Εκλογή Μπάιντεν: Κάποιοι ηγέτες δεν χάρηκαν πολύ – Και το έδειξαν – Κόσμος

Δύο 24ωρα συμπληρώνονται από τότε που ο Τζο Μπάιντεν αναδείχτηκε νικητής στις αμερικανικές εκλογές και κατά συνέπεια ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Πολλοί ηγέτες χωρών της υφηλίου έσπευσαν από το Σάββατο (07/11) κιόλας να τον συγχαρούν, ωστόσο δεν ήταν όλοι τόσο πρόθυμοι.

Κάποιοι εξακολουθούν να “αγνοούν” το αποτέλεσμα των εκλογών ενώ άλλοι “εμφανίστηκαν” μεν αλλά η αντίδρασή τους ήταν ιδιαίτερα “χλιαρή”. Υπάρχουν και ορισμένοι που έκαναν ένα βήμα παραπάνω, συγχαίροντας τον Ντόναλντ Τραμπ ή υποστηρίζοντας τους ισχυρισμούς του περί νοθείας.

Βλαντίμιρ Πούτιν – Πρόεδρος Ρωσίας

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Πούτιν ήταν από τους πρώτους που συνεχάρη τον Τραμπ για την εκλογική του νίκη, αλλά αυτή τη φορά δεν έχει υπάρξει tweet, επιστολή ή τηλεφωνική κλήση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο λόγος για την καθυστέρηση ήταν τα θέματα νομικής φύσης που τέθηκαν από την πλευρά του Τραμπ.

“Πιστεύουμε ότι το σωστό που πρέπει να κάνουμε είναι να περιμένουμε το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, διεθνή ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι υπάρχει υποψία ότι η έλλειψη συγχαρητηρίων αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Μόσχα δεν ενθουσιάστηκε από το αποτέλεσμα.

Ο Μπάιντεν είναι επικριτής της Μόσχας και πρόσφατα αναγνώρισε τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη απειλή για την Αμερική.

Ο Τραμπ σπάνια επέκρινε τη Ρωσία ή τον Πούτιν και η Ρωσία κατηγορήθηκε ότι παρενέβη στις εκλογές του 2016 για να εκλεγεί ο Τραμπ.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Πρόεδρος Τουρκίας

Ο Ερντογάν είναι μία ακόμη “ηχηρή” απουσία από τον μακρύ κατάλογο με τους ηγέτες που έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στον Μπάιντεν. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής στο παραμικρό σχόλιο, έχοντας αφήσει τον αντιπρόεδρό του Φουάτ Οκτάι να κάνει την εξής δήλωση: “”Οποιεσδήποτε εκλογές σε οποιαδήποτε χώρα, οποιαδήποτε αλλαγή στην εξουσία δεν αλλάζει τίποτα για εμάς. Οι δίαυλοι επικοινωνίας θα λειτουργήσουν όπως πριν, αλλά φυσικά θα υπάρξει μεταβατική περίοδος”, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα παρακολουθεί στενά τυχόν αλλαγές στην εξωτερική πολιτική.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να πιέζει την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση για την έκδοση του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι διοργάνωσε την απόπειρα του πραξικοπήματος του 2016 και για την άρση της  υποστήριξής της προς τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, τόνισε ο Οκτάι.

Γιάνες Γιάνσα – Πρωθυπουργός Σλοβενίας

Ο Γιάνσα δεν έκρυψε ποτέ την υποστήριξή του προς τον Τραμπ, δίνοντας με twetts τα συγχαρητήριά του στον νυν πρόεδρο την Τετάρτη, τρεις μέρες πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Έκτοτε έχει επανειλημμένως επαναλάβει τους ισχυρισμούς για απάτη από τους Δημοκρατικούς στην εκλογική διαδικασία.

Το Σάββατο, εμφανίστηκε πιο συμφιλιωτικός, περιγράφοντας τις ΗΠΑ ως στρατηγικό εταίρο της Σλοβενίας και είπε ότι οι φιλικές σχέσεις θα διατηρηθούν όποιος και αν είναι πρόεδρος.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη δώσει συγχαρητήρια στον Μπάιντεν. Ο Γιάνσα, από το ακροδεξιό Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα κατά της μετανάστευσης, είναι σύμμαχος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος έχει επίσης εκφράσει την υποστήριξή του στον Τραμπ στο παρελθόν.

Μην ξεχνάμε ότι η σύζυγος του Τραμπ, Μελάνια είναι Σλοβένα.

Ζαΐρ Μπολσονάρο – Πρόεδρος Βραζιλίας

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο και ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον τον Μάρτιο του 2019