Οι σκληροί δίσκοι με γραφένιο θα αποθηκεύουν 10 φορές περισσότερα δεδομένα - Hard Drive

Οι σκληροί δίσκοι με γραφένιο θα αποθηκεύουν 10 φορές περισσότερα δεδομένα – Hard Drive

Μπορεί οι μονάδες solid state να είναι απαραίτητες στα κινητά, στα tablets, στους φορητούς υπολογιστές ή στους υπολογιστές desktop ωστόσο οι μηχανικοί σκληροί δίσκοι εξακολουθούν να διατηρούν τη θέση τους στον κόσμο των υπολογιστών.

Όταν η αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων πρέπει να γίνεται με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, οι συμβατικοί, μηχανικοί σκληροί δίσκοι παραμένει η δημοφιλέστερη επιλογή για εταιρείες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, κέντρα δεδομένων κ.ά. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη μία πρόσφατη ανακάλυψη από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, οι σκληροί δίσκοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται κοντά μας για αρκετό διάστημα ακόμη.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge αντικατέστησε μία επίστρωση που βασίζεται στον άνθρακα (COC) και που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους κατασκευαστές σκληρών δίσκων με μία επίστρωση με γραφένιο. Η επίστρωση COC προστατεύει το βασικότερο στοιχείο ενός σκληρού δίσκου, το platter, που ουσιαστικά «αποθηκεύει» τα δεδομένα, από τη φθορά που ενδέχεται να προκληθεί από την κεφαλή ή άλλους παράγοντες. Για την κατασκευή μονάδων υψηλότερης πυκνότητας, οι κατασκευαστές με τον καιρό μείωσαν την απόσταση μεταξύ των δύο αυτών σπουδαίων στοιχείων του σκληρού δίσκου. Από τη δεκαετία του ‘90, η επίστρωση COC στους περισσότερες σκληρούς δίσκους έχει φτάσει να έχει πάχος μόλις 3nm, με αποτέλεσμα σήμερα η πυκνότητα αποθήκευσης δεδομένων ανά τετραγωνική ίντσα να είναι περίπου 1TB.

Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να μειώσει ακόμα περισσότερο το πάχος, αξιοποιώντας την αντοχή του γραφενίου στην θερμότητα και την τεχνολογία HAMR ή αλλιώς Heat-Assisted Magnetic Recording, η οποία επιτρέπει σε ένα platter να αποθηκεύει περισσότερα δεδομένα όταν θερμαίνεται, κάτι που δεν μπορεί να γίνει όταν χρησιμοποιείται η συμβατική επίστρωση COC.  

Η επίστρωση με γραφένιο σε συνδυασμό με την τεχνολογία HAMR μπορούν να βοηθήσουν τους κατασκευαστές σκληρών δίσκων να αυξήσουν σημαντικά την πυκνότητα αποθήκευσης δεδομένων κατά προσέγγιση στα… 10TB ανά τετραγωνική ίντσα. Χάρη στο γραφένιο επίσης, οι σκληροί δίσκοι του μέλλοντος αναμένεται να είναι και πιο ανθεκτικοί, καθώς οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το υλικό μειώνει την διάβρωση κατά σχεδόν 2,5 φορές.

  • 1

Πηγή άρθρου: www.insomnia.gr