Αμερικανικές Εκλογές 2020: Πότε περιμένουμε τελικά αποτελέσματα στις 5 Πολιτείες -Πού προβλέπεται επανακαταμέτρηση | ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται ένα βήμα από τον Λευκό Οίκο, καθώς έχει γυρίσει το αποτέλεσμα στις 4 Πολιτείες-κλειδιά, στις αμερικανικές εκλογές 2020.

Το εκλογικό αποτέλεσμα βέβαια αναμένεται να τον αναδείξει νικητή, ωστόσο υπάρχουν και εκκρεμότητες, όπως επανακαταμετρήσεις, αλλά και… αγωγές του Τραμπ, ο οποίος ζητάει να σταματήσει η καταμέτρηση.

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Πώς έχουν τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής

Παρακάτω παρατίθενται τα τελευταία δεδομένα του ινστιτούτου Edison Research μέχρι τις 2:00 ξημερώματα Σαββάτου για την Ελλάδα, με τις τελευταίες καταμετρήσεις ψήφων στις πέντε εναπομείνασες Πολιτείες που θα κρίνουν τον νικητή των εκλογών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Live: O Μπάιντεν αυξάνει το προβάδισμά του σε 3 κρίσιμες Πολιτείες, στις εκλογές των ΗΠΑ

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Ο Τραμπ επιπλήττει τους ψηφοφόρους του επειδή δεν έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν

Σύμφωνα με την Edison Research και τα αμερικανικά δίκτυα ABC, CBS, NBC, FOX, CNN, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 253 εκλέκτορες και ο Τραμπ 214.

Το Associated Press δίνει στον Μπάιντεν 264 εκλέκτορες, εκτιμώντας ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχει εξασφαλίσει την νίκη του στην Αριζόνα.

Για να εκλεγεί κάποιος από τους δύο υποψηφίους πρόεδρος, χρειάζεται να εξασφαλίσει 270 εκλέκτορες. Κατά την Edison Research, στη λαϊκή ψήφο, ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ κατά 4.100.000 ψήφους.

Η κατάσταση στις πέντε κρίσιμες Πολιτείες (σε εξέλιξη είναι και της Αλάσκα, όπου ο Τραμπ κερδίζει εύκολα):

  • Αριζόνα (11 εκλέκτορες) – Καταμετρημένοι ψήφοι: 94% – Μπάιντεν 49,9% – Τραμπ 48,6% – Διαφορά ψήφων: 38.455
  • Τζόρτζια (16 εκλέκτορες) – Καταμετρημένοι ψήφοι: 99% – Μπάιντεν 49,4% – Τραμπ 49,3% – Διαφορά ψήφων: 4.275
  • Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες) – Καταμετρημένοι ψήφοι: 96% – Μπάιντεν 49,5% – Τραμπ 49,2% – Διαφορά ψήφων: 17.012
  • Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες) – Καταμετρημένοι ψήφοι: 98% – Τραμπ 50% – Μπάιντεν 48,6% – Διαφορά ψήφων: 76.623
  • Νεβάδα (6 εκλέκτορες) – Καταμετρημένοι ψήφοι: 93% Μπάιντεν 49,8% – Τραμπ 48% – Διαφορά ψήφων: 22.657

Πότε αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα -Πού θα γίνει επανακαταμέτρηση

Πενσιλβάνια

Στη 01:40 ξημερώματα ώρα Ελλάδας, ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα 17.012 ψήφων, ή 0,2%, με καταμετρημένο το 96% των εκτιμώμενων ψήφων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Πολιτείας, η επανακαταμέτρηση των ψήφων γίνεται αυτόματα στην περίπτωση που η διαφορά του ποσοστού είναι μικρότερη ή ίση με 0,5% των συνολικών ψήφων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Η Νεβάδα μπορεί να εκλέξει πρόεδρο τον Μπάιντεν -Διπλασίασε τη διαφορά από τον Τραμπ

Αμερικανικές Εκλογές 2020: «Θα υπάρξει ειρηνική μετάβαση στην εξουσία», σημειώνει σύμβουλος του Τραμπ

Υπάρχουν ακόμη ψηφοδέλτια να καταμετρηθούν από τη Φιλαδέλφεια, τη μεγαλύτερη πόλη της Πολιτείας, και την κομητεία Αλεγκένι, όπου βρίσκεται το Πίτσμπουργκ.

Η διαδικασία της καταμέτρησης, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Πολιτείας, μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Τζόρτζια

Ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ με 4.275 ψήφους στη 01:40 ξημερώματα ώρα Ελλάδας, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων. Ο Τραμπ χρειάζεται τόσο την Πενσιλβάνια όσο και την Τζόρτζια για να κερδίσει μια δεύτερη θητεία.

Ο Μπραντ Ραφενσπέργκερ, πολιτειακός υπουργός Εξωτερικών της Τζόρτζια, δήλωσε ότι αναμένει η διαφορά του τελικού αποτελέσματος να είναι λίγες χιλιάδες ψήφοι, κάτι που θα επιφέρει αυτόματη επανακαταμέτρηση.

Αριζόνα

Έως την 01:00 ώρα Ελλάδας, ο Μπάιντεν συγκέντρωνε το 49,9% των ψήφων, έναντι 48,6% του Τραμπ, και είχε προβάδισμα 38.455 ψήφων, με καταμετρημένο το 94% των ψηφοδελτίων.

Οι Αρχές της Πολιτείας έχουν ακόμη να καταμετρήσουν περίπου 250.000 έως 270.000 ψηφοδέλτια και θα προβούν σε νέα ενημέρωση λίγο αργότερα, δήλωσε στο CNN η πολιτειακή υπουργός Εξωτερικών, Κέιτι Χομπς.

Νεβάδα

Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων στην κομητεία Κλαρκ της Νεβάδα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή, όπως ανέφερε χθες βράδυ ένας αξιωματούχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Διεθνείς παρατηρητές κατακεραυνώνουν τον Τραμπ -Υπήρξε προσπάθεια «εκφοβισμού εκλογικών αξιωματούχων»

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Και εάν ο Τραμπ χάσει και δεν παραδεχθεί την ήττα του; -Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση

Στην κομητεία Κλαρκ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη, το Λας Βέγκας, απομένουν να καταμετρηθούν 63.000 επιστολικές ψήφοι.

Επίσης, θα πρέπει να εξεταστούν περίπου 63.000 προσωρινές ψήφοι για να διαπιστωθεί αν είναι έγκυρες. Συνήθως η «προσωρινή ψήφος» στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, όταν το όνομα του ψηφοφόρου δεν εμφανίζεται στους εκλογικούς καταλόγους, ή είναι γραμμένο λάθος, ή το πρόσωπο που επιθυμεί να ψηφίσει δεν διαθέτει κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά του. Οι εφορευτικές επιτροπές ελέγχουν αν ο ψηφοφόρος δικαιούται να ψηφίσει και αναλόγως εγκρίνουν ή απορρίπτουν την ψήφο.

Βόρεια
Καρολίνα

Ο Τραμπ προηγείται με 76.623 ψήφους, ή 1,4% με καταμετρημένο το 98%. Αξιωματούχοι της Πολιτείας έχουν αναφέρει ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν θα γίνει γνωστό μέχρι την επόμενη εβδομάδα.Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr