BBC: Τι ξέρουμε για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού

Την ώρα που μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, βρίσκεται πλέον σε καθεστώς νέων αυστηρότερων περιορισμών, το BBC επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τη νέα μετάλλαξη κορονοϊού, υποστηρίζοντας ότι τρία στοιχεία χρειάζονται προσοχή.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό συντάκτη του BBC Τζέιμς Γκάλαχερ τα τρία στοιχεία είναι τα εξής για την μετάλλαξη:

-Αντικαθιστά πολύ γρήγορα άλλες μορφές και μεταλλάξεις του ιού.

-Η νέα αυτή μορφή, διαθέτει μεταλλάξεις που μπορούν να επηρεάσουν την αρχική μορφή του συγκεκριμένου κορονοϊού.

-Κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν ήδη δείξει στα εργαστήρια πως αυξάνει την ικανότητα του ιού να μολύνει κύτταρα του ανθρώπου.

“Απαιτούνται εργαστηριακά πειράματα, αλλά θέλετε να περιμένετε εβδομάδες ή μήνες (για να δείτε τα αποτελέσματα και να αναλάβετε δράση για να περιορίσετε τη διάδοση); Μάλλον όχι υπό αυτές τις συνθήκες”, είπε ο καθηγητής Νικ Λόμαν από την κοινοπραξία Covid-19 Genomics UK.

Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται;

Σύμφωνα με το BBC, εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο, περίπου το ένα τέταρτο των περιπτώσεων στο Λονδίνο ήταν η νέα μετάλλαξη. Αυτό έφτασε σχεδόν τα δύο τρίτα των περιπτώσεων στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η μετάλλαξη μπορεί να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να αυξήσει τον αριθμό R κατά 0,4. Αυτός ο αριθμός (70%) εμφανίστηκε σε μια παρουσίαση του Δρ Έρικ Βολτζ, από το Imperial College London, την Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας είπε: “Είναι πολύ νωρίς για να πούμε… αλλά από αυτό που βλέπουμε μέχρι στιγμής αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, αναπτύσσεται ταχύτερα απ’ ό,τι (μια προηγούμενη μετάλλαξη), αλλά είναι σημαντικό να το παρακολουθούμε αυτό”.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας θέλοντας να υπεραμυνθεί της αυστηροποίησης των μέτρων τόνισε ότι “το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου” προσθέτοντας ότι “ο μοναδικός τρόπος για να τον ανακτήσουμε ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές… Είναι μια τεράστια πρόκληση μέχρι να χορηγήσουμε ευρύτερα το εμβόλιο για να προστατεύσουμε τους πολίτες”.

“Ο αριθμός των αποδεικτικών στοιχείων είναι ανεπαρκής για να υπάρξουν ισχυρές ή σταθερές απόψεις σχετικά με το εάν ο ιός έχει αυξήσει πραγματικά τη μετάδοση”, δήλωσε ο καθηγητής Τζόναθαν Μπ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Nottingham.

Τι γνωρίζουμε για τις νέες μεταλλάξεις;

Υπήρξαν αλλαγές στην ακίδα πρωτεΐνης – αυτό είναι το κλειδί που χρησιμοποιεί ο ιός για να ξεκλειδώσει την “πόρτα” στα κύτταρα του σώματός μας. Μία μετάλλαξη που ονομάζεται N501Y μεταβάλλει το πιο σημαντικό μέρος της ακίδας. Αυτό είναι το σημείο όπου η ακίδα έρχεται σε πρώτη επαφή με την επιφάνεια των κυττάρων του σώματός μας. Τυχόν αλλαγές που διευκολύνουν την είσοδο του ιού είναι πιθανό να του δώσουν ένα πλεονέκτημα.

Από που προέρχεται;

Η νέα εκδοχή είναι ασυνήθιστα μεταλλαγμένη. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι έχει εμφανιστεί σε έναν ασθενή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που δεν μπόρεσε να νικήσει τον ιό. Αντ ‘αυτού, το σώμα τους έγινε έδαφος αναπαραγωγής για την μεταλλαγή του ιού.

Κάνει τη μόλυνση πιο θανατηφόρα;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι την κάνει πιο θανατηφόρα, αν και αυτό θα πρέπει να παρακολουθείται. Ωστόσο, η αύξηση της μετάδοσης θα ήταν αρκετή για να προκαλέσει προβλήματα στα νοσοκομεία. Εάν η νέα μετάλλαξη σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται πιο γρήγορα, αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε περισσότερους ανθρώπους που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Αντιμετωπίζουν τα εμβόλια αυτή τη μετάλλαξη του κορονοϊού;

“Σχεδόν σίγουρα ναι, ή τουλάχιστον για την ώρα”, σημειώνει το BBC χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι τα εμβόλια αναπτύσσουν μια ανοσοαπόκριση ενάντια στην υπάρχουσα ακίδα, γι ‘αυτό και προκύπτει το ερώτημα. 

Τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθούν σε διάφορα μέρη του ιού, οπότε παρόλο που ένα μέρος της ακίδας έχει μεταλλαχθεί, τα εμβόλια θα πρέπει να εξακολουθούν να λειτουργούν. “Αλλά αν το αφήσουμε να προσθέσει περισσότερες μεταλλάξεις, τότε αρχίστε να ανησυχείτε” δήλωσε ο καθηγητής του Κέιμπριτζ Ραβί Γκούπτα.Πηγή άρθρου: www.liberal.gr