Χωρισμένη στα τρία η Ε.Ε. για κυρώσεις στην Τουρκία – Newsbeast

Για σκληρή μάχη προετοιμάζεται η Αθήνα στην τελική ευθεία για την Σύνοδο Κορυφής της 10-11 Δεκεμβρίου, όπου οι ηγέτες της Ε.Ε. θα αποφασίσουν ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην Τουρκία για την παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της.

της Γεωργίας Σκιτζή

Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι οι μόνες χώρες που αντιδρούν διότι είναι αποδέκτες της επιθετικής συμπεριφοράς της. Ο Γάλλος Πρόεδρος που επίσης βρίσκεται στο στόχαστρο του Ερντογάν, θα ασκήσει πιέσεις στην καγκελάριο αλλά είναι αμφίβολο πόσο θα καταφέρει να την επηρεάσει.

Και αυτό γιατί η Άνγκελα Μέρκελ συνεχίζει να αντιστέκεται υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ δεν πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα που θα προκαλέσουν ρήξη στις σχέσεις με την Άγκυρα και θα την στρέψουν μακριά από τη Δύση. Στο πλαίσιο αυτό προβάλει το επιχείρημα ότι η ΕΕ πρέπει να περιμένει να αναλάβει η κυβέρνηση Μπάιντεν, ώστε να υπάρξει συντονισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης για κοινή στάση έναντι της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα FAZ περιγράφει ένα κλίμα που δεν ευνοεί καθόλου την Γερμανία σε μια ενδεχόμενη επιλογή της να ρίξει στα μαλακά την Τουρκία. «Η γερμανική κυβέρνηση αντιτάχθηκε στη σκληρότερη οδό – δικαιολογημένα» αναφέρει η FAZ. «Κι αυτό διότι στο παρελθόν παρόμοιες απειλές και συμβολικές κυρώσεις έπεφταν συνεχώς στο κενό. Ο Ερντογάν δεν απέκλινε από τις σταθερές πολιτικές θέσεις του». Αλλά πλέον « ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει» τονίζει. «Προκειμένου να παραμείνει αξιόπιστη η ΕΕ, δεν θα αποφύγει τις κυρώσεις. Το τραγικό είναι όμως, ότι ακόμη κι αυτές δεν θα αλλάξουν τη στάση της Άγκυρας».

Τα στρατόπεδα της Ε.Ε.

Στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου υπέρ μιας πιο σκληρής γραμμής, δηλαδή επιβολής κυρώσεων, τάσσονται η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Σλοβακία, αλλά και το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων  μίλησαν υπέρ των κυρώσεων επίσης η Ολλανδία και οι χώρες της Βαλτικής. Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες αντιστάσεις σε σοβαρά μέτρα προβάλλει η Γερμανία, συνεπικουρούμενη από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα.

Αρνητικά διακείμενες προς τις κυρώσεις είναι επίσης η Πολωνία και η Ουγγαρία. Το τρίτο στρατόπεδο είναι των «αδιάφορων» ή ουδέτερων κρατών, που θεωρούν ότι δεν τις αγγίζει το θέμα.  Αυτές είναι οι: Πολωνία, Κροατία, Σουηδία, Ρουμανία και Τσεχία.

Οι λεονταρισμοί του Ερντογάν

Η Τουρκία συνεχίζει να εξαπολύει απειλές για την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και προς τις χώρες που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις ζητώντας κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την γείτονα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δώρισε στην Αγιά Σοφιά πίνακα με στίχους από το Κοράνι, ο οποίος κρεμάστηκε ήδη μέσα στο μνημείο. Παράλληλα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο Mεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε να κατηγορεί την Ελλάδα για την ένταση στην Ανατ. Μεσόγειο και ανέφερε πως οι μαξιμαλιστικές θέσεις της είναι ο λόγος της έντασης. «Η Ελλάδα για το Καστελλόριζο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ., διεκδικεί 40.000 τετρ. χλμ. θαλάσσια ζώνη για το νησί 10 τετρ. χλμ. Αυτό δεν υπάρχει στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το βέτο και οι διερευνητικές επαφές

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το θέμα του βέτο, αν και είναι μια πολύπλοκη υπόθεση. «Όλα είναι στο τραπέζι, αλλά εν προκειμένω το βέτο θα το έβαζε άλλος όχι η Ελλάδα, διότι σας διαβεβαιώνω ότι αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών συντάσσονται με τις ελληνικές θέσεις» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας το μάτι στους άλλους ευρωπαίους ηγέτες.

Όσον αφορά στις διερευνητικές επαφές ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει ένταση στη θάλασσα και υπό τον όρο ότι υπάρχει μόνο μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των δυο χωρών και αυτή είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.



Πηγή άρθρου: www.newsbeast.gr