Απόρριψη ελαφρυντικών για την ηγετική ομάδα – Εμπλοκή στη δίκη

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους επτά διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Μόνο τέσσερις πρώην βουλευτές «κέρδισαν» ελαφρυντικά που θα φέρουν αλλαγές στο πλαίσιο της ποινής που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και ο Στάθης Μπούκουρας έλαβαν ελαφρυντικό για καλή συμπεριφορά μετά την πράξη. Ο Νίκος Μίχος έλαβε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, ενώ ο Μιχαήλ Αρβανίτης αυτό του σύννομου βίου.

Σε επιπλέον οκτώ κατηγορουμενους αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Πρόκειται για τους Μ. Αναδιώτη, Γ. Τσακανίκα, Δ. Αγριογιάννη, Μ. Ευγενικό, Αντ. Χατζηδάκη, Θ. Μαριά, Αρ. Χρυσαφίτη, Κ. Παπαδόπουλο. Τέλος στους κατηγορούμενους Γ. Δήμου και Γ. Σκάλκο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου υπέβαλε ο Γ. Λαγός

Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, κατηγορώντας το για προκατάληψη. Όπως είπε, το αίτημα του θα υποστηρίξει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Πλεύρης.

Παίρνοντας το λόγο ο Γ. Λαγός δήλωσε: «Θεωρώ ότι υπάρχουν προκαταλήψεις απέναντι μας. Υπάρχει άμεση και έμμεση παρέμβαση ακόμη και του πρωθυπουργού της χώρας. Σας έχουν πιέσει. Δεν υπάρχει απλή υπόνοια, υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για όσα έχω πει».

Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση προκειμένου να υποβληθεί το αίτημα για εξαίρεση από τον συνήγορο του Γ. Λαγού, Κωνσταντίνο Πλεύρη. Στη συνέχεια το αίτημα αυτό θα εξεταστεί από άλλη δικαστική σύνθεση.

Κων. Πλεύρης: Να εξαιρεθεί όλο το δικαστήριο πλην της εισαγγελέως

Ο δικηγόρος του Γ. Λαγός, Κων. Πλεύρης, ζήτησε να εξαιρεθεί όλο το δικαστήριο πλην της εισαγγελέως.

«Ερχόμενος στο δικαστήριο, νόμιζα ότι έρχομαι σε δικαστήριο της γαλλικής επανάστασης με πλήθη έξω από τις αίθουσες και δεν ξέρω αν θα φύγω υγιής και σώος. Ελπίζω το δικαστήριο να εγγυηθεί τη σωματική μου ακεραιότητα, ειδάλλως δεν υπάρχει λόγος να διακινδυνεύω τη ζωή μου» ανέφερε.

Είπε επίσης ότι «η ΕΣΔΑ λέει ότι ο κατηγορούμενος τεκμαίρεται αθώος και όλες οι δημόσιες αρχές περιλαμβανομένων των ΜΜΕ πρέπει να τηρούνται. Εδώ έχουν παραβιαστεί υπό την ανοχή του δικαστηρίου. Υπάρχει επηρεασμός του δικαστηρίου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που απεφάνθη ότι νίκησε η Δημοκρατία. Από όλα τα κόμματα και τα ΜΜΕ. Αυτό μας δημιουργεί την εντύπωση ότι διακινδυνεύει την αμεροληψία. Ελπίζω να μην έχετε επηρεαστεί. Αλλά δεν απαιτείται ούτε ένδειξη ούτε απόδειξη, αρκεί η απλή υπόνοια. Και εμείς έχουμε αυτή την υπόνοια».

Ο Κων. Πλεύρης σημείωσε ότι «μέσα στη βουλή αναρτήθηκαν πινακίδες ότι δεν είναι αθώοι, η Ένωση Δικαστών εξέφρασε ικανοποίηση. Ενώ η δική είναι ποινική μετεβλήθη με την ανοχή σας σε πολιτική δίκη. Εγώ σαν παλιός δικηγόρος πιστεύω στο δικαστήριο, βλέπω όμως με λύπη μου ότι όλες οι εφημερίδες σας επαινούν. Ταυτόχρονα στρέφονται εναντίον της εισαγγελέως γιατί τόλμησε να μην συμφωνήσει. Η πολιτικοποίηση θίγει τα δικαιώματα των κατηγορουμένων και προσβάλλει το τεκμήριο αθωότητας. Οι εφημερίδες γράφουν σε ποια κελιά θα πάνε. Ευθεία βάναυση παράβαση του νόμου. Ένα σύνολο παραβιάσεων που το δικαστήριο δεν τα πρόσεξε, δεν τα είδε. Το δικαστήριο δεν είναι σαν τις λεσβίες που με καταδικάσετε , είναι ποινικό δικαστήριο. Μας ενδιαφέρει να νικήσει η δικαιοσύνη». 

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «ο φασισμός και ο ναζισμός δεν είναι ποινικό αδίκημα, δεν υπάρχει τέτοιος νόμος. Θα δεχόμουν να τους εκτελούσατε, αλλά όχι αυτή την κατάσταση. Υπάρχουν υπόνοιες παρεμβάσεων. Δεν νικιέται εδώ ο φασισμός, ούτε τα δικαστήρια γράφουν ιστορία. Δεν έχει καμία σχέση με τη Νυρεμβέργη. Δεν δικάζονται υπαίτιοι πολέμου, δικάζονται για εγκλήματα. Η εισαγγελέας απέρριψε την πρόταση και αυτό είναι σημαντικό γιατί εκπροσωπεί το συμφέρον του δημοσίου. Εσείς εκπροσωπείτε την ιδέα της Δικαιοσύνης, που έχει πληγεί. Δεν μπορείτε εύλογα να υποστηρίξετε ότι δεν έχετε επηρεαστεί. Θέλω να πιστεύω ότι δεν επηρεαστήκατε αλλά μου δημιουργείτε αυτή η υπόνοια».

Καταλήγοντας τόνισε πως «οι δικηγόροι έχουν προπηλακιστεί, εγώ είμαι ο πρώτος που κατηγόρησε τη Χρυσή Αυγή για αξιόποινες πράξεις. Μου επιτέθηκε ο Κασιδιάρης τηλεοπτικά. Δεν ανήκω εκεί, αλλά δεν μπορώ να ανεχτώ αυτό. Το δικαστήριο ανέχτηκε μια κατάσταση που παραβίασε το τεκμήριο αθωότητας. Ζητούμαι να εξαιρεθεί όλο το δικαστήριο πλην της εισαγγελέως». 

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr