Χαρδαλιάς: Στο τραπέζι η καθολική χρήση μάσκας και μέτρα για τους άνω των 65 ετών | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου γενικού lockdown, λόγω κορωνοϊού, εμφανίστηκε σε δηλώσεις τους σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Είμαστε μακριά από ένα lockdown», είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε πολλά ακόμα μέτρα πριν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για παράδειγμα, η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ή πιθανόν μέτρα για ηλικιακές ομάδες άνω των 65 ετών. Και αυτό όμως θα το δούμε με βάση τα στοιχεία της συγκεκριμένης στιγμής».

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Την ίδια στιγμή, σε πεδίο αντιπαράθεσης με φόντο την απόδοση ευθυνών για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν τους τελευταίους μήνες ακραία καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες και φωτιές) μετατράπηκε η Βουλή. Πρωταγωνιστές, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

Αρχικά ο κ. Ραγκούσης έθεσε τα ζητήματα των καταστροφών σε Εύβοια και Μυκήνες, καθώς και την αύξηση των κρουσμάτων το καλοκαίρι στην Πάρο επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση. «Για όλα αυτά, έχει αποδειχθεί η ευθύνη σας και δεν έχετε ζητήσει μια συγνώμη», είπε χαρακητρισιτκά.

« Μου προκαλεί έκπληξη το αβάσιμο των γενικόλογων αναφορών σας αλλά και το μικροκομματικό σας άγχος. Η παράταξή σας τα λέει αυτά κ. Ραγκούση», απάντησε με νόημα ο υπουργός οποίος αναφερόμενος ειδικά στην Εύβοια, τόνισε πως η Πολιτική Προστασία δεν είχε καμία ενημέρωση από την ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο για την ένταση της βροχής. « Ουδείς το προέβλεψε ουδείς μας προειδοποίησε», είπε και σημείωσε: «για όσους επιχείρησαν να θολώσουν τα νερά, τα πραγματικά γεγονότα είναι αδιάψευστα. Η ΕΜΥ προέβλεψε 72 χιλιοστά νερού και ενημέρωνε την επόμενη μέρα της πλημμύρας 212 χιλιοστά. Το αστεροσκοπείο Αθηνών στον χάρτη ημερήσιας πρόγνωσης προέβλεπε 63 χιλιοστά βροχής και η πρόβλεψη παρέμεινε και μετά το συμβάν. Εκείνη την ώρα αντικαταστάθηκε από νέο χάρτη και τα 63 χιλιοστά έγιναν 183. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας, οι όποιες εξηγήσεις θα δοθούν πολύ σύντομα αλλά όχι από μένα».

« Στις 3 κρίσιμες δοκιμασίες εφέτος η πολιτική προστασία αποδείχτηκε ανήμπορη και υπόλογη. Μοναδικό κυβερνητικό σχέδιο η παραποίηση της πραγματικότητα και η απόκρυψη της αλήθειας», αντίτεινε ο κ. Ραγκούσης προσθέτοντας πως: «αυτά που θα συμβούν από δω και στο εξής θα είναι δική σας ευθύνη».

«Η πολιτική προστασία, κρατάει όρθια τη χώρα», απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Χαρδαλιάς και αναφέρθηκε σε στοιχεία βάσει των οποίων, για τον κορωνοιό από τις αρχές Ιούλη έχουν γίνει 416.000 δειγματοληψίες σε περισσότερους από 3,5 εκατ. επιβάτες στα αεροδρόμια, 136.000 στα χερσαία σύνορα της χώρας και περισσότερες από 26.000 σε 182.000 επισκέπτες στα λιμάνια.

Ο κ. Χαρδαλιάς προκλήθηκε σε δεύτερο χρόνο από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γ. Καμίνη να ξεκαθαρίσει τις αναφορές του για την ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο με τον υπουργό να επισημαίνει: « δεν μέμφομαι τους επιστήμονες. Μέμφομαι την προσπάθεια που έγινε να πουν πως είχαμε ειδοποιηθεί! Εμείς είχαμε ειδοποιηθεί για βροχοπτώσεις και όχι ακραία φαινόμενα και δεν κάναμε αυτά που κάναμε για Ιανό».Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr