Δυναμικές αντιδράσεις, καταστολή και μαζική «έξοδος» από τη Ρωσία εξαιτίας της μερικής επιστράτευσης

Δυναμικές αντιδράσεις, καταστολή και μαζική «έξοδος» από τη Ρωσία εξαιτίας της μερικής επιστράτευσης

Χιλιάδες φαίνεται να είναι οι Ρώσοι που έσπευσαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία μετά το διάγγελμα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στο οποίο μεταξύ άλλων ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση του ανδρικού πληθυσμού στον πόλεμο που διεξάγει η χώρα στη γειτονική Ουκρανία, κίνηση που έρχεται από το Κρεμλίνο σε μία φάση προσπάθειας ανασύνταξης των δυνάμεών του στο μέτωπο, στο οποίο έχει σημειώσει υποχώρηση.

Όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία και ανταποκριτές από τη Ρωσία, η κίνηση στα αεροδρόμια και τα σύνορα της χώρας είναι πολύ αυξημένη από χθες το πρωί, με πολλούς να είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ακόμη και χιλιάδες ευρώ για ένα αεροπορικό εισιτήριο σε οποιονδήποτε προορισμό έξω από τη χώρα, υπό το φόβο ότι θα κληθούν να πολεμήσουν στο μέτωπο.

Η μαζική αυτή έξοδος έχει οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών των εισιτηρίων που εξαφανίζονται σαν καπνός κάθε λεπτό που περνά, με τις αεροπορικές εταιρείες να εκμεταλλεύονται την έκρηξη στη ζήτηση για να αποκομίσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερα κέρδη.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την Τετάρτη την πρώτη μερική επιστράτευση του ρωσικού πληθυσμού μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και προέβαλε ένα σχέδιο προσάρτησης περιοχών της Ουκρανίας μέσω δημοψηφισμάτων, προειδοποιώντας τη Δύση ότι δεν μπλόφαρε όταν είπε ότι θα ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία της Ρωσίας.

Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων από τη Μόσχα ξεπέρασαν τα 5.000 δολάρια για εισιτήρια απλής μετάβασης προς τις πλησιέστερες τοποθεσίες του εξωτερικού, με τα περισσότερα να έχουν εξαντληθεί πλήρως για πτήσεις τις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα, ο «ντόρος» που έχει δημιουργηθεί είναι τόσο μεγάλος που μέχρι και ομάδες παροχής συμβουλών εμφανίστηκαν στα σόσιαλ μίντια σχετικά με το πώς μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα όσοι το επιθυμούν, ενώ ρωσικός ειδησεογραφικός ιστότοπος δημοσίευσε μια λίστα με «τρόπους να αποδράσετε αυτή τη στιγμή από τη Ρωσία». Πληροφορίες μιλούν για μεγάλες ουρές αναμονής στις ταξιδιωτικές διαδρομές προς Σερβία, Φινλανδία και Γεωργία.

Πολλοί είναι οι πολίτες που εξήγησαν ότι εγκαταλείπουν τη χώρα επειδή διαφωνούν με τον πόλεμο και δεν θέλουν να συμμετέχουν, αλλά και επειδή θεωρούν ότι η απόφαση της κυβέρνησης για μερική επιστράτευση θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο ρωσικό πληθυσμό στο εγγύς μέλλον.

«Δεν είναι παράνομη η επιστράτευση των συλληφθέντων από τις διαδηλώσεις» λέει ο Πεσκόφ

Το κύμα απόδρασης από τη χώρα συνοδεύτηκε από δεκάδες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Μόσχα, την Πετρούπολη και άλλες μεγάλες ρωσικές πόλεις, μετά από καλέσματα της αντιπολίτευσης και αντιπολεμικών ομάδων. Άμεσα, οι διαδηλώσεις δέχθηκαν την αστυνομική καταστολή, ενώ συνελήφθησαν τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι σύμφωνα με πληροφορίες της ανεξάρτητης ομάδας παρακολούθησης διαδηλώσεων OVD-Info. Πληροφορίες διεθνών πρακτορείων ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες επιστρατεύθηκαν για το μέτωπο, σύμφωνα με την απόφαση του Κρεμλίνου.

Την είδησή αυτή επιβεβαίωσε εμμέσως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι παράνομη η επιστράτευση των συλληφθέντων, αντιτείνοντας ότι οι αναφορές για μαζική έξοδο ανδρών από τη χώρα ήταν υπερβολικές. 

Ρώσοι κρατικοί δημοσκόποι λένε ότι περισσότερο από το 70% των Ρώσων υποστηρίζουν αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αν και η δημοσκόπηση που διέρρευσε τον Ιούλιο έδειξε ισάξια διαφοροποίηση μεταξύ εκείνων που ήθελαν να σταματήσει ή να συνεχιστεί ο πόλεμος.

Πηγή της τουριστικής βιομηχανίας είπε στο Reuters ότι υπήρχε απόγνωση καθώς οι άνθρωποι έψαχναν να βρουν αεροπορικά εισιτήρια εκτός Ρωσίας. «Πρόκειται για έκφραση πανικού από ανθρώπους που φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα αργότερα -οι άνθρωποι αγοράζουν εισιτήρια αδιαφορώντας για το πού θα πετάξουν», είπε η πηγή.

Η κυκλοφορία που φθάνει στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία «εντάθηκε» κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε η Φινλανδική Συνοριακή Φρουρά.

«Ο αριθμός έχει σαφώς αυξηθεί», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής διεθνών υποθέσεων της φινλανδικής συνοριοφυλακής, Μάτι Πικανίτι, προσθέτοντας ότι η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο και οι συνοριοφύλακες ήταν έτοιμοι σε εννέα σημεία ελέγχου.

Κάλεσμα προς τους βουλευτές να πολεμήσουν

Εν μέσω κλίματος μερικής επιστράτευσης στη χώρα, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιατσεσλάβ Βολόντιν κάλεσε τους βουλευτές του Σώματος να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η μερική επιστράτευση θα πρέπει να βοηθήσουν συμμετέχοντάς σε αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», έγραψε ο πρόεδρος στο κανάλι του στο Telegram. «Οι βουλευτές δεν εξαιρούνται από αυτή την εντολή», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της βουλής έκανε αυτή την δήλωση τη στιγμή που η επικρατούσα άποψη στους κοινοβουλευτικούς κύκλους είναι ότι η επιστράτευση δεν αφορά τους βουλευτές.

Ένας βουλευτής, για παράδειγμα, υποστήριξε ότι πρέπει να παραμείνει στη χώρα γιατί τον έχει ανάγκη.

Την ίδια ώρα, ο Βολόντιν εξήρε το γεγονός ότι υπάρχουν βουλευτές που ήδη πολεμούν στην κατεχόμενη περιφέρεια του Ντονμπάς.

Ο Βολόντιν ανέφερε επίσης ότι οι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία πολεμούν επίσης ενάντια στις «ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις».

«Στην Ουκρανία υπάρχουν εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ, μισθοφόροι από ΝΑΤΟϊκές χώρες, ΝΑΤΟϊκή τεχνολογία, όπλα και πυρομαχικά», είπε, αλλά και 1.000 χιλιόμετρα πρώτης γραμμής για να υπερασπιστούν.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr