Το κοινό σημείο προέλευσης και η «επικίνδυνη» γειτονιά του Ηλιακού Συστήματος

Το κοινό σημείο προέλευσης και η «επικίνδυνη» γειτονιά του Ηλιακού Συστήματος

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι επιστήμονες θεωρούσαν πως οι μετεωρίτες, τα κομμάτια αστεροειδών που έχουν φτάσει ως το έδαφος της Γης, εχουν προέλθει από διαφορετικούς διαστημικούς βράχους της αστεροειδούς ζώνης. Μια νέα μελέτη, έρχεται να ανατρέψει αυτή την αντίληψη, υποστηρίζοντας πως οι μετεωρίτες μπορεί να έχουν μια κοινή προέλευση δε.
Η μελέτη εξέτασε θαλάσσια ιζηματογενή πετρώματα συνολικής ηλικίας άνω των 500 εκατομμυρίων ετών που περιέχονταν στους μετεωρίτες, και εστιάζοντας σε 15 διαφορετικές χρονικές περιόδους, διαπίστωσε ότι όλα προέρχονται από την ίδια ζώνη αστεροειδών, χωρίς όμως να είναι σαφές ποια ζώνη είναι αυτή.

Το σημείο στο οποίο φέρονται να έχουν καταλήξει οι ερευνητές, σύμφωνα με όσα είπαν οι Fredrik Terfelt και Birger Schmitz στην περίληψη της μελέτης, είναι οι μετεωρίτες, γενικά, προέρχονται από μια πολύ μικρή περιοχή της αστροειδούς ζώνης.Σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό περιοδικό Inverse, ο Schmitz, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, δήλωσε ότι είχε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο – Καλιφόρνια, Σουηδία, Κίνα και Ρωσία – για να εξασφαλίσει διαφορετικά δείγματα ιζηματογενών πετρωμάτων για εξέταση. Και αφού τα εξέτασε, απέκτησε περισσότερα ερωτηματικά παρά πήρε απαντήσεις σχετικά με την προέλευση των μετεωριτών.

meteoritis1

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα με τη μελέτη μας, και είναι ένα πρόβλημα στην επιστήμη σήμερα. Δεν ξέρουμε από ποιο σημείο της αστεροειδούς ζώνης προέρχονται οι μετεωρίτες» τόνισε και πρόσθεσε: «Ψάξαμε για ψύλλους στα άχυρα και έτσι… κάψαμε τα άχυρα».

Σύμφωνα με τα επιστημομικά ευρήματα, οι περισσότεροι αστεροειδής κινούνται στην κύρια ζώνη αστεροειδών, μια περιοχή στο διάστημα μεταξύ Άρη και Δία.

meteorites

Σύμφωνα με τη NASA, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο αστεροειδείς είναι γνωστό ότι υπάρχουν, αλλά πολλοί ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί.

Η κατανόηση της προέλευσης των μετεωριτών δεν μπορεί να μας βοηθήσει μονάχα στην κατανόηση του σχηματισμού του Ηλιακού Συστήματος, αλλά και ποιοι διαστημικοί βράχοι θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρωπότητα στο μέλλον, δήλωσε ο Schmitz.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ειδήσεις σήμερα:

Στα 781 τα νέα κρούσματα – 376 οι διασωληνωμένοι, 24 θάνατοι

Φυλάκιση 18 μηνών ζητούν οι εισαγγελείς για τον 28χρονο που χαστούκισε τον Μακρόν

Νέα πρόεδρος της κυπριακής Βουλής η 36χρονη Αννίτα Δημητρίου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου: www.protothema.gr