια αλλαγή. Θέλουν για επόμενο καγκελάριο τον υποψήφιο καγκελάριο του SPD» είπε ο Σολτς σε δηλώσεις του στο Βερολίνο, κάνοντας λόγο για «μεγάλη επιτυχία».

Ο Σοσιαλδημοκράτης γ.γ. Λαρς Κλίνγκμπειλ, δήλωσε νωρίτερα ότι το κόμμα του «επέστρεψε». «Με αυτό, έχουμε την αποστολή να σχηματίσουμε συνασπισμό» είπε, δίχως να αναφέρει ποιους πιθανούς εταίρους θα προσεγγίσουν.

Λάσετ: Δεν είμαστε ικανοποιημένοι

«Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα» είπε ο επικεφαλής του CDU/CSU Άρμιν Λάσετ, που απέδωσε το αποτέλεσμα στην απουσία «μπόνους εξουσίας», επειδή ο αρχηγός του CDU δεν ήταν και καγκελάριος. «Η Γερμανία χρειάζεται τώρα έναν συνασπισμό για το μέλλον», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να σχηματιστεί ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ένωσης.

Ο Άρμιν Λάσετ, υποψήφιος της CDU/CSU

AP Photo/Markus Schreiber

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα Berliner Zeitung αναφέρει πως λόγω του εκλογικού συστήματος, υπάρχει πιθανότητα ο Λάσετ να μην κερδίσει μια θέση στο γερμανικό κοινοβούλιο.

«Αυτό πονάει», δήλωσε νωρίτερα στο ARD ο Γενικός Γραμματέας του CDU, Πολ Ζίμιακ, ο οποίος αναγνώρισε πως το κόμμα του υπέστη μεγάλες απώλειες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2017, οπότε είχε συγκεντρώσει το 32,9% των ψήφων. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του κόμματος της Μέρκελ. Είπε όμως ότι θα είναι μια «μακρά εκλογική βραδιά» και επισήμανε το ενδεχόμενο συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες.

Πράσινοι: Το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία

Η υποψήφια των Πρασίνων, Αναλένα Μπίρμποκ, εξήρε την απόδοση του κόμματός της – που θα αποτελέσει βασικό παράγοντα στις συνομιλίες για τον συνασπισμό – ως το «καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία μας» μιλώντας σε υποστηρικτές της στο Βερολίνο. Πρόκειται για σημαντική βελτίωση των ποσοστών του κόμματος, αφού το προηγούμενο υψηλό τους ήταν 10,9% το 2009.

«Για πρώτη φορά κατεβήκαμε (σ.σ. στις εκλογές) για να διαμορφώσουμε αυτήν τη χώρα ως ηγετική δύναμη», είπε η Μπίρμποκ. «Θέλαμε περισσότερα … αλλά το κόμμα έκανε λάθος. Έκανα λάθη», είπε. Η Γερμανία «χρειάζεται κυβέρνηση για το κλίμα – αυτό συνεχίζουμε να παλεύουμε τώρα, με όλους εσάς», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελεύθερων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, δεν αποκλείεται να έχει τελικά τον ρόλο του ρυθμιστή της επόμενης κυβέρνησης. «Οι πολίτες θέλουν μια κυβέρνηση του κέντρου», δήλωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του κόμματός του. Η δήλωσή του ερμηνεύτηκε από πολλούς σχολιαστές ως νύξη προς την Χριστιανική Ένωση.

Οι συνασπισμοί με τις μεγαλύτερες πιθανότητες

Επειδή οι Γερμανοί μοιράζουν ολοένα και περισσότερο τις ψήφους τους μεταξύ των μεγάλων κομμάτων της χώρας, έχουν περάσει εκείνες οι μέρες που ένα κόμμα θα μπορούσε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία – έτσι, η διακυβέρνηση έχει γίνει γεγονός στην πολιτική ζωή.

Με πιθανό νικητή το SPD, θα πρέπει να επιλέξουν με ποιον θα συνεργαστούν για να εκπροσωπήσουν τουλάχιστον τους μισούς ψηφοφόρους. Οι αναλυτές θεωρούν έναν συνασπισμό με το κόμμα των Πρασίνων ως πολύ πιθανό, αλλά εάν το κόμμα των Πρασίνων δεν τα πάει αρκετά καλά, μια τριμερής συμμαχία θα είναι απαραίτητη.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε με το κόμμα της Αριστεράς (που ωστόσο συγκεντρώνει πολύ χαμηλό ποσοστό) είτε με το υπέρ των επιχειρήσεων FDP. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα του λεγόμενου συνασπισμού «Γερμανική σημαία» -το SPD, το CDU και το FDP- των οποίων τα αντιπροσωπευτικά χρώματα, όταν συνδυάζονται, είναι τα ίδια με αυτά της γερμανικής σημαίας.

Η εκτίμηση του ARD για το εκλογικό αποτέλεσμα, με βάση τη μέχρι στιγμής καταμέτρηση των ψήφων:

  • CDU/ CSU (Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές): 24,5%
  • SPD (Σοσιαλδημοκράτες): 25,7%
  • AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία): 10,5%
  • FDP (Φιλελεύθεροι): 11,5%
  • Die Linke (Αριστερά): 5%
  • Πράσινοι: 14,3%
  • Άλλα κόμματα: 8,5%

Πιθανή κατανομή εδρών

Με βάση τις προβλέψεις του ARD, η κατανομή των εδρών θα μπορούσε να έχει ως εξής:

  • CDU/CSU: 197 έδρες
  • SPD 204
  • Πράσινοι 114 
  • FDP 91
  • Die Linke 40
  • AfD 83

Συμμετοχή και προβλήματα 

Σε ορισμένα εκλογικά κέντρα του Βερολίνου μπερδεύτηκαν τα ψηφοδέλτια, προκαλώντας καθυστερήσεις και άκυρες ψήφους. Συγκεκριμένα, παραδόθηκαν ψηφοδέλτια από άλλες περιφέρειες, με αποτέλεσμα το προσωρινό κλείσιμο αυτών των κέντρων και την κήρυξη των λανθασμένων ψηφοδελτίων ως άκυρων.

Επίσης, κάποια εκλογικά τμήματα έκλεισαν καθώς ξέμειναν από ψηφοδέλτια. Προβλήματα σημειώθηκαν κυρίως στο Βερολίνο, επειδή εκεί οι πολίτες κλήθηκαν παράλληλα να ψηφίσουν για τη νέα τοπική Βουλή.

Αν και τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο έδειχναν ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή στα περισσότερα κρατίδια από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, τα τελευταία στοιχεία μαρτυρούν ελαφρά μείωση, χωρίς όμως να υπολογίζονται οι επιστολικές ψήφοι.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 2 μ.μ. (τοπική ώρα), το 36,5% του πληθυσμού είχε ψηφίσει σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 41,1% στις εκλογές του 2017 την ίδια στιγμή. 

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%. Ωστόσο ο ομοσπονδιακός εκλογικός επίτροπος Georg Thiel ανακοίνωσε πως αναμένουν υψηλότερη συμμετοχή στην πορεία. 

Το 2017 η συμμετοχή ήταν 76,2% και το 2013 ήταν 71,5%.

Πολλοί ψηφοφόροι, ανάμεσά τους η Μέρκελ, επέλεξαν φέτος την επιστολική ψήφο. Αυτές οι ψήφοι δεν έχουν υπολογιστεί στην αρχική εκτίμηση. Κατά συνέπεια, το όνομα του νέου καγκελαρίου πιθανόν να μην γίνει γνωστό απόψε.

Συνολικά στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν 47 κόμματα, αλλά λίγα έχουν ρεαλιστικές ελπίδες να ξεπεράσουν το όριο του 5% που απαιτείται για να εισέλθουν στην Μπούντεστανγκ. 

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr