Χωρίς κρεβάτι οι ΜΕΘ σε 6 μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής

Χωρίς κρεβάτι οι ΜΕΘ σε 6 μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής

Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου Αττικής, όπου οι πληρότητες για τους covid ασθενείς αγγίζουν το 90% και η εβδομάδα η οποία πέρασε χαρακτηρίστηκε η πιο δύσκολη από την αρχή της πανδημίας. Με τις εισαγωγές των ασθενών να συνεχίζονται ακατάπαυστα, οι γιατροί δίνουν αληθινή μάχη για να βρουν ένα κενό κρεβάτι και όσοι ασθενείς λαμβάνουν εξιτήριο, η κλίνη που απελευθερώνεται καταλαμβάνεται σχεδόν αμέσως.

Σε όλο το λεκανοπέδιο όπου νοσηλεύονται 1.374 covid ασθενείς, έξι νοσοκομεία έχουν μείνει χωρίς διαθέσιμο κενό κρεβάτι στις ΜΕΘ. Πρόκειται για το «Σωτηρία», το «Αττικόν», το «Σισμανόγλειο», το «Ελπίς», το «Νίμιτς», το «Ασκληπιείο» και το «Θριάσιο» ενώ μια κενή κλίνη ΜΕΘ έχει ο «Ευαγγελισμός».

Και το «Τζάνειο» στον Πειραιά, εκεί όπου «βράζει» η πανδημία, πλησιάζει τα όρια του, με τις εφεδρείες του ΕΣΥ να είναι έτοιμες να πέσουν στη μάχη προκειμένου να χαρίσουν ανάσα στις φρακαρισμένες εντατικές.

Ο καθηγητής παθολογίας Κωσταντίνος Συρίγος, διευθυντής της Covid κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» επισημαίνει ότι με αυτή τη συνεχιζόμενη πίεση τού ακούγεται πολύ πρώιμη η συζήτηση για οποιοδήποτε άνοιγμα.

Από τη μεριά της η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη προσθέτει ότι η πίεση στις ΜΕΘ θα συνεχιστεί και θα υποχωρήσει με αργούς ρυθμούς εξηγώντας πως οι ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι μένουν τουλάχιστον δύο έως τρεις εβδομάδες μέσα στην Εντατική (καμία φορά και περισσότερο) οπότε θα αργήσουμε να δούμε την αποσυμπίεση.

Ρεκόρ Κυριακής, 4ψήφιος αριθμός κρουσμάτων μετά από 3 μήνες

Εκρηκτική άνοδο κατά 43% καταγράφουν σε σύγκριση με την προηγούμενη Κυριακή τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, καθώς διαγνώστηκαν 1.269 περιπτώσεις εναντι μόλις 884 πριν από ακριβώς 7 ημέρες. ενώ ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ Κυριακής, καθώς η τελευταία φορά που καταγράφθηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού ήταν στις 29 Νοεμβρίου του 2020. 

Η σημερινή εικόνα εντείνει την ανησυχία για την επιμονή του ιού, πολλώ δε μάλλον όταν οι διασωληνωμένοι καταγράφουν αύξηση 20% σε σχέση με τη προηγούμενη Κυριακη και ανέρχονται σε 391 έναντι 326. 

Σταθερά στο βαθύ κόκκινο η Αττική, όπου εντοπίστηκαν 591 από τα συνολικά 1.269 κρούσματα (47%),  ενώ στη Θεσσαλονίκη οι μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τις 202.

Προς ώρας και παρά τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι από εβδομάδα, η πίεση σταδιακά θα εκτονωθεί, εντούτοις οι εισαγωγές των τελευταίων ημέρων είναι τόσο πολλές, ώστε η πίεση να είναι ίσως η μεγαλύτερη, από την άποψη εισαγωγών, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική από την αρχή της πανδημίας.

Σημειώνεται πως μεγάλη αύξηση κρουσμάτων παρουσιάστηκε τόσο στη Φθιώτιδα (όπου η Μαλεσίνα βρίσκεται σε καθεστώς 24ωρου lockdown), όσο και στη Λάρισα.

Σταθερή περί τα 60 κρούσματα και για σήμερα η Αχαία.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 191.100 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών,

53 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.671 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 36, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.504 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 391 (70.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.341 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 291 (ημερήσια μεταβολή -15.90%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 290 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).

Γεωγραφική κατανομή:

Πηγή άρθρου: www.liberal.gr