Οι Snapdragon 8cx Gen 3 και 7c+ Gen 3 προσπαθούν να φτάσουν τον Μ1 της Apple

Οι Snapdragon 8cx Gen 3 και 7c+ Gen 3 προσπαθούν να φτάσουν τον Μ1 της Apple

Η Qualcomm ανακοίνωσε δύο νέα chipset που αφορούν Windows ARM φορητούς υπολογιστές. Ο Snapdragon 8cx Gen 3 είναι η high-end πρόταση της εταιρείας, που αποκάλυψε ότι είναι ένα 5nm chipset – το πρώτο στον κόσμο για συσκευές Windows, το αρχικό 8cx όσο και το Gen 2 ήταν 7nm.

Η εταιρεία αποκάλυψε επίσης ότι το νέο chip θα προσφέρει 85% αύξηση απόδοσης πολλαπλών πυρήνων, σε σύγκριση με τον προκάτοχο του, και 60% καλύτερη απόδοση στη GPU. Επίσης, το NPU έχει αναβαθμιστεί και τώρα προσφέρει πάνω από 29TOPS, τριπλάσια από αυτά που μπορούσε να διαχειριστεί το προηγούμενο chip.

Όλα αυτά με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και την Qualcomm να ισχυρίζεται ότι o Snapdragon 8cx Gen 3 μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς ανεμιστήρα. Η εταιρεία καυχιέται επίσης για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί προφανώς από το κάθε μηχάνημα.

Το 8cx Gen 3 χρησιμοποιεί πολλές από τις βελτιώσεις που είδαμε στα chip για smartphone, όπως τα προηγμένα modem. Η Qualcomm θα προσφέρει αρκετές παραλλαγές όσον αφορά τις 5G δυνατότητες.

Η κορυφαία παραλλαγή θα έχει X65 που μπορεί να προσφέρει ταχύτητες λήψης έως και 10Gbps, το παλαιότερο X55 είναι η μεσαία επιλογή που φτάνει στα 7.5Gbps, και η μικρότερη έχει X62 στα 4.4 Gbps. Το chip υποστηρίζει Wi-Fi 6 και Wi-Fi 6E.

Υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά, όπως η ακύρωση ηχούς με επιτάχυνση AI και η καταστολή θορύβου. Επίσης, ο Snapdragon 8cx Gen 3 υποστηρίζει πολλές κάμερες, για σενάρια ταυτόχρονης χρήσης selfie και εξωτερικών καμερών.

Snapdragon 8cx Gen 3 and 7c+ Gen 3 Launch

Ο Snapdragon 7c+ Gen 3 απευθύνεται σε προσιτούς φορητούς υπολογιστές με Windows. Είναι κατασκευασμένο σε μια διαδικασία 6nm (το 7c Gen 2 ήταν ένα 8nm chip) και προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση σε σχέση με τον προκάτοχο του – 60% ταχύτερη CPU και 70% ταχύτερη GPU. Το NPU προσφέρει 6.5TOPS υπολογιστικής ισχύος AI, μια μικρή βελτίωση από τα 5TOPS.

Το νέο chip υποστηρίζει 5G. Με το X53 modem μπορεί να προσφέρει ταχύτητες λήψης έως και 3.7Gbps. Επίσης υποστηρίζει Wi-Fi 6E για ταχύτητες έως 2.9Gbps. Επιπλέον, προσφέρει βελτιώσεις στον ήχο και ενισχυμένη ασφάλεια. Σύμφωνα με την Qualcomm, οι πρώτοι φορητοί υπολογιστές Windows 11 με Snapdragon 8cx Gen 3 και 7c+ Gen 3 θα κυκλοφορήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ακολουθήστε το.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Πηγή άρθρου: techmaniacs.gr