Τι είναι τα YouTube Shorts που ήρθαν επιτέλους στην Ελλάδα; (vids)

Τι είναι τα YouTube Shorts που ήρθαν επιτέλους στην Ελλάδα; (vids)

Η δημοφιλέστερη πλατφόρμα video streaming μπαίνει στο χώρο των σύντομων videos.

Ας είμαστε ρεαλιστές, η παρακολούθηση videos στο YouTube είναι σχεδόν καθημερινή συνήθεια για τους περισσότερους από εμάς. Από το YouTube παρακολουθούμε αποσπάσματα από αγαπημένες μας εκπομπές, ρεπορτάζ των μεγάλων ειδησεογραφικών δικτύων, τις καλύτερες φάσεις των αγώνων των ομάδων μας κοκ.

Στη μάχη του video μπήκαν τα τελευταία χρόνια πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με πολύ σημαντικό παίκτη να είναι και το Instagram. Αυτό που ξεχώρισε στην δεύτερη πλατφόρμα του Facebook είναι τα Insta Stories, σύντομα videos που συνήθως γυρίζονται με το κινητό στο χέρι από τους χρήστες και σκοπό έχουν να μεταφέρουν σύντομα μηνύματα σε όλους τους φίλους τους.

Ο περίεργος τρόπος που λειτουργεί ο αλγόριθμος του Instagram όμως περιόριζε αρκετά τους δημιουργούς και έτσι από το πουθενά εμφανίστηκε το TikTok, μια πλατφόρμα που φιλοξενεί αποκλειστικά και μόνο videos μικρής διάρκειας που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι χιουμοριστικού χαρακτήρα.

Μάλιστα, έχει γίνει τόσο σημαντική στη σημερινή εποχή των social media που πλέον δημιουργεί τάσεις, όπως πχ. με το κομμάτι Levitating της Dua Lipa που χρησιμοποιείται κατά κόρον τους τελευταίους μήνες για να «ντύσει» αστεία σκετσάκια με κάτι που πραγματικά επιθυμούν οι χρήστες.

Μάλιστα, η ίδια η τραγουδίστρια δημοσίευσε μια έκδοση του τραγουδιού της αποκλειστικά με αστεία σκηνικά και χορευτικά σκετσάκια από χρήστες του TikToκ.

Ακολουθώντας αυτήν την τάση, το YouTube μπαίνει στην αγορά των σύντομων videos με τα YouTube Shorts. Ο λόγος για μικρής διάρκειας videos που μπορούν να ανεβαίνουν στα προφίλ των χρηστών που έχουν ήδη κάποιο κανάλι και θέλουν να κρατήσουν επαφή με τους συνδρομητές τους ή να μεταφέρουν ένα σύντομο μήνυμα, χωρίς να δημιουργήσουν κάτι πιο σύνθετο.

Ο τρόπος για να δημιουργήσει κανείς ένα YouTube Short είναι απλός, πηγαίνει απλά στην εφαρμογή του κινητού του τηλεφώνου και στη συνέχεια πατάει στο πλήκτρο + και στην επιλογή “Create a Short”.

Σε αντίθεση με το TikTok, τα YouTube Shorts δεν είναι μια ξεχωριστή εφαρμογή, αλλά εμφανίζονται στο μέσο της κεντρικής οθόνης του YouTube app.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά τα σύντομα videos δεν έχετε παρά να πατήσετε πάνω σε ένα από τα παράθυρα που θα σας εμφανιστούν και μετά με swipe up (σέρνοντας το δάχτυλο προς το επάνω μέρος της οθόνης), μπορείτε να πλοηγηθείτε σε περαιτέρω υλικό. Ακόμη, στο δεξί μέρος της οθόνης υπάρχουν εικονίδια που μπορείτε να πατήσετε πάνω τους και να δηλώσετε ότι κάτι σας άρεσε ή δεν σας άρεσε, να αφήσετε ένα σχόλιο, να μοιραστείτε μια δημιουργία ή να ψάξετε περιεχόμενο συγκεκριμένου δημιουργού.

YouTube App

Το σημαντικό πλεονέκτημα των YouTube Shorts σε σχέση με το TikTok είναι πως το περιεχόμενο συνδέεται άμεσα με τους δημιουργούς και τα υπάρχοντα κανάλια, ενώ προσφέρονται και αρκετά εργαλεία και μουσικά κομμάτια που είναι ήδη ανεβασμένα στην πλατφόρμα και τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια νέων δημιουργών.

Πηγή άρθρου: www.gazzetta.gr