Βρέθηκαν «κύματα» παγετώνων σε πεδινό έδαφος

Βρέθηκαν «κύματα» παγετώνων σε πεδινό έδαφος

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων έχει μπει σημείο στα βόρεια πεδινά του πλανήτη Άρη, καθώς υποψιάζονται ότι υπάρχουν στρώσεις παγετώνων που καλύπτονται από τα συντρίμμια πετρωμάτων.

Παράξενα κυματοειδή σχήματα εντοπίστηκαν σε μια επίπεδη πεδιάδα γνωστή ως Arcadia Planitia, τα οποία εμφανίζουν εντυπωσιακή ομοιότητα με τις ροές πάγου της Ανταρκτικής, όπως γίνεται γνωστό από μία νέα μελέτη. Εάν ισχύει ότι πρόκειται πράγματι για παγετώνες, είναι βέβαιο ότι πολλές από τις μελλοντικές αποστολές στον Άρη θα έχουν ως προορισμό το συγκεκριμένο σημείο – το ενδιαφέρον τους έχουν ήδη εκδηλώσει SpaceX και NASA, καθώς είναι μία εντελώς επίπεδη πεδιάδα, ιδανική για προσγείωση διαστημικών σκαφών. Εάν επίσης υπάρχει πάγος, που δεν είναι πολύ βαθιά κάτω από την επιφάνεια της πεδιάδας, οι αστροναύτες θα μπορούσαν να έχουν στη διάθεση του πηγή νερού.

«Αξιοπρόσεκτο είναι ότι, αυτά τα χαρακτηριστικά που μοιάζουν με ροές, βρίσκονται πάνω σε επίπεδο έδαφος», σημειώνει ο επικεφαλής της μελέτης Shannon Hibbard, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο του Καναδά. «Υπάρχουν σημαντικές και αρκετές ενδείξεις ότι πρόκειται για μια πλούσια σε πάγο περιοχή, αλλά δεν διαθέτουμε τοπογραφικό χάρτη για τα κυματοειδή χαρακτηριστικά», συνέχισε.

Οι κυματιστές ροές που εντοπίστηκαν αποτελούν ένα μεγάλο μυστήριο, αφού το έδαφος δεν είναι αρκετά απότομο, ώστε να δικαιολογηθεί η κίνηση του πάγου. Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν επιβεβαίωσαν ότι τα χαρακτηριστικα αυτά αφορούν πράγματι σε παγετώνες. Ωστόσο, ο Hibbard παραδέχεται ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν υπήρξε κάποτε ή εξακολουθεί να υπάρχει νερό στα υπόγεια στρώματα του κόκκινου πλανήτη.

Εδώ και δεκαετίες οι ερευνητές έχουν συλλέξει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το έδαφος στην περιοχή είναι πλούσιο σε υδρογόνο, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάτω από την επιφάνεια υπάρχει νερό. Ο Hibbard ωστόσο σημειώνει ότι «για να εξακριβωθούν οι υποθέσεις, θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος το έδαφος. Αυτό θα σηματοδοτήσει και την έναρξη για πληθώρα μελλοντικών αποστολων στον Άρη».

Ειδήσεις σήμερα: 

Ο Σάββας Πούμπουρας είναι η… χαρά του εργοδότη – Λέει να δουλεύουμε αμισθί για την εμπειρία και το Twitter «γλεντάει»

Η ζωή του Αντίμτσι Ονιεναδούμ είναι… βγαλμένη από ταινία – Από τον πόλεμο και την αιχμαλωσία, στην Πάτρα και την Ογκολογία

Ρόδος: 48χρονος μαχαίρωσε αστυνομικό

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου: www.protothema.gr