Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό για την ηγεσία – Τα επόμενα στάδια της διαδικασίας – Κοινωνία

Οι… δυσκολίες ξεκίνησαν από την έναρξη της διαδικασίας, το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου κλήθηκε να εκφωνήσει την εισήγησή της για το ζήτημα των ελαφρυντικών περιστάσεων.

«Θα ηταν αντιφατικό να προτείνω ελαφρυντικό. Όταν από τη μία πλευρά κρίνονται ένοχοι για πραξεις ανθρωποκτονίας από πρόθεση κι απόπειρας ανθρωποκτονίας και για εγκληματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα και από την άλλη εγώ να πρέπει να προτείνω ελαφρυντικα…. Ειμαι αναγκασμένη να προτείνω συλλήβδην την απόρριψη όλων των ελαφρυντικων» είπε η εισαγγελική λειτουργός, διευκρινίζοντας ότι ζητά να αναγνωριστεί η ελαφρυντική περίσταση του άρθρου 187 παράγραφος 6 του παλαιού ΠΚ μόνο για τους 3 πρώην βουλευτές, Δημ. Κουκούτση, Χρ. Αλεξόπουλο και Στ. Μπούκουρα. Παράλληλα, ζήτησε να μην γίνει δεκτό το ίδιο ελαφρυντικό για τους βουλευτές που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με το 187 του παλαιού Πκ παράγραφος 6, «η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση». Τα εγκληματα αυτά ειναι μεταξύ άλλων: ανθρωποκτονία με πρόθεση, βαριά σωματική βλάβη, αρπαγή, αναγκαστική εξαφάνιση προσώπου, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ακούσια απαγωγή και βιασμός.

Η εισαγγελική τοποθέτηση για εγκλήματα κατά της Πολιτείας από την πλευρά των καταδικασθέντων, προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης. Αντίστοιχα, ζήτημα έθεσαν και πολλοί ακόμη δικηγόροι ως προς το ελαφρυντικό αφού εκτός των 3 βουλευτών υπήρχαν και άλλοι κατηγορούμενοι για ένταξη εγκληματικής οργάνωσης που πληρούσαν τα κριτήρια του άρθρου.

Τελικά, η εισαγγελέας επανήλθε με δεύτερη πρόταση, με την οποία η αναγνώριση ελαφρυντικού επεκτάθηκε σε όλους όσοι κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, όχι όμως και για εκείνους που βαρύνονται με διεύθυνση, δηλαδή την ηγετική ομάδα: Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Λαγό, Ματθαιόπουλο, Γερμενή, Παναγιώταρο και Παππά.

Αποτέλεσμα αυτής της αναταραχής ήταν οι συνήγοροι να επανέλθουν στις δευτερολογίες τους μιλώντας διεξοδικά για όλα τα ελαφρυντικά που ζήτησαν για τους εντολείς τους. Όταν πλέον, είχαν ξεκινήσει να λαμβάνουν το λόγο οι συνήγοροι των βουλευτών, η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη αποφάσισε τη διακοπή της διαδικασίας έως το πρωί της Παρασκευή, η ώρα 11.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δευτερολογιων, το δικαστήριο θα διασκεφθεί και θα προχωρήσει στην απόφαση του επί των ελαφρυντικών. Επόμενη ζήτημα ειναι οι ποινές που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες, ξεκινώντας από την εισαγγελική πρόταση. Το δικαστήριο θα αποφασίσει και για το κρίσιμο θέμα των αναστολών, δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους.

“Ο εισαγγελέας είναι αρμόδιος για την εκτέλεση των αποφάσεων. Δεν έχει δοθεί τέτοια εντολή” επανέλαβε ενδεικτικά κατά τη συνεδρίαση η εισαγγελική λειτουργός Αδαμαντία Οικονόμου. Η διευκρίνιση ήρθε μετά από καταγγελία της υπεράσπισης του Θ. Μαρία, τον οποίο όπως αναφέρθηκε, από το πρωί κάποιος αξιωματικός τον παρακολουθούσε στον χώρο εργασίας του.

Άγνωστο παραμένει πόσες ακόμη διασκέψεις θα χρειαστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.grΠηγή άρθρου: www.news247.gr