Το James Webb αποκαλύπτει τους δακτύλιους του Ποσειδώνα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το James Webb αποκαλύπτει τους δακτύλιους του Ποσειδώνα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Καθώς το James Webb Space Telescope στρέφει το φακό του στο Ηλιακό μας σύστημα, μετά την εκπληκτική φωτογραφία του Άρη, έρχεται μία νέα από τον Ποσειδώνα. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία, οι δακτύλιοι του Ποσειδώνα δεν είναι απλά ξεκάθαροι, αλλά έχουμε για πρώτη φορά μία εικόνα τους κοντά στο υπέρυθρο φάσμα. Σε αυτό το μήκος κύματος, ο πλανήτης δεν παρουσιάζεται με αυτό το μπλε χρώμα που έχουμε συνηθίσει. Η απορρόφηση υπέρυθρου και ερυθρού φωτός του δίνει μία πιο σκούρα απόχρωση, άκρως εντυπωσιακή.

Επιπλέον, η εικόνα αποκαλύπτει και επτά από τους δεκατέσσερις επιβεβαιωμένους δορυφόρους του πλανήτη. Τα φωτεινά μέρη του Ποσειδώνα που απεικονίζονται, είναι νέφη παγωμένου μεθανίου, ενώ βλέπουμε και έναν κυκλώνα στο νότιο πόλο. Η υπόλοιπη επιφάνεια συμπιεσμένου αζώτου αντανακλά το 70% του ηλιακού φωτός.

Ο Ποσειδώνας είναι πολύ σημαντικός για τους επιστήμονες, καθώς η απόσταση των 4.5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων που απέχει από τον Ήλιο προσφέρει συνθήκες που δε βρίσκουμε στους πιο κοντινούς πλανήτες. Οι θερμοκρασίες φτάνουν τους -214 βαθμούς Κελσίου και μία περιφορά γύρω από τον Ήλιο διαρκεί 164 χρόνια. Η παράξενη τροχιά του δορυφόρου Τρίτων μάλιστα, υποδεικνύει πως πρόκειται για αντικείμενο της Ζώνης Κάιπερ το οποίο υπέκυψε στη βαρύτητα του Ποσειδώνα.

Πρόκειται για την πρώτη μόνο φωτογραφία του Ποσειδώνα από το JWST και θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα παρατηρήσεις, προσφέροντας έναν πλούτο γνώσης για τον μακρινό, παγωμένο πλανήτη και τους δορυφόρους του.Πηγή άρθρου: unboxholics.com