Η σύγκριση με το Hubble (εικόνες)

Η σύγκριση με το Hubble (εικόνες)

Ο Ποσειδώνας και οι δακτύλιοι του στις πιο καθαρές φωτογραφίες μέσα από το τηλεσκόπιο James Webb. Η εντυπωσιακή διαφορά με το Hubble.

Ο Ποσειδώνας, ο πιο απομακρυσμένος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα, πιο καθαρός από ποτέ. Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έδειξε για μια ακόμη φορά τις δυνατότητες του, φωτογραφίζοντας τον Ποσειδώνα και τους δακτυλίους του.

Πρόκειται για τις πιο καθαρές φωτογραφίες των δακτυλίων του μακρινού πλανήτη που έχουν τραβηχτεί τα τελευταία 30 χρόνια. Την τελευταία φορά είχαν καταγραφεί από το διαστημικό σκάφος Voyager 2, όταν είχε κάνει ένα πέρασμα από τον Ποσειδώνα, το 1989.

Η διαφορά στην ευκρίνεια των φωτογραφιών σε σχέση με το Huble, το προηγούμενο διαστημικό τηλεσκόπιο, είναι εμφανής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», μερικοί από τους δακτυλίους του Ποσειδώνα είναι η πρώτη φορά που φωτογραφίζονται, ενώ άλλοι ποτέ έως τώρα δεν είχαν παρατηρηθεί τόσο καθαρά.

  

Πλανήτης Ποσειδώνας – Πότε ανακαλύφθηκε ο «παγωμένος γίγαντας» του ηλιακού μας συστήματος

Ο Ποσειδώνας, ο οποίος απέχει από τον Ήλιο 30 φορές περισσότερο σε σχέση με τη Γη, έχει γοητεύσει τους αστρονόμους από τότε που ανακαλύφθηκε το 1846.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρειάζεται 164 χρόνια για μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Ως εκ τούτου η διάρκεια του έτους στον συγκεκριμένο απομακρυσμένο πλανήτη είναι 164 έτη.

Ο Ποσειδώνας χαρακτηρίζεται «παγωμένος γίγαντας» και, σε σύγκριση με τους δύο άλλους γιγάντιους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία και τον Κρόνο, είναι πολύ πιο πλούσιος σε χημικά στοιχεία βαρύτερα από το υδρογόνο και το ήλιο.

Τρίτων, το λαμπερό φεγγάρι του Ποσειδώνα 

Το τηλεσκόπιο James Webb φωτογράφισε επίσης επτά από τα 14 γνωστά φεγγάρια του Ποσειδώνα, με πιο παράξενο τον Τρίτωνα που είναι καλυμμένος από παγωμένο συμπυκνωμένο άζωτο.

Επειδή ανακλά το 70% περίπου του ηλιακού φωτός που πέφτει πάνω του, φαίνεται πολύ πιο λαμπερός από τον ίδιο τον Ποσειδώνα. Σύμφωνα με τη NASA, περαιτέρω παρατηρήσεις του Ποσειδώνα και του Τρίτωνα με το James Webb προγραμματίζονται για το 2023. 

Το James Webb Space Telescope έχει αναπτυχθεί από την αμερικανική NASA σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή ESA και την καναδική CSA. Όπως και στην περίπτωση του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, οι Ευρωπαίοι επιστήμονες έχει συμφωνηθεί ότι δικαιούνται τουλάχιστον το 15% του συνολικού χρόνου παρατήρησης με το Webb.

Σημειώνεται ότι το 2019 είχε ανακαλυφθεί ο Ιππόκαμπος, ο μικρότερος δορυφόρος του πλανήτη Ποσειδώνα.Πηγή άρθρου: www.athensvoice.gr