Μια εικόνα από το κέντρο του Γαλαξία μού έδωσε το μεγαλύτερο μάθημα ζωής

Μια εικόνα από το κέντρο του Γαλαξία μού έδωσε το μεγαλύτερο μάθημα ζωής

H μαύρη τρύπα του Γαλαξία είναι ένα ηχηρό χαστούκι για όλους εμάς που αγχωνόμαστε ακόμη για τα μέιλ της δουλειάς.

Ένα εντυπωσιακό πορτρέτο ήταν αρκετό για να μου δώσει ένα ηχηρό χαστούκι, να με τραβήξει μακριά από την καθημερινότητα και να με φέρει αντιμέτωπο με φιλοσοφικές αναζητήσεις. Ένα εντυπωσιακό «τίποτα», μία σκοτεινή κηλίδα, ένα κοσμικό χάσμα που μπορεί να καταπιεί τα πάντα. Τόσο απλό και ταυτόχρονα τόσο εντυπωσιακό. Την Πέμπτη το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (ΕΤΗ), ένα παγκόσμιο δίκτυο κεραιών που λειτουργούν σαν ενιαίο, γιγάντιο ραδιοτηλεσκόπιο έκανε όλη την κοινότητα των αστρονόμων να πανηγυρίζει για μια ιστορική εξέλιξη: Την πρώτη άμεση παρατήρηση της μαύρης τρύπας που κρύβεται στο κέντρο του Γαλαξία.

Το ραδιοτηλεσκόπιο παίρνει το όνομά του από τον ορίζοντα των γεγονότων, τη νοητή σφαίρα γύρω από μια μαύρη τρύπα μέσα από την οποία τίποτα, ακόμα και το φως, δεν μπορεί να αποδράσει. Η μαύρη τρύπα έχει μάζα 4.000.000 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου και βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Τοξότη, 26.000 έτη φωτός από τη Γη. Μέχρι σήμερα, η παρουσία της μπορούσε να γίνει αντιληπτή μόνο από την κίνηση των άστρων στο κέντρο του Γαλαξία, τα οποία διακρίνονταν να περιφέρονται γύρω από ένα αόρατο αντικείμενο με ασύλληπτη ταχύτητα. Στο κέντρο της εικόνας, διακρίνεται μια σκοτεινή κηλίδα που ονομάζεται «σκιά», ή σιλουέτα, της μαύρης τρύπας, τυλιγμένη σε ακτίνες φωτός που έχουν καμφθεί από το πανίσχυρο βαρυτικό πεδίο της.

«Μείναμε έκπληκτοι από το πόσο καλά ταιριάζει το μέγεθος του δακτυλίου με τις προβλέψεις της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν» δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Τζέρι Μπάουερ της Σινικής Ακαδημίας της Ταϊπέι, μέλος της ομάδας. «Οι άνευ προηγουμένου παρατηρήσεις μας βελτιώνουν σημαντικά τις γνώσεις μας για το τι συμβαίνει στο κέντρο του Γαλαξία μας, και προσφέρουν νέα στοιχεία για το πώς αυτές οι γιγάντιες μαύρες τρύπες αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους».

 

 

Ακόμη αγχώνεσαι για τα μέιλ στη δουλειά;

Αυτή η φωτογραφία ήταν ένα ηχηρό χαστούκι. Με ρούφηξε όπως μία μαύρη τρύπα. Με επανέφερε στην πραγματικότητα. Όσο κοιτούσα το πορτρέτο, τόσο σκεφτόμουν την ασημαντότητά μου στο σύμπαν. Ένα πραγματικό έργο τέχνης από το διάστημα που σε κάνει ν’ αναλογίζεσαι για όλα αυτά που θεωρείς σημαντικά στη ζωή σου. Μία διαπίστωση για το πόσο μικροί είμαστε και πόσο μικροί είναι οι προβληματισμοί μας. Αν θα προλάβω να απαντήσω στα μέιλ της δουλειάς, αν κατακτήσω τους στόχους που έχω θέσει, γιατί με άφησε στο «διαβάστηκε» το crush, να προλάβω να κλείσω δίκλινο στις Κυκλάδες τον Αύγουστο, αν τελικά θα πάρει το Κύπελλο η Πανάθα. Προβληματισμοί που σε πνιγούν σταδιακά και σε καταπίνουν όπως οι μαύρες τρύπες του σύμπαντος. Το πορτρέτο από τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία λειτούργησε όπως μία φωτογραφία από παιδιά με καρκίνο. Είναι μία εικόνα τόσο δυνατή ώστε να σε κάνει να ντραπείς με όλα εκείνα που θεωρείς δεδομένα και σε κάνουν άπληστο. Έρχεται ως αντίληψη μίας πραγματικότητας που ο εγωισμός μας δεν επιθυμεί να κατανοήσει: Πως στην τελική, είμαστε τόσο ασήμαντοι στο άπειρο του σύμπαντος.

 

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.8”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
window.setTimeout(function() {
!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘343488733081395’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
}, 3000);

Πηγή άρθρου: www.ratpack.gr