Αναφαίρετο μονομερές δικαίωμά μας η επέκταση στα 12 μίλια


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020, 00:00

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα στο τελευταίο σκέλος της ομιλίας του κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής κατά του κ. Σταϊκούρα, τονίζοντας ότι είναι αναφαίρετο μονομερές δικαίωμα της χώρας η επέκταση στα 12 μίλια.

“Πρώτη η ΝΔ το άσκησε ξεκινώντας από το Ιόνιο. Υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζεται την κυριαρχία της, η οποία εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 μίλια και στον εναέριο χώρο στα δέκα” είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα.

“Γνωρίζετε ότι και επί ημερών σας υπήρχαν ουκ ολίγες navtex που έγιναν μεταξύ 6-12 μιλίων. Να είστε πιο προσεκτικός”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις, και έδωσε έμφαση στο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

“Πήραμε την απόφαση να δρομολογήσουμε ένα τολμηρό αλλά λελογισμένο εντός των αντοχών της οικονομίας εξοπλιστικό πρόγραμμα” είπε και αναφέρθηκε σε αντικατάσταση των παλαιών Μιράζ 2000 με 18 Ραφάλ, αναβάθμιση 4 φρεγατών Μεκο και αγορά 4 άλλων φρεγατών.

Προανήγγειλε επίσης προσλήψεις 15 χιλιάδων στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις με δεξιότητες που απαντούν στις τεχνολογικές προκλήσεις της εποχής, εντός της επόμενης πενταετίας.

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα είπε ότι αυτή εμφανίστηκε πριν την πανδημία, και η πρώτη φάση κορυφώθηκε με την εισβολή μεταναστών που απέκρουσε με αποφασιστικότητα η κυβέρνηση, η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις.

“Στην ευρύτερη παραβατικότητα της ‘Αγκυρας απαντάμε με νομιμότητα και προστασία των δικαιωμάτων μας σε κάθε σημείο. Απαντάμε με ενεργητική διπλωματία. Δεν το αντιληφθήκατε κ.Τσίπρα, ότι η μεγάλη επιτυχία της χώρας ήταν ότι μετέτρεψε μια ελληνοτουρκική διαφορά σε ευρωτουρκική διαφορά; Έχουμε πια συμπεράσματα της ΕΕ που θέτουν χρονικό όριο τον Δεκέμβριο να αλλάξει στάση ή θα επιβληθούν κυρώσεις” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Επίσης σημείωσε ότι οι ΗΠΑ “δεν είναι πια ουδέτερες αλλά στηρίζουν τα ελληνικά δίκαια, ενώ κάναμε συμμαχίες με χώρες όπως τα Εμιράτα. Το μόνο που ακούω από εσάς είναι “συγνώμη δεν προφτάσαμε να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο και έπρεπε να το κάνει η ΝΔ, ούτε ΑΟΖ με Ιταλία προλάβαμε, ούτε τη μερική συμφωνία με την Αίγυπτο. Η κυβέρνηση της ΝΔ τα έκανε αυτά. Όλα αυτά δείχνουν μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία παίρνει μια γενική διατύπωση από το διεθνές δίκαιο και τη μετατρέπει σε απτά αποτελέσματα”.

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ.Τσίπρας περί πατριωτισμού της αριστεράς, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι στην εθνική αντίσταση συμμετείχαν όλοι και όχι μόνο η αριστερά, και επιτέθηκε στον κ.Τσίπρα, απαντώντας στις αιτιάσεις του περί εθνικισμού στελεχών της ΝΔ, και αναφέρθηκε στη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ.Καμμένο.

Αναφέρθηκε επίσης στη μεταναστευτική πολιτική, και είπε ότι σήμερα βρίσκονται στα νησιά οι μισοί μετανάστες από πέρσι, ενώ επισήμανε την μειωμένη κατά 73% ροή μεταναστών τους τελευταίους μήνες.

Ο πρωθυπουργός καταλήγοντας εξέφρασε την στήριξή του στο πρόσωπο του κ.Σταϊκούρα, είπε ότι η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την αποψινή διαδικασία, και κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι είναι “εκτός θέματος” ενώ έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στον Αριστοφάνη και τους Ιππείς λέγοντας μεταξύ άλλων “έτσι κι εσύ έμαθες να κερδίζεις αν την πόλη αναστατώσεις”.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή άρθρου: www.zougla.gr