Αμερικανικές εκλογές: Ο Μπάιντεν «βλέπει» Λευκό Οίκο, ο Τραμπ Ανώτατο δικαστήριο

Στο «κόκκινο» η αγωνία για την τελική έκβαση των πιο επεισοδιακών προεδρικών εκλογών στην ιστορία της χώρας. Σημαντικό προβάδισμα για τον Τζο Μπάιντεν στο δρόμο προς το Οβάλ Γραφείο, με τον Ντόναλντ Τραμπ να επιχειρεί να σύρει την εκλογική αναμέτρηση στα δικαστήρια βάζοντας στον «γύψο» τη χώρα και τις διαδικασίες εκλογής προέδρου.

Ιστορικές στιγμές ζουν οι ΗΠΑ όχι μόνο επειδή καταγράφεται ρεκόρ συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, αλλά και γιατί η μάχη μεταξύ των δύο υποψηφίων παραμένει αμφίρροπή και, με υπαιτιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, εξόχως επεισοδιακή.

♦Παρακολουθείστε ΕΔΩ την live κάλυψη της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης

Οι αριθμοί της νίκης

Μετά από μία ακόμη ημέρα ανατροπών, με βάση τα τελευταία αποτελέσματα (3 π.μ. ώρα Ελλάδας) ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει συγκεντρώσει 264 εκλέκτορες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να έχει 214. 

Αυτό σημαίνει ότι ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται μόλις έξι εκλέκτορες μακριά από την μεγάλη νίκη. Ουσιαστικά, εάν καταφέρει να κερδίσει τη Νεβάδα (τη μία από τις 5 «ανοιχτές» πολιτείες) που δίνει 6 εκλέκτορες θα ανακηρυχθεί νικητής των εκλογών, χωρίς να χρειάζεται τα αποτελέσματα των υπόλοιπων Πολιτειών στις οποίες επικρατεί ο… κακός χαμός.

Οι υπόλοιπες τέσσερις πολιτείες που θεωρούνται ακόμη ανοιχτές και πρόκειται για τις 

  • Αλάσκα (3 εκλέκτορες)
  • Πενσιλβάνια  (20 εκλέκτορες)
  • Τζόρτζια  (16 εκλέκτορες)
  • Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες)

Στον αντίποδα ο Ντόναλντ Τραμπ, ακόμη κι αν κερδίσει και τις τρεις ανατολικές πολιτείες που είναι ανοιχτές (Πενσιλβάνια, Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια, σύνολο 51 εκλέκτορες) θα χρειαστεί τη νίκη στη Νεβάδα ώστε να φτάσει τους 270 εκλέκτορες.

Αυτοανακηρύσσεται νικητής, σέρνει τη χώρα στα δικαστήρια

Τη στιγμή που εκατομμύρια ψήφοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί και παρά το γεγονός ότι οι μαθηματικές ελπίδες υπάρχουν, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει να δημιουργήσει πρωτοφανείς καταστάσεις στην αμερικανική εκλογική ιστορία.

Αφού αυτοανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πέρασε στην αντεπίθεση καταθέτοντας μηνύσεις και απαιτώντας να σταματήσει η καταμέτρηση ψήφων στις πολιτείες της Πενσιλβάνια, της Τζόρτζια και του Μίσιγκαν, ενώ ζήτησε επανακαταμέτρηση και για το Ουισκόνσιν. Σημειώνεται ότι οι δύο πρώτες παραμένουν ανοικτές, ενώ οι δύο τελευταίες έχουν ήδη κατοχυρωθεί στον Τζο Μπάιντεν.

Η Πενσιλβάνια είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της διαδικασίας, καθώς δίνει στον νικητή 20 εκλέκτορες. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σταθερό προβάδισμα το οποίο όμως συνεχώς μειώνεται, ενώ απομένουν να καταμετρηθούν πάρα πολλές επιστολικές ψήφοι, οι οποίες ενδεχομένως να ευνοούν τον Τζο Μπάιντεν.

Αντίστοιχα στην Τζόρτζια, η καμπάνια Τραμπ αποφάσισε αργά το βράδυ να καταθέσει μήνυση, όταν η διαφορά ψήφων των δύο πλευρών μειώθηκε κάτω από τις 50.000 κι ενώ μέχρι τώρα φαινόταν ότι η πολιτεία θα πάει στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

 

Προσεκτικός, αλλά αισιόδοξος για τη νίκη ο Τζο Μπάιντεν

Ενωτικός προσπάθησε να φανεί ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία στο μήνυμά του προς τους Αμερικανούς. Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για μια ιστορική ημέρα εξαιτίας του υψηλότατου ποσοστού συμμετοχής, σημειώνοντας ότι η δημοκρατία είναι ο παλμός του αμερικανικού έθνους.

Χωρίς να αυτοανακηρυχθεί νικητής των εκλογών, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε «είναι καθαρό ότι κερδίζουμε τις πολιτείες που θα μας εξασφαλίσου 270 εκλέκτορες. Δεν είμαι εδώ για να πω ότι νίκησα, αλλά λέω πως όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση θα είμαστε νικητές. Πήραμε τις περισσότερες ψήφους από όλους τους προηγούμενους υποψήφιους τους Δημοκρατικούς, πάνω από 70 εκατ. ψήφους».

Σε μια προσπάθεια να ενώσει τους Αμερικανούς ο Δημοκρατικός υποψήφιος ανέφερε «θα είμαστε μια κυβέρνηση για τον λαό. Τώρα θα πρέπει να αφήσουμε πίσω τις αντιπαραθέσεις μας. Να ενωθούμε σαν έθνος. Δεν θα είναι εύκολο. Εγώ έκανα εκστρατεία σαν Δημοκρατικός, αλλά θα κυβερνήσω σαν Αμερικανός. Αυτή θα είναι μια νίκη του αμερικανικού λαού».

«Κάθε ψήφος πρέπει να μετρηθεί. Εμείς ο λαός δεν θα σιγήσουμε» κατέληξε ο Τζο Μπάιντεν.

Φόβοι για σκοτεινές ημέρες

Με τον Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο να κάνει πράξη τις προεκλογικές απειλές του, αλλά και να καλεί, εμμέσως πλην σαφώς, τους υποστηρικτές του να κατέβουν στους δρόμους για «να προστατεύσουν τον πρόεδρό τους», οι επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι εκρηκτικές.

Εκτός από μικρής έκτασης επεισόδια σε εκλογικό κέντρο του Μίσιγκαν, όπου οπαδοί του Τραμπ επιχείρησαν να εισβάλουν για να σταματήσει η διαδικασία καταμέτρησης, η σημερινή ημέρα έχει κυλήσει ομαλά, όμως αναλυτές εκτιμούν πως αυτό μπορεί να είναι η «ηρεμία πριν την καταιγίδα».

Αυτό γιατί εκτιμούν πως όσο τραβάει χρονικά η αβεβαιότητα τόσο περισσότερο θα ανεβαίνουν οι τόνοι, αλλά και επειδή στις τάξεις των υποστηρικτών του προέδρου υπάρχουν πολλές ομάδες ακραίων, ένοπλων ακροδεξιών η αντίδραση των οποίων δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί.

Συγκεντρώσεις, όμως είχαμε και από την άλλη πλευρά, με διαδηλωτές να φωνάζουν για την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταμέτρησης ψήφων και να διαμαρτύρονται κατά των επιδιώξεων του Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr