Ανησυχία για τις εικόνες στις πλατείες -«Μεγάλη πιθανότητα υπερμετάδοσης, ένας μπορεί να μολύνει δεκάδες» | ΕΛΛΑΔΑ

Οι πλατείες… αναστέναξαν για άλλη μία νύχτα χθες, με τους νέους να «μετακομίζουν» εκεί μετά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός: Εξοδος… πλατεία Χαλανδρίου -Χωρίς μάσκες και αποστάσεις, εικόνες μετά τα μεσάνυχτα

Οι πλατείες της Αθήνας… αναστέναξαν: Συνωστισμός, παρά τα νέα περιοριστικά μέτρα

Οι εικόνες προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση, η οποία μπορεί να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει το lockdown στο τραπέζι, αλλά στέλνει μηνύματα ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα στη φαρέτρα και ότι αν χρειαστεί θα ληφθούν, για να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης στην Αττική που, όπως φαίνεται, παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Οσο δεν πέφτουν τα κρούσματα, όσο η καμπύλη δεν αρχίζει να παίρνει καθοδική πορεία, η ανησυχία είναι έντονη. Χθες ανακοινώθηκαν 118 κρούσματα στην Αττική, περισσότερα από τα μισά δηλαδή (218 στο σύνολο). Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί, ανέφερε ότι «πρέπει να κατέβουμε σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων για να είμαστε ευχαριστημένοι». «Υπήρχε ο κίνδυνος με την αύξηση των κρουσμάτων που βλέπαμε να γίνουν 1.000. Τώρα υπάρχει μια σταθερότητα. Αυτή τη στιγμή το ποτήρι είναι μισογεμάτο», πρόσθεσε.

Ανησυχία για τις πλατείες

Ο κ. Γώγος ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα υπερμετάδοσης στις πλατείες, λόγω συνωστισμού. Ένας μπορεί να μολύνει 80-90 ή ακόμα και 100 άτομα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Μάλιστα, σημείωσε πως η διασπορά στην Αθήνα οφείλεται και σε όλα αυτά. Σε αυτές τις συγκεντρώσεις κόσμου χωρίς μάσκα: «Είναι ο ένας πάνω στον άλλον και χωρίς μάσκα».

Εικόνες από την πλατεία Χαλανδρίου χθες το βράδυ. Αν και ο κόσμος στη συγκεκριμένη πλατεία δεν ήταν πολύς, όπως είναι λογικό, δεν τηρούνταν οι αποστάσεις, ενώ κανείς δεν φορούσε μάσκα.
Ε
Σε άλλες πλατείες της Αττικής και χθες το βράδυ, πάντως, νεότεροι άνθρωποι, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12, μαζεύτηκαν στις πλατείες για να συνεχίσουν το ποτό, την κουβέντα και τη διασκέδαση με τους φίλους τους, με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις να υπάρξει συνωστισμός, χωρίς να τηρούνται μέτρα, όπως αποστάσεις και μάσκες.

Και νεαροί διασωληνωμένοι

Αναφερόμενος στον βαθμό μετάδοσης σε νεαρές ηλικίες, ο κ. Γώγος εξήγησε πως αυτή τη στιγμή έχουμε διασωληνωμένους που είναι νεαροί. «Είχαμε 28χρονο στην Πάτρα, μια 17χρονη στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι τελείως άτρωτοι. Πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας. Το ίδιο και οι νέοι, γιατί κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό σύστημα τους σε κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πιθανά νέα μέτρα στο τραπέζι

Σχετικά με τα μέτρα, είπε πως «υπάρχει κλιμάκωση των μέτρων και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που υπάρχει μεγάλη δέσμη μέτρων αυτή τη στιγμή». Σε ό,τι αφορά στον περιορισμό της κυκλοφορίας, ο κ. Γώγος ανέφερε πως πρέπει να το δούμε και πως αν συνεχίσουν τα πράγματα έτσι, πιθανόν να χρειαστούμε νέα μέτρα όπως μάσκα παντού -με τη σωστή χρήση όμως.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις παραμέτρους που οι ειδικοί λαμβάνουν υπόψη για τις αποφάσεις με τα μέτρα που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων, το RT, τη θετικότητα των τεστ, δηλαδή πόσα τεστ έχουμε θετικά σε σχέση με το σύνολο, καθώς αυτό δείχνει την κινητικότητα του ιού και τη δυνατότητα του συστήματος να καλύψει  τους νοσούντες.

Επιπλέον, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι από τις 15 Οκτωβρίου πρέπει ο κόσμος να αρχίσει να εμβολιάζεται για τη γρίπη.Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr