«Βροχή» τα πρόστιμα για το Fortnite - Επιστρέφει 520 εκατομμύρια δολάρια

«Βροχή» τα πρόστιμα για το Fortnite – Επιστρέφει 520 εκατομμύρια δολάρια

Αντιμέτωπη με πρόστιμα 520 εκατομμυρίων δολαρίων η κατασκευάστρια εταιρεία του δημοφιλούς video game Fortnite, Epic Games.

Η Epic Games, όπως έγινε γνωστό, κατέληξε σε συμφωνία με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου για την αλλαγή ορισμένων προεπιλεγμένων ρυθμίσεων λόγω ισχυρισμών πως παραβίασε την ιδιωτική ζωή των παιδιών και χρησιμοποίησε «σχεδιαστικά τεχνάσματα» που ανάγκασαν τους παίκτες να προβούν σε ανεπιθύμητες αγορές.

Οι πιο creepy χριστουγεννιάτικες κάρτες της Βικτωριανής εποχής

Συγκεκριμένα, η Epic Games καλείται να πληρώσει 275 εκατομμύρια δολάρια για την παραβίαση των κανόνων προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει πληρώσει ποτέ εταιρεία για παραβίαση των κανόνων της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC).

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, σύμφωνα με το CNET, ανακοίνωσε πως η Epic Games συνέλεξε προσωπικές πληροφορίες από παιδιά κάτω των 13 ετών χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους κατά παράβαση του νόμου περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στο διαδίκτυο (COPPA).

Θέτοντας από προεπιλογή σε λειτουργία τις επικοινωνίες φωνής και κειμένου, το video game έφερε παιδιά και εφήβους αντιμέτωπα με bullying και παρενόχληση από αγνώστους.

Ο γερουσιαστής Edward Markey επικρότησε τη συμφωνία και κάλεσε το Κογκρέσο να αναλάβει περαιτέρω δράση για την προστασία των παιδιών και των εφήβων στο διαδίκτυο.

Η εξαπάτηση στο Fortnite και η επιστροφή χρημάτων

«Χωρίς άμεση δράση για την αναχαίτιση των ολέθριων απειλών που αντιμετωπίζουν οι νέοι, θα αποτύχουμε να τους προστατεύσουμε», υπογράμμισε. Ήταν τον Μάιο του 2022 που η FTC υιοθέτησε μια νέα πολιτική που δίνει προτεραιότητα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στο διαδίκτυο.

Επίσης, καλείται να πληρώσει 245 εκατομμύρια δολάρια ως επιστροφή χρημάτων σε χρήστες που εξαπατήθηκαν και έκαναν αγορές εντός του παιχνιδιού.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό επιστροφής χρημάτων, με την FTC να καταγγέλλει τον τρόπο με τον οποίο η Epic Games δελέαζε τους χρήστες να κάνουν ανεπιθύμητες αγορές και την αποτυχία να απαιτεί επιβεβαίωση των αγορών. Κάτι που επέτρεψε σε παιδιά και εφήβους να αγοράζουν εμπορεύματα αξίας εκατοντάδων δολαρίων πριν οι γονείς μάθουν ότι οι κάρτες τους έχουν χρεωθεί.

Η εταιρεία, σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Epic Games, αποδέχτηκε την απόφαση και κάλεσε τις αρχές να υιοθετήσουν πρακτικές που να αντικατοπτρίζουν καλύτερο το σημερινό περιβάλλον παιχνιδιών.

«Κανένας προγραμματιστής δεν δημιουργεί ένα παιχνίδι με την πρόθεση να καταλήξει εδώ», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. «Οι νόμοι δεν έχουν αλλάξει. H εφαρμογή τους έχει εξελιχθεί και οι μακροχρόνιες πρακτικές του κλάδου δεν αρκούν πλέον. Δεχτήκαμε τη συμφωνία επειδή θέλουμε η Epic να είναι στην πρώτη γραμμή της προστασίας των καταναλωτών και να παρέχει την καλύτερη εμπειρία για τους παίκτες μας».

«Η Epic Games χρησιμοποίησε προεπιλεγμένες ρυθμίσεις που παραβίαζαν την ιδιωτικότητα και παραπλανητικά interfaces που ξεγέλασαν τους χρήστες του Fortnite, συμπεριλαμβανομένων εφήβων και παιδιών», δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου Lina M. Khan.Πηγή άρθρου: www.in.gr