Δηλώνουν άνεργοι με παχυλά εισοδήματα -Γραμμένοι στον ΟΑΕΔ, παίρνουν επιδόματα

Δηλώνουν άνεργοι με παχυλά εισοδήματα -Γραμμένοι στον ΟΑΕΔ, παίρνουν επιδόματα

Οι εξωφρενικές περιπτώσεις

Περιπτώσεις ανέργων με εξωφρενικά, παρόλο αυτά, εισοδήματα, βρίσκονται στο μητρώο του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν επιδόματα και παροχές.

Κατά την παρουσίαση του ν/σ «Δουλειές Ξανά», ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, αποκάλυψε περιπτώσεις «πλούσιων» ανέργων». Χαρακτηριστική είναι αυτή 55χρονης, κάτοικος Δήμου Διονύσου, με οικογενειακό εισόδημα το 2020, ύψους 250.000 ευρώ η οποία βρίσκεται εδώ και 123 μήνες, δηλαδή πάνω από 10 χρόνια στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ:

  • Έγγαμο ζευγάρι, άντρας 55 ετών με 11 χρόνια ανεργίας και γυναίκα 51ετών με χρόνια ανεργίας επίσης, κάτοικοι Κηφισιάς, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 130.000 ευρώ.
  • • Γυναίκα 48 ετών, με 11 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Κηφισιάς, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 300.000 ευρώ.
  • Άνδρας 55ετών, έγγαμος, με 11 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Κηφισιάς, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 150.000 ευρώ
  • Γυναίκα 49ετών, έγγαμη, με 13 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Δήμου Διονύσου, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 180.000 ευρώ.
  • Γυναίκα 56ετών, έγγαμη, με 12 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Λυκαβηττού, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 160.000 ευρώ.
  • Άνδρας 66 ετών, έγγαμος, με 11 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Ηλιούπολης, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 55.000 ευρώ.
  • Γυναίκα 55 ετών, έγγαμη, με 10 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Βούλας, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 60.000 ευρώ
  • Άνδρας 61 ετών, έγγαμος, με 20 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Θεσσαλονίκης, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 70.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την σχετική έρευνα σχεδόν 40.000 άτομα είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για τουλάχιστον 1 χρόνο έχοντας ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ. Εξ αυτών περισσότεροι από 15.000 είναι εγγεγραμμένοι για πάνω από 5 χρόνια.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων με στόχο τον περιορισμό των «πλούσιων ανέργων», οι οποίοι επωφελούνται από τα προνόμια, τα οποία προορίζονται για όσους έχουν ανάγκη επιβίωσης.

Αναλύοντας τις βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου για την υποστήριξη των ανέργων και την ενίσχυση της απασχόλησης, ο κ. Χατζηδάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων – αυτών που προβλέπονται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης – για την παραμονή στο Μητρώο ανέργων, μετά το πρώτο 12μηνο και τη διατήρηση σειράς βοηθημάτων, παροχών, κλπ, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανέργων που παραμένουν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο επί σειρά ετών, ενώ δηλώνουν υψηλά ετήσια εισοδήματα και διαμένουν σε ακριβές περιοχές. «Η καταπολέμηση της απάτης και των καταχρήσεων είναι κάτι που θα πρέπει να μας ενώνει όλους, καθώς είναι προφανές ότι άνθρωποι που δεν έχουν ανάγκη, εκμεταλλεύθηκαν τις τρύπες της νομοθεσίας, για να εξασφαλίσουν σειρά παροχών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας με χαμηλότερα εισοδήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την πρόβλεψη για ενεργοποίηση της διαγραφής από το μητρώο ανέργων, μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, (θέσεων δηλαδή που έχουν λάβει υπόψη, μεταξύ άλλων, το εργασιακό προφίλ του ανέργου, τον προηγούμενο μισθό του και τον τόπο κατοικίας του) ή άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σημείωσε ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις εφαρμόζονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι οι προτεινόμενες διατάξεις βασίζονται σε νομοθεσία του 1985. «Οι ρυθμίσεις που αφορούν στο Μητρώο των ανέργων είναι ισορροπημένες, γιατί στην πρώτη περίπτωση σχετίζονται με το εισόδημα του ανέργου – και πάμε σε μεγάλα εισοδήματα – και στη δεύτερη περίπτωση στην άρνησή του να δεχθεί θέσεις που ευθυγραμμίζονται με αυτά που ο ίδιος ζήτησε. Ακόμα και έτσι όμως, ο άνεργος δεν στερείται βασικών κοινωνικών παροχών, όπως είναι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, οι ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης.
 

Πηγή άρθρου: www.lifo.gr