Ρεκόρ αποστολών για την Intel σε επεξεργαστές laptop - Intel

Ρεκόρ αποστολών για την Intel σε επεξεργαστές laptop – Intel

Χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση φορητών υπολογιστών, οι επεξεργαστές της Intel έχουν ολοένα και καλύτερες πωλήσεις.

Οι πωλήσεις της Intel σε επεξεργαστές φορητών υπολογιστών είναι υψηλότερες από ποτέ, χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά για laptops, κυρίως λόγω της έκρηξης της εξ΄ αποστάσεως εργασίας.

Σε συνάντηση επενδυτών, ο CEO της Intel, Pat Gelsinger, ανέφερε:

Το οικοσύστημα υπολογιστών, αντιμετωπίζει μια αναζωπύρωση. Αυτή η απομακρυσμένη δυναμική εργασίας και μάθησης που έφερε η πανδημία οδήγησε σε περισσότερες αποστολές το 2020 από οποιοδήποτε άλλο χρονικό σημείο από το 2012, και αυτό συνεχίζεται. Το 2021 διαμορφώνεται ώστε η αγορά των PC να γίνει μεγαλύτερη από ποτέ. Στην πραγματικότητα, στείλαμε περισσότερους επεξεργαστές φορητών υπολογιστών στο πρώτο τρίμηνο από οτιδήποτε άλλο σε οποιοδήποτε τρίμηνο της ιστορίας μας.

Αν και η Intel δεν παρείχε συγκεκριμένο αριθμό πωλήσεων για τους επεξεργαστές laptop κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ιστοσελίδα PCMag, αφού είδε κάποια στοιχεία της εταιρείας μέσα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι η Intel σημείωσε αύξηση κατά 54% στις αποστολές επεξεργαστών φορητών υπολογιστών, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Αυτοί οι αριθμοί δεν μεταφράζονται άμεσα σε υψηλότερο κέρδος, καθώς η μέση τιμή ανά τσιπ το πρώτο τρίμηνο του 2021 μειώθηκε επίσης κατά περίπου 23%, κυρίως λόγω των φθηνότερων επεξεργαστών που χρησιμοποιούνται στα Chromebooks, των οποίων η χρήση αυξήθηκε στα σχολεία σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Από την άλλη πλευρά, οι αποστολές επεξεργαστών της Intel για desktop υπολογιστές μειώθηκαν κατά περίπου 4% ενώ υπήρξε και μείωση 20% στην ομάδα Data Center Group (DSG) της εταιρείας. Συνολικά, τα έσοδα της Intel μειώθηκαν κατά περίπου 1% σε σύγκριση με το περσινό πρώτο τρίμηνο.

Παρόλο που η Intel ενδέχεται να καταγράφει ρεκόρ αποστολών σε επεξεργαστές laptop, η πίεση από την AMD αυξάνεται καθώς ξεπέρασε την Intel στο μερίδιο αγοράς επεξεργαστών για desktop υπολογιστές νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Passmark Software, προτού επιστρέψει ξανά στη δεύτερη θέση πιο πρόσφατα.

Αν και οι επεξεργαστές των desktop υπολογιστών τραβούν περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας, οι επεξεργαστές laptop ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη σημασία μακροπρόθεσμα καθώς περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν φορητούς υπολογιστές αντί για επιτραπέζιους, ειδικά τώρα που τα laptops γίνονται πιο ισχυρά από ποτέ. Η Intel εξακολουθεί να κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά επεξεργαστών φορητών υπολογιστών, με μερίδιο αγοράς περίπου 77%.

Αυτό το πλεονέκτημα είναι ακόμη μεγαλύτερο στην αγορά επεξεργαστών για servers, με την Intel να έχει τεράστιο μερίδιο 96%. Απομένει βέβαια να δούμε πώς η AMD και η Nvidia θα αντιμετωπίσουν την Intel με τους EPYC και Grace επεξεργαστές. Η Intel αναφέρει ότι δεν φοβάται, αλλά χωρίς αμφιβολία τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μια μεγάλη μάχη.

  • 2

Πηγή άρθρου: www.insomnia.gr