Δεν αποκλείεται στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία για το Oruc Reis

Την άποψη του βουλευτή Άγγελου Συρίγου κι του διεθνολόγου Κωνσταντίνου Φίλη ζήτησε το protothema.gr προσπαθώντας να ανιχνεύσει πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η νέα κρίση με την Τουρκία μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να στείλει το Oruc Reis συνοδευόμενο από έναν στολίσκο τουρκικών πολεμικών πλοίων σε μια περιοχή μόλις 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο και 21 μίλια από τη Ρόδο, σε μια περιοχή που η Ελλάδα έχει κυριαρχκά δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες. «Οι έρευνες του Oruc Reis θα γίνουν σε τουρκική υφαλοκρηπίδα» υποστήριξε από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  

 Συρίγος: Ο Ερντογάν έχει ενθαρρυνθεί από την απίστευτη ανοχή της Δύσης  

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει τον μπούσουλα των 35 ημερών και είναι έτοιμη για στρατιωτική αντίδραση αν χρειαστεί, αλλά επιλογή την διπλωματία, αυτό είναι το ισχυρό μας χαρτί» επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος στο protothema.gr αναφερόμενος στην κρίση που ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου με την έξοδο του Oruc Reis και διήρκεσε μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου οπότε το τουρκικό ερευνητικό επέστρεψε στην Αττάλεια.   

Ο κ. Συρίγος εξηγεί ότι με την νέα έξοδο του Oruc Reis για σεισμικές έρευνες ο Ερντογάν «πιστεύει ότι θα θέσει νέους όρους στη διπλωματική αντιπαράθεση» και προσθέτει: «Έχει ενθαρρυνθεί από την απίστευτη ανοχή που δείχνει η Δύση σε όλα αυτά τα οποία κάνει η Τουρκία».  

 Σε ερώτηση του protothema.gr, ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος αξιολογεί ως εξαιρετικά ισχυρές τις πιθανότητες το Oruc Reis να ξεκινήσει έρευνες σε μια περιοχή μόλις 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο.  

 Ακούστε την άποψη του Άγγελου Συρίγου για την νέα κρίση με το Oruc Reis:  

 

Φίλης: Παραβίαση κατακόκκινης γραμμής αν το Oruc Reis φτάσει 6,5 μίλια από το Καστελλόριζο  

 «Η Τουρκία έχει αποφασίσει ότι το κοστούμι που επιχείρησε να της φορέσει η Ελλάδα για τις διερευνητικές επαφές ήταν πολύ στενό και θέλει να απεκδυθεί αυτού» επισημαίνει στο protothema.gr ο Κωνσταντίνος Φίλης, από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατά την άποψη του κ. Φίλη, ο Ερντογάν «διαπραγματεύεται με συναλλακτικούς όρους με τους ηγέτες, χωρίς όρια, χωρίς κανόνες και απεχθάνεται το θεσμικό».  

 Στο ερώτημα «πού το πάει η Άγκυρα», ο Κωνσταντίνος Φίλης απαντά: «Είναι σαν να πιάνει το νήμα από τις 12 Σεπτεμβρίου που περιμέναμε συνέχιση των ερευνών αλλά τελικά επανέφερε το Oruc Reis στον κόλπο της Αττάλειαςδεν ανανεώθηκε, η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση βάση της οποίας δεν θα επιτρέπεται στην Ελλάδα να ασκήσει τα καθόλα νόμιμα δικαιώματά της για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 νμ. Πολλώ δε μάλλον, προσπαθεί να περιορίσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».   

«Να μην λησμονούμε ότι η συγκυρία, κυρίως λόγω της εσωστρέφειας των Αμερικανών καθ’ ότι σε περίπου τρεις εβδομάδες έχουν εκλογές και λόγω της αμηχανίας –για να το θέσω κομψά- της ΕΕ, είναι μάλλον ευνοϊκή για την Τουρκία» εκτιμά ο κ. Φίλης.  

Στο ερώτημα πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα εάν η Τουρκία στείλει το Oruc Reis για έρευνες σε απόσταση 6,5 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Καστελλόριζου, ο Κωνσταντίνος Φίλης απαντά ότι «αν συμβεί κάτι τέτοιο θα μιλάμε για παραβίαση μιας κατακόκκινης γραμμής της ελληνικής πλευράς» και προσθέτει: «Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία να βρεθούμε μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση, εννοώ με διπλωματικό τρόπο την κλιμάκωση. Αν και εφ’ όσον δεν το καταφέρουμε αυτό και το Oruc Reis βρεθεί 6,5 μίλια από το Καστελλόριζο -δηλαδή μόλις μισό μίλι από τα τωρινά χωρικά ύδατα αλλά εμφατικά μέσα στα δυνητικά χωρικά ύδατα- η μόνη λύση, εφ’ όσον έχουμε εξαντλήσει τα διπλωματικά περιθώρια, θα είναι στρατιωτικού χαρακτήρα».   

 Ακούστε την άποψη του Κωνσταντίνου Φίλη για την νέα κρίση με το Oruc Reis:  

    

          

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου: www.protothema.gr