Εκλογές ΗΠΑ – Πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ: Η γκάφα του Τραμπ και η τεράστια ευκαιρία του Μπάιντεν

JIM WATSON via Getty Images

Το πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ Τραμπ – Μπάιντεν θυμίζει λίγο από αγώνα πυγμαχίας, σε επίπεδο επικοινωνίας και εντυπώσεων. (Photos by JIM WATSON and Brendan Smialowski / AFP) (Photo by JIM WATSON,BRENDAN SMIALOWSKI/AFP via Getty Images)

Latrobe, Πενσυλβάνια.

Αφού αντιμετώπισε επί μήνες προσβολές και μία προεκλογική διαφημιστική καμπάνια εκατομμυρίων δολαρίων, όπου τον παρουσίαζαν ως «γερασμένο», ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις αμερικανικές εκλογές Τζό Μπάιντεν, πιθανότατα θα αρκούσε να αναφέρει απλώς αυτές τις πέντε λέξεις – οι οποίες κατά τον ισχυρισμό του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποδεικνύουν τη δική του πνευματική υπεροχή.

«Η καμπάνια του Προέδρου Τραμπ έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε το μόνο που χρειάζεται να κάνει στο ντιμπέιτ ο ”Υπναράς Τζο” (όπως ειρωνικά τον αποκαλούν οι χειριστές της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ) είναι να παραμείνει ξύπνιος», δήλωσε ο Τέρι Σάλιβαν, ένας Ρεπουμπλικανός σύμβουλος επικοινωνίας, που είχε αναλάβει την καμπάνια διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος από τον γερουσιαστή της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο, το 2016. «Δεν είναι μια πραγματικά καλά μελετημένη στρατηγική, όταν αμφισβητείς έναν υποψήφιο που έχει πολύ περισσότερη εμπειρία.»

«Απολύτως έτσι», συμφωνεί ο Ντέιβιντ Άξελροντ, ο οποίος ήταν κορυφαίος βοηθός στην εκστρατεία του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2008. «Είναι μία από τις μοναδικές φορές, ίσως και η μόνη φορά, που ένας υποψήφιος έχει εργαστεί επίμονα προκειμένου να μειώσει τις προσδοκίες για έναν αντίπαλο και να τις πολλαπλασιάσει για τον εαυτό του. Συνήθως, κάνουν το αντίθετο.»

Τραμπ και Μπάιντεν πρόκειται να συναντηθούν στο πρώτο από τα τρία ντιμπέιτ απόψε (Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου) το βράδυ στο Case Western Reserve University στο Κλίβελαντ. Το δεύτερο ντιμπέιτ έχει προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου στο Μαϊάμι και το τρίτο στις 22 Οκτωβρίου στο Νάσβιλ, με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και την υποψήφια αντιπρόεδρο του Μπάιντεν, Καμάλα Χάρις, να συγκρούονται στο δικό τους προγραμματισμένο ντιμπέιτ στις 7 Οκτωβρίου στο Σολτ Λέικ Σίτι.

ASSOCIATED PRESS

Από τις τελικές προετοιμασίες στο Κλίβελαντ ενόψει του αποψινού ντιμπέιτ Τραμπ-Μπάιντεν. (AP Photo/Julio Cortez)

Ιστορικά, οι υποψήφιοι που πηγαίνουν στα ντιμπέιτ προσπαθούν να αυξήσουν τις προσδοκίες για τους αντιπάλους τους – είναι η ευκολότερη λύση, ώστε να παρουσιάσουν τη δική τους απόδοση ως μεγάλη επιτυχία μετά. Πράγματι, η ομάδα της καμπάνιας του Tραμπ έκανε αυτό ακριβώς τις τελευταίες εβδομάδες.

«Μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενεργοποιηθεί στο ντιμπέιτ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Tραμπ, Τιμ Μέρτο, για τον Μπάιντεν. «Είναι πολιτικός της Ουάσινγκτον εδώ και 47 χρόνια, πέρασε δεκαετίες στη Γερουσία όπου το μόνο που κάνουν είναι ντιμπέιτ, κέρδισε δύο ντιμπέιτ για την αντιπροεδρία και κέρδισε τους αντιπάλους του σε 11 καθοριστικά ντιμπέιτ στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών φέτος. Ξέρει τι κάνει. Αυτός είναι ο Μπάιντεν που περιμένουμε να δούμε.»

Ωστόσο, αυτό το σκεπτικό έχει ακυρωθεί σε πολλές περιπτώσεις από τον ίδιο τον Τραμπ, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία σχεδόν επιχειρεί να γελοιοποιήσει την ευφυΐα του Μπάιντεν, την ψυχική του ετοιμότητα ή και τα δύο.

Σε ομιλία του στο αεροδρόμιο στο Latrobe της Πενσυλβάνια, στις 3 Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ είπε στο ακροατήριό του ότι ο Μπάιντεν δεν αντιλαμβανόταν το διεθνές εμπόριο όταν ήταν στη Γερουσία και δεν καταλαβαίνει τίποτα – και σήμερα. «Δεν το κατάλαβε ποτέ, ακόμα δεν το καταλαβαίνει. Τώρα δεν το πιάνει καθόλου τίποτα, σας λέω. Δεν το κατάλαβε από την πρώτη στιγμή. Τώρα πραγματικά δεν το καταλαβαίνει», είπε.

Τέσσερις μέρες αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου, επανέλαβε αυτή την προσβολή και πρόσθεσε μια άλλη: «Ο Μπάιντεν είναι ηλίθιος. Το ξέρετε αυτό. Δεν θα το γράψετε. Αλλά το ξέρετε».

Και την περασμένη εβδομάδα, σε συγκέντρωση στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ο Μπάιντεν βρίσκεται πολύ μακριά από το να καταλάβει ακόμη και τις πολιτικές που ο ίδιος προτείνει. «Τώρα ο Μπάιντεν έχει παρουσιάσει την πιο επικίνδυνη και ακραία πλατφόρμα για την οικονομία, σε σύγκριση με οποιονδήποτε σημαντικό υποψήφιο κόμματος στην ιστορία. Τα κακά νέα είναι ότι δεν ξέρει καν τι στο διάολο είναι (αυτά που προτείνει)», είπε ο Τραμπ.

Δύο νύχτες αργότερα, μιλώντας και πάλι σε υποστηρικτές του στο Χάρισμπουργκ της Πενσυλβάνια, ο Τραμπ επέστρεψε στο θέμα φωνάζοντας: «Ένας χαζός. Είναι χαζός. Πάντα γνωστός ως ένας ηλίθιος τύπος. ”

Και την Κυριακή, ο Τραμπ «θυμήθηκε» έναν προηγούμενο αβάσιμο ισχυρισμό του, κατηγορώντας τον Μπάιντεν ότι βελτιώνει κάπως την πνευματική του διαύγεια χρησιμοποιώντας φάρμακα. Επικαλούμενος μία αμφιλεγόμενη πηγή πληροφοριών, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι οι πληροφορίες του προέρχονται από …το διαδίκτυο: «Μπορείτε να δείτε στο Διαδίκτυο. Θα δείτε. Πολλοί άνθρωποι το λένε.»

Τα σχόλια του Τραμπ προωθούνται με εκατομμύρια δολάρια μέσω τηλεοπτικών και ψηφιακών διαφημίσεων – ορισμένα από αυτά είναι και μονταρισμένα με  «ανέντιμο» τρόπο για να κάνουν τον Μπάιντεν να φαίνεται ασυνεπής ή αδύναμος – σε μία καμπάνια όπου επί μήνες αυτή υπήρξε μία από τις κορυφαίες γραμμές επίθεσης εναντίον του.

Όλα αυτά θα πάνε χαμένα, σύμφωνα με τον σύμβουλο επικοινωνίας Ρικ Γουίλσον, εάν ο Μπάιντεν δείξει ότι μπορεί να χτυπήσει με τα λόγια του την ώρα του ντιμπέιτ. «Εάν η καμπάνια σου έχει δαπανήσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια και έχει κάνει δεκάδες tweets, δημοσιεύσεις στο Facebook και δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι γερασμένος –  και εκείνος ανέβει στη σκηνή χωρίς να γελοιοποιηθεί, τότε μοιάζεις με έναν ανόητο», είπε ο Γουίλσον.

ASSOCIATED PRESS

Φωτογραφία αρχείου. Ο Τζίμι Κάρτερ με τον Ρόναλντ Ρίγκαν πριν από το ντιμπέιτ στις 28 Οκτωβρίου 1980. (AP Photo/stf, file)

Το πώς θα εξελιχθεί το αποψινό βράδυ, θα μπορούσε να διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, εάν κρίνουμε από τις δύο προηγούμενες προεδρικές εκλογές, όπου τα ντιμέιτ έληξαν με την απώλεια της νίκης από τα φαβορί.

Το 1980, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζίμι Κάρτερ βρισκόταν αντίστοιχα σε μια σκληρή κούρσα απέναντι στον Ρόναλντ Ρέιγκαν καθώς πλησίαζε η στιγμή για το μοναδικό μεταξύ τους ντιμέιτ. Ο Κάρτερ είχε περάσει μεγάλο μέρος του χρόνου απεικονίζοντας τον πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνιας ως ακραίο.

«Ο Ρέιγκαν εμφανίστηκε ως υπεύθυνος πολιτικός, όχι δεξιός ριζοσπαστικός», δήλωσε ο ιστορικός του Πανεπιστημίου Ράις, Ντάγκλας Μπρίνκλεϊ. «Ο Ρέιγκαν έπρεπε να δείξει ότι μπορεί να είναι ήρεμος, ζεστός ως άνθρωπος, σκληρός, αλλά όχι εξτρεμιστής».

Με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας δυσαρεστημένο με τον Κάρτερ, ο Ρέιγκαν κατέληξε το ντιμπέιτ που εξελιχθηκε σε «χιονοστιβάδα». «Ο Ρέιγκαν επέτρεψε στους ανθρώπους να τον φανταστούν ως μια λογική εναλλακτική λύση έναντι του Τζίμι Κάρτερ», λέει ο Μπρίνκλεϊ.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, ο Ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους αντιμετώπιζε ένα εξίσου δυστυχισμένο εκλογικό σώμα, και αυτή τη φορά, ήταν ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον που μπόρεσε να χρησιμοποιήσει τα τρία ντιμέιτ ώστε να μετατρέψει τον εαυτό του σε μια αποδεκτή εναλλακτική λύση. «Αυτές οι συζητήσεις ήταν εξαιρετικά χρήσιμες για τον Μπιλ Κλίντον», είπε ο Μπρίκλεϊ. «Ο Κλίντον πούλησε το επιχείρημα ότι θα μπορούσε να συμπάσχει με τους ανθρώπους στα προβλήματα τους».

ASSOCIATED PRESS

Φωτογραφία αρχείου. Τζορτζ Μπους αντιμέτωπος με τον Μπιλ Κλίντον στο ντιμπέιτ στις 11 Οκτωβρίου 1992. (AP Photo/Greg Gibson)

Ο Τραμπ αντιμετώπισε τρεις φορές τη δημοκρατική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον το 2016. Εκείνη έδειξε σε κάθε ένα από τα ντιμπέιτ, ότι είχε μια καλύτερη αντίληψη των γεγονότων και μπορούσε να τα παρουσιάσει πιο λογικά και συνεκτικά. Ο Τραμπ, ωστόσο, κέρδισε τις εκλογές και ο Μπρίνκλεϊ είπε ότι δεν μπορεί να φανταστεί πως ο Τραμπ θα εγκαταλείψει την τακτική της καταστροφολογίας, με στόχο να επιτεθεί και να υποτιμήσει τον αντίπαλό του. Αυτή η προσέγγιση, ωστόσο, προσφέρει στον Μπάιντεν την ευκαιρία να αντιστρέψει την εικόνα και να ξεγυμνώσει τον Τραμπ δείχνοντάς τον με το δάχτυλο και ξεσηκώνοντας οργή για όσα έκανε ο Τραμπ στο Οβάλ γραφείο.

«Καθημερινά σε συνεντεύξεις Τύπου παρακολουθούμε την ρουτίνα του Τραμπ, ο οποίος μοιάζει σαν αγόρι που κάνει bullying», δήλωσε ο Μπρίνκλεϊ. «Αλλά οι άνθρωποι θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τον Μπάιντεν να παραδίδει ένα μάθημα στον Τραμπ για την εξωτερική και την εσωτερική πολιτική».

Οι επιθέσεις του Τραμπ με αντικείμενο τις ψυχικές ικανότητες του Μπάιντεν έχουν εκδηλωθεί, παρά τις ενδείξεις για την ψυχική και σωματική πτώση του ίδιου του Τραμπ. Έχει πολλές φορές μπερδέψει τον πατέρα του με τον παππού του. Αποκάλεσε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Apple «Tim Apple» αντί Τιμ Κουκ και στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιούσε «συντομογραφίες». Είχε πρόβλημα να προφέρει τη λέξη «προέλευση» (origin) και συνεχώς την προφέρει «πορτοκάλια» (oranges). Σε μια τελετή αποφοίτησης στο West Point τον Ιούνιο, είχε δυσκολία να περπατήσει κάτω σε μια ράμπα και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει τα δύο του χέρια για να πιει ένα ποτήρι νερό.

ASSOCIATED PRESS

O Nτόναλντ Τραμπ με ένα ποτήρι νερό στο χέρι, στο Καπιτόλιο, τον Ιανουάριο του 2018. Φωτογραφία αρχείου. (Win McNamee/Pool via AP)

Και στην συγκέντρωση στο Latrobe, ο Τραμπ δύο φορές άρχισε να απευθύνει ερωτήσεις στο πλήθος για να μιλήσει με βάση τις προτιμήσεις τους – καταρχήν για το ποιό προσβλητικό ψευδώνυμο θα προτιμούσαν για τον Μπάιντεν. Στην συνέχεια για το αν τους άρεσε το σύνθημα “Keep America Great” ή το “Make America Great Again” ως σύνθημα της εκστρατείας του. 

Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε ποτέ μια πλήρη εξήγηση για το ξαφνικό, απρογραμμάτιστο ταξίδι του Τραμπ στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed, ένα Σάββατο του περασμένου Νοεμβρίου. 

Προφανώς ευαίσθητος στις ερωτήσεις σχετικά με την υγεία του, ο Τραμπ έχει αφιερώσει μέρος σε συνεντεύξεις και ομιλίες του, υπερασπιζόμενος τις πράξεις του. Επέδειξε την ικανότητά του να πίνει από ένα ποτήρι – με ένα μόνο χέρι, σε συγκέντρωση στην Τάλσα στις 18 Ιουνίου, ενώ πέρασε πολλά λεπτά σε μια συνέντευξη στο Fox News τον Ιούλιο, μόνο και μόνο για να εξηγήσει πόσο καλά τα πήγε(!) σε μια εξέταση για ανίχνευσης άνοιας που έκανε στις αρχές 2018. 

(Ακολουθεί η περιγραφή του τεστ για την άνοια, δια στόματος Ντόναλντ Τραμπ) 

«Οι πρώτες ερωτήσεις είναι πολύ εύκολες. Οι τελευταίες ερωτήσεις είναι πολύ πιο δύσκολες, όπως μια ερώτηση μνήμης.

Σου αναφέρουν λέξεις με τη σειρά, όπως: Πρόσωπο. Γυναίκα. Ανδρας. Κάμερα. Τηλεόραση.

Μετά σου λένε: «Θα μπορούσατε να το επαναλάβετε;»

Κι εγώ είπα, «Ναι. Πρόσωπο. Γυναίκα. Ανδρας. Κάμερα. Τηλεόραση».

Αν τα πεις σωστά κερδίζεις και έξτρα πόντους!



Πηγή άρθρου: www.huffingtonpost.gr