Μπορεί τελικά να υπάρχει εξωγήινη ζωή στην Αφροδίτη; Τι έδειξε νέα έρευνα  - Ειδησεις

Μπορεί τελικά να υπάρχει εξωγήινη ζωή στην Αφροδίτη; Τι έδειξε νέα έρευνα – Newsbomb – Ειδησεις

Η ύπαρξη ζωής στα σύννεφα της αφιλόξενης Αφροδίτης δεν είναι δυνατή, λόγω της υπερβολικής ξηρασίας (απουσίας νερού), σύμφωνα με έρευνα διεθνούς ομάδας της οποίας ηγήθηκε το Queen’s University Belfast.

Πέρυσι είχαν εμφανιστεί ελπίδες για την παρουσία μικροβίων στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, λόγω του εντοπισμού ενός αερίου, της φωσφίνης. Όπως είχε αναφερθεί, η συγκέντρωσή του δεν μπορούσε να εξηγηθεί από τη γεωλογική δραστηριότητα και μόνο. Ωστόσο, όπως γράφει το BBC, η νέα έρευνα του μάλλον βάζει οριστικό φρένο στις ελπίδες αυτές.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν όσα είναι γνωστά για τις συνθήκες στα σύννεφα, που βασίζονται σε δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από διαστημόπλοια, και μετά εξέτασαν τις γνωστές μορφές ζωής στη Γη, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχουν οργανισμοί που θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε έναν τόσο αφιλόξενο περιβάλλον. Τα σύννεφα αυτά είναι κυρίως θειϊκό οξύ, με μια πολύ μικρή ποσότητα νερού.

Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα και ακόμα και τα πιο ακραία «ακραιόφιλα», όπως χαρακτηρίζονται τα μικρόβια που επιβιώνουν σε πολύ ακραίες συνθήκες, δεν θα μπορούσαν να επιζήσουν εκεί, πόσο μάλλον να ευημερήσουν.

«Διαπιστώσαμε πως η συγκέντρωση μορίων νερού δεν είναι απλά λίγο χαμηλότερη από αυτό που θα χρειαζόταν ο πιο ανθεκτικός μικροοργανισμός στη Γη, μα 100 φορές χαμηλότερη. Είναι σχεδόν στον πάτο της κλίμακας, κάτι που αποτελεί αγεφύρωτο χάσμα από αυτό που χρειάζεται η ζωή για να είναι ενεργή» είπε ο Dr Τζον Χόλσγουορθ, από το Queen’s University Belfast.

O Dr Κρις Μακέι, κορυφαίος επιστήμονας στον κλάδο της αστροβιολογίας, ερευνητής της NASA και ένας εκ των συντελεστών της νέας έρευνας, είπε πως θα του άρεσε να πιστεύει πως η Αφροδίτη κατοικείται, μα οι απευθείας μετρήσεις στην ατμόσφαιρα που έγιναν από προηγούμενα σκάφη υποδεικνύουν ότι αυτό είναι απίθανο.

Πάντως, άξιο αναφοράς είναι το ενδεχόμενο (αν και πολύ δύσκολο να αποδειχθεί) ότι ίσως να υπάρχει ζωή στα νέφη του Δία: Η νέα έρευνα υποδεικνύει «συμβατές» θερμοκρασίες και παρουσία νερού σε βάθος όπου η πίεση είναι περίπου πέντε φορές αυτή που συναντάται στο επίπεδο της θάλασσας στη Γη. Βεβαίως, αυτό δεν έχει να πει κάτι σχετικά με τις άλλες προϋποθέσεις για την παρουσία ζωής, όπως η διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών.

«Είναι πολύ δυσκολότερο να πεις ότι ένα μέρος είναι κατοικήσιμο από το να πεις ότι δεν είναι κατοικήσιμο» εξήγησε ο Μακέι. «Για να πούμε ότι ένα μέρος δεν είναι κατοικήσιμο, το μόνο που πρέπει να δείξει κάποιος είναι πως κάποιες συνθήκες είναι πέρα από το εύρος που μπορεί να αντέξει η ζωή. Δυστυχώς το έχουμε κάνει αυτό για την Αφροδίτη. Επίσης δείχνουμε ότι μία παράμετρος- η δραστηριότητα νερού- είναι εντός του εύρους σε ένα συγκεκριμένο στρώμα του Δία. Μα για να δείξουμε ότι αυτό το στρώμα είναι κατοικήσιμο, θα έπρεπε να δούμε όλες τις απαιτήσεις για ζωή και να δείξουμε πως καλύπτονται. Οπότε είναι πολύ δυσκολότερο να πούμε ότι η ατμόσφαιρα του Δία είναι κατοικήσιμη από το να πούμε ότι τα σύννεφα της Αφροδίτης δεν είναι κατοικήσιμα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Ξεσπά ο πατέρας της Καρολάιν – «Ξεριζώθηκε η καρδιά μου, θα έσπαγα το κεφάλι του Μπάμπη»



Πηγή άρθρου: www.newsbomb.gr