«Δεν θα κάνουμε πίσω σε Αιγαίο και Μεσόγειο» – Το μήνυμα της Τουρκίας σε συνάντηση με ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία

«Δεν θα κάνουμε πίσω σε Αιγαίο και Μεσόγειο» – Το μήνυμα της Τουρκίας σε συνάντηση με ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίμ. AP PHOTO

Η επικείμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, καθώς και οι αιτήσεις Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στη συμμαχία, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν ανώτεροι αξιωματούχοι από την Τουρκία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ χθες, Τρίτη, στο Βερολίνο. Σύμφωνα με την Άγκυρα, στην ατζέντα βρέθηκε και το Αιγαίο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν:

  • Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.
  • Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.
  • Ο εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Γενς Πλότνερ.
  • Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου Στίβεν Λάβγκροβ.
  • Ο γενικός διευθυντής πολιτικών υποθέσεων και ασφάλειας στο γαλλικό υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, Φιλίπ Ερέρα.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, οι ανώτεροι αξιωματούχοι συζήτησαν για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που προγραμματίζεται για τις 29-30 Ιουνίου και τη στρατηγική της σημασία, καθώς και για τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στη συμμαχία. 

Στην ατζέντα βρέθηκαν επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Κατά την Άγκυρα, συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, καθώς και περιφερειακά ζητήματα όπως η κατάσταση σε Συρία, Αφγανιστάν και Ιράν.

Τονίστηκε, δε, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, η σημασία της αλληλεγγύης της συμμαχίας σε μια εποχή που συνεχίζονται οι παγκόσμιες επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και η ανάγκη να υπάρξει μια σαφής στάση κατά της τρομοκρατίας χωρίς διακρίσεις.

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε – σύμφωνα με την Άγκυρα – ότι δεν θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος χωρίς να γίνουν συγκεκριμένα βήματα σχετικά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, σύμφωνα με ΜΜΕ της γείτονος, τονίζεται επίσης ότι υπογραμμίστηκε πως «η Άγκυρα δεν θα συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά τα «νόμιμα» δικαιώματά της σε ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καθώς και ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων σε περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις».

Με πληροφορίες από Yeni Safak

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

 Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr