Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα καταγράφει το ΕΚΠΑ

© Theo Gottwald | Dreamstime.com

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τα υπολογιστικά μοντέλα των ειδικών σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα. Ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες κινείται κάτω από τα 1.000 ημερησίως ωστόσο οι προβλέψεις αναφέρουν πως είναι θέμα χρόνου να επιστρέψουμε σε τετραψήφιο αριθμό.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μετέφερε τα δυσάρεστα λέγοντας (ΕΡΤ1) ότι «την προηγούμενη εβδομάδα καταγράψαμε στα λύματα μια αύξηση 60%» που ξεκίνησε την Τετάρτη και κορυφώθηκε το Σάββατο όπου καταγράφηκε «το μεγαλύτερο ιικό φορτίο».

Όπως τόνισε ο καθηγητής λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα σε όλη την Ευρώπη και την παραλλαγή «Δ» που δείχνει να κυριαρχεί «περιμέναμε ότι θα ερχόταν και σε εμάς, αλλά όχι τόσο σύντομα».

Ο κ. Θωμαΐδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα για να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων, καθότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου».

Με το βλέμμα στραμμένο στο Σεπτέμβρη, ο καθηγητής, έβαλε στην εξίσωση τα παιδιά που θα επιστρέψουν στα σχολεία υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο έναν χρόνο με κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια και με τηλεκπαίδευση».

Σχολιάζοντας το θέμα του προαιρετικού εμβολιασμού των εφήβων επικαλέστηκε την εμπειρία που υπάρχει στην Αμερική που «δεν υπήρχαν κάποιες παρενέργειες σε αυτές τις ηλικίες» και έκανε έκκληση να εμβολιαστεί ο κόσμος «ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 έχουμε ένα κενό».

Μεταξύ άλλων εκτίμησε πως «τα πράγματα δεν πάνε καλά» και προέβλεψε πως χωρίς να παρθούν μέτρα σε εσωτερικούς χώρους, «θα έχουμε αύξηση των αριθμών».

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr