Χωρίς παρελάσεις η φετινή εθνική επέτειος του «ΟΧΙ»

Χωρίς τις καθιερωμένες μαθητικές παρελάσεις που δίνουν τον δικό τους χρώμα, θα γίνει εφέτος ο εορτασμός της επετείου του «ΟΧΙ» λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού και της διασποράς του ιού στην κοινότητα που πολλαπλασιάζεται με εκρηκτικούς ρυθμούς. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ακύρωση των παρελάσεων είναι επιβεβλημένη, λόγω του συνωστισμού που παρατηρείται στις παρελάσεις, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθεί.

Εφέτος, συμπληρώνονται 80 χρόνια από την έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940, με τον οποίο η Ελλάδα ενεπλάκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λόγω της πανδημίας 80 χρόνια μετά την 28η Οκτωβρίου του 1940, ο φετινός εορτασμός της επετείου του έπους του 1940, θα έχει άλλον τόνο καθώς , σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών , εκτός από τη μη πραγματοποίηση των παρελάσεων, όσες εκδηλώσεις τελεστούν θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου δε θα μοιάζει με αυτές που είχαμε συνηθίσει έως σήμερα, αλλά θα είναι ανάλογη με αυτή της 25ης Μαρτίου που είχαν ακυρωθεί οι παρελάσεις, λόγω lockdown . Εικόνες με μαθητές με τις χαρακτηριστικές στολές να παρελαύνουν και τους γονείς που έχουν κατακλύσει τους γύρω δρόμους να χειροκροτούν, δεν θα επαναληφθούν φέτος.

Για πρώτη φορά στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου δεν θα ακουστούν οι ήχοι από τις μπάντες, και τη Φιλαρμονική που παίζουν τα καθιερωμένα εμβατήρια. Ούτε θα γίνουν οι κλασσικές πλέον συζητήσεις για τον αν πρέπει να γίνονται παρελάσεις ή όχι με τις μόνιμες αναφορές στο τι συμβαίνει στα άλλα κράτη της Ευρώπης.

Χθες, σε αυτό το πνεύμα, σε κάθε σχολείο με την απαραίτητη χρήση μάσκας και όλα τα μέτρα προστασίας για την τήρηση αποστάσεων, πραγματοποιήθηκε η παράδοση της σημαίας από τον διευθυντή στον σημαιοφόρο, ανά τάξη και τους παραστάτες που θα εκπροσωπήσουν τα σχολεία στη σημερινή δοξολογία, και κατάθεση στεφάνων.

Στα σχολεία, οι εκδηλώσεις ενόψει του εορτασμού της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου οι γιορτές πραγματοποιήθηκαν ανά τμήμα και είχαν διάρκεια τουλάχιστον δύο διδακτικών ωρών, ενώ σε πολλά σχολεία έκαναν και μαθήματα.

Από τις αρχές του μήνα εξάλλου, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοιού ,δημοσιοποιήθηκε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν σήμερα οι παρελάσεις μαθητικές και στρατιωτικές .

Στο ίδιο μήκος κύματος, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, στην Αθήνα θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για τη χώρα μας, υπενθυμίζοντας την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό και τους αγώνες των λαών για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η ματαίωση των παρελάσεων, ουδόλως απαξιώνει και μειώνει τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές, ήρωες της Εποποιίας του 1940. Ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής, καλούμε όλες τις κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες, τους δήμους και τους πολίτες, να αναρτήσουν την ελληνική σημαία στα καταστήματα των υπηρεσιών τους και τις οικίες τους, αντίστοιχα», τονίζει το υπουργείο Εσωτερικών στην εγκύκλιο που εξέδωσε .Ο σημαιοστολισμός είναι γενικός και τριήμερος από την 8η πρωινή ώρα της 26ης Οκτωβρίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου, ενώ για την πόλη της Θεσσαλονίκης τετραήμερος από την 25η Οκτωβρίου. Ακόμη, το βράδυ της 27ης και 28ης Οκτωβρίου, χωριά και πόλεις φωταγωγήθηκαν .

Το μήνυμα της υπουργού Παιδείας για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου

«Στην ιδιαίτερη σχολική χρονιά που διανύουμε εξαιτίας της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, θα τιμήσουμε τους ήρωες και τις ηρωίδες του 1940 με διαφορετικούς εορτασμούς, με μέτρα πρόληψης, αλλά με αμείωτη θέρμη.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι ημέρα τιμής και μνήμης του αγώνα για την Ελευθερία που έδωσαν οι Έλληνες, ορθώνοντας με ομοψυχία το ανάστημά τους στις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού και της μισαλλοδοξίας.Ημέρα υπερηφάνειας για το μεγαλειώδες «ΟΧΙ» στο φασισμό και το ναζισμό.Ο πόλεμος του 1940 είναι όμως και υπενθύμιση όλων εκείνων των αξιών που κράτησαν τότε όρθιο τον Ελληνισμό και που συνεχίζουν να μας εμπνέουν και να μας καθοδηγούν μέχρι και σήμερα. Η πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, το αίσθημα ευθύνης για την προάσπιση της πατρίδας, το σθένος που υπερνικά το φόβο και τροφοδοτεί την ελπίδα. Και συνάμα, η εθνική ενότητα απέναντι σε κάθε απειλή. Η ομοψυχία που παραμερίζει τις διαφορές και μας δίνει δύναμη, μας εμπνέει και δημιουργεί προϋποθέσεις για την πρόοδο και την επίτευξη των εθνικών μας στόχων. Πρόσφατα γεγονότα, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη, καταδεικνύουν ότι ο αγώνας κατά του ολοκληρωτισμού, του ρατσισμού και του φανατισμού συνεχίζεται. Απαιτείται, επομένως, διαρκής εγρήγορση για την προάσπιση θεμελιωδών και πανανθρώπινων αξιών. Ο καθημερινός αυτός αγώνας συνιστά, άλλωστε, και τον πολυτιμότερο φόρο τιμής στις θυσίες της γενιάς του 1940, στη μνήμη αυτών που αγωνίστηκαν και οραματίστηκαν μια σύγχρονη Ελλάδα, ελεύθερη και δημοκρατική.Στην ιδιαίτερη σχολική χρονιά που διανύουμε εξαιτίας της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, θα τιμήσουμε τους ήρωες και τις ηρωίδες του 1940 με διαφορετικούς εορτασμούς, με μέτρα πρόληψης, αλλά με αμείωτη θέρμη.Κρατώντας βαθιά μέσα μας το παράδειγμά τους, και διατηρώντας αδιαπραγμάτευτες τις αξίες που υπερασπίστηκαν ακόμη και με τη ζωή τους. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες».

Χαιρετισμός του Πρύτανη του ΕΜΠ Ανδρέα Μπουντουβή, στον εορτασμό για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η επέτειος των 80 χρόνων της 28ης Οκτωβρίου 1940. Πριν ένα μήνα η επέτειος των 2.500 χρόνων της ναυμαχίας της Σαλαμίνας και σύντομα η επέτειος των 200 χρόνων της επανάστασης του 1821.Μπορεί να εορτασθεί μια εθνική επέτειος υπό συνθήκες πανδημίας; Σίγουρα όχι μέσω τυμπανοκρουσιών, αλλά ίσως με στοχασμό και ανθρώπινη επικοινωνία και αλληλεπίδραση με όχημα βέβαια την τεχνολογία και με κάποια δόση ευρηματικότητας. Αυτό θα κάνουμε. Διατηρώ κάποιες ξεχωριστές αναμνήσεις από επετειακούς εορτασμούς, αλλά αυτό που σταθερά συμβαίνει είναι ότι από τότε που ήμουν παιδί και μέχρι τώρα, συγκινούμαι όταν ακούω το ραδιοφωνικό πολεμικό ανακοινωθέν με τη φωνή του εκφωνητή Κώστα Σταυρόπουλου που έλεγε «Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουν από της 5.30 ώρας της σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις, αμύνονται του πατρίου εδάφους».

Συνειδητοποιώ τι είναι αυτό που με συγκινεί και με τρομάζει.

Είναι το αναπόφευκτο του πολέμου να φέρνει μαζικό θάνατο και μάλιστα νέων ανθρώπων και από τον νικητή και από τον ηττημένο.

Τότε υπήρξε ένα μεγαλειώδες ΟΧΙ. Δεν ήταν ακριβώς η λέξη, αλλά η στάση. Άλλωστε μετά την ανάγνωση του τελεσιγράφου από τον Ιταλό πρέσβη Γκράτσι, ο Μεταξάς απάντησε στα γαλλικά, την επίσημη διπλωματική γλώσσα με την ιστορική φράση «Alors, c’est la guerre!» (= Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος).Ήταν μεγάλο και ηρωικό το ΟΧΙ της Ελλάδας απέναντι στον Άξονα φασισμού – ναζισμού που σηματοδότησε την είσοδο της χώρας στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Τότε μετρήθηκε το λαϊκέ σθένος και γράφτηκε το έπος του αλβανικού μετώπου.

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός για το νέο αρνητικό ρεκόρ – «Η χρήση μάσκας μπορεί να σώσει μέχρι και 240.000 ζωές»

ΗΠΑ-Εκλογές: Κυβερνοπειρατεία στον ιστότοπο της εκστρατείας Τραμπ


Η κακοκαιρία «Κίρκη» ξεκινάει… παρέλαση από νοτιοδυτικά

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου: www.protothema.gr