Άρση μέτρων – Τι αλλάζει από σήμερα: Μουσική στην εστίαση & νέο ωράριο στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων που είχαν τεθεί σε ισχύ στο πλαίσιο της αναχαίτισης της πανδημίας της covid-19 ξεκινά από σήμερα, με αλλαγές που αφορούν, μεταξύ άλλων, στο ωράριο κυκλοφορίας αλλά και την επαναφορά της μουσικής σε εξωτερικούς χώρους μόνο για καθήμενους.

 

Συγκεκριμένα, από σήμερα, το ωράριο κυκλοφορίας επεκτείνεται κατά μία ώρα, έως τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, επιστρέφει υπό προϋποθέσεις η μουσική στα καταστήματα εστίασης, ενώ ανοίγουν επιχειρήσεις εστίασης σε αεριζόμενες στοές.

 

Τι αλλάζει από σήμερα

 

Μετά και τις σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων ισχύουν τα παρακάτω:

 

 • Ο περιορισμός της νυχτερινής κυκλοφορίας θα ξεκινά στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα.
 • Θα επιτρέπεται η μουσική σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση δε καταστρατήγησης του μέτρου, είτε της μουσικής είτε του ωραρίου, το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και σε αναστολή λειτουργίας, κλείσιμο 15 ημερών, σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.
 • Επανεκκινούν την λειτουργία τους καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές, που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, για να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη είσοδος και έξοδος των πελατών.
 • Αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος, από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων.

-Σε 70% έως 5.000 θέσεων και

-65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων.

-Εάν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα.

 

Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου στις 6 το πρωί:

 

 • Επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.
 • Επαναλειτουργούν τα φροντιστήρια με φυσική παρουσία για όλους τους μαθητές – πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων προστασίας και υποχρέωση διεξαγωγής rapid test ή self-test μια φορά την εβδομάδα για όλους τους συμμετέχοντες (εκπαιδευτικούς και μαθητές).
 • Θα επιτρέπεται η επανέναρξη εμποροπανηγύρεων στις Περιφερειακές Ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%.

 

Από την Τρίτη 15 Ιουνίου:

 

 • Επαναλειτουργούν οι Ερασιτεχνικές Σχολές Χορού, με την τήρηση των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων.
 • Από την ίδια ημερομηνία , δηλαδή στις 15 Ιουνίου, στις λαϊκές αγορές πλέον η απόσταση εκατέρωθεν των πάγκων πώλησης θα είναι 1 μέτρο.

 

Τι ισχύει στα καταστήματα τροφίμων

 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19, αναφέρθηκε στα μέτρα που αφορούν στη λειτουργία των καταστημάτων τροφίμων:

 

 • 1 άτομο ανά 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος.
 • Απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά το χρόνο αναμονής στα ταμεία.
 • Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται εντός του καταστήματος.
 • Δυνατότητα – προαιρετικά – διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 10:30 το βράδυ.

 

Τι θα ισχύσει για δεξιώσεις και πανηγύρια

 

Από την 1η Ιουλίου στις δεξιώσεις θα μπορούν να είναι καλεσμένα μέχρι 300 άτομα τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως και τις αποστάσεις που θα πρέπει να έχει το κάθε τραπέζι.

 

Παράλληλα, τα πανηγύρια θα επιτρέπονται μόνο όταν είναι το 50% των κατοίκων της περιφερειακής ενότητας πλήρως εμβολιασμένοι, με στόχο να αποφευχθούν τα τοπικά lockdown.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.grΠηγή άρθρου: www.lifo.gr