Covid-19: Δυσοίωνες προβλέψεις για πάνω από 4.000 κρούσματα 

Ραγδαία αύξηση των μολύνσεων, κυρίως στην Αττική, προβλέπει Ν. Θωμαΐδης. Δεν μειώνονται οι διασωληνώσεις επισημαίνει ο Ν. Τζανάκης. Πρόταση Ν. Καπραβέλου για ταξίδια στα νησιά μόνο για εμβολιασμένους.

Αυξάνεται συνεχώς η ανησυχία για την ραγδαία εξέλιξη του τέταρτου κύματος του νέου κορονοϊού μετά την επιθετική αύξηση του ιικού φορτίου και την χθεσινή καταγραφή 3.565 νέων επιβεβαιωμένων μολύνσεων σε ένα 24ωρο.

Για ακόμα μία μέρα επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. «Τα κρούσματα στην Αττική θα είναι πάνω από 1500-1800 άμεσα ακόμα και μέσα σε αυτή την βδομάδα» εκτίμησε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

Σε δηλώσεις του το πρωί στον ΣΚΑΪ ο ίδιος προέβλεψε ότι μπορεί να φτάσουμε σύντομα σε πάνω από 4.000 κρούσματα, αφού σε όλη την επικράτεια παρατηρείται απότομη και σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου, ειδικά σε περιοχές όπως την Κρήτη, την Αττική την Πελοπόννησο, τα Γιάννενα, την Θεσσαλονίκη, την Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη. 

«Η αύξηση του ιικού φορτίου ειδικά στην Αττική είναι εντυπωσιακή μέσα σε 4 βδομάδες. Ξεκίνησε με το ποσοστό του 25% η αύξηση και καταλήξαμε η αύξηση από βδομάδα σε βδομάδα να είναι πάνω από 220%» τόνισε για να προσθέσει πως το νέο κύμα είναι πολύ επιθετικό, πως εξελίσσεται πολύ γρήγορα και φαίνεται ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει επικρατήσει πιο σύντομα απ’ ό,τι περιμέναμε.

Την επικινδυνότητα του ιού και την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών τόνισε ο πνευμονολόγος, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον Alpha, εκφράζοντας ανησυχία για τη μείωση των διασωληνώσεων αλλά και ευρύτερα για την ηλικιακή ομάδα 50-60, καθώς το ποσοστό δεν είναι ευκαταφρόνητο αλλά δεν αρκεί.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι από το τείχος ανοσίας, που θα «χτιστεί», θα καταστεί διαχειρίσιμο το τέταρτο κύμα του ιού, ώστε να μην ασκηθεί εκ νέου πίεση στο σύστημα Υγείας, αλλά επανέλαβε ότι γι’ αυτό πρέπει όλοι να εμβολιαστούν.

«Τα κορωνοπάρτι και οι εικόνες αλόγιστης διασκέδασης οδηγούν σε μία πανδημική έξαρση. Θα δώσει κρούσματα που θα διασωληνωθούν και θα χαθούν και ζωές, ιδίως εάν οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας είναι ανεμβολίαστοι» είπε.

Παράλληλα, ο ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, πρότεινε να ταξιδεύουν στα νησιά μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί χαρακτηρίζοντας ανεπίτρεπτη τη χαλάρωση στα νησιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός «είναι μονόδρομος». «Κι εγώ θα νοσήσω, αλλά ελαφρά, χωρίς να προκαλέσω προβλήματα στους υπόλοιπους», είπε.

Στο ίδιο πνεύμα, o καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημείωσε πως χωρίς μαζικό εμβολιασμό δεν μπορούμε να ζήσουμε όπως προ πανδημίας υπογραμμίζοντας πως τα κρούσματα θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα και τον Αύγουστο.

Μιλώντας στο Mega o ίδιος υποστήριξε πως «τα τεστ δεν είναι λύση. Εάν ένα τεστ βγει θετικό, απομονώνεσαι και σπάει η αλυσίδα μετάδοσης. Το πρόβλημα είναι τι γίνεται όταν ένα τεστ βγει αρνητικό, ενώ ο άνθρωπος έχει Covid. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος νόησε μετά από τέσσερα μοριακά αρνητικά τεστ μέσα στην ίδια εβδομάδα» είπε.

Και υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να επανέλθουμε στο φυσιολογικό, στηριζόμενοι ότι πριν μπούμε στο καράβι θα έχουμε ένα αρνητικό τεστ. Αυτό φάνηκε εν τοις πράγμασι και από αυτά που έγιναν στα νησιά μας». 

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr