Η Εφημερίδα των Συντακτών

Επείγουσα ειδοποίηση ασφαλείας από την Microsoft

AP Photo/Michel Euler, File

Η Microsoft καλεί τους χρήστες του λειτουργικού συστήματος Windows να εγκαταστήσουν αμέσως μια ενημέρωση στους υπολογιστές τους, καθώς ερευνητές ασφαλείας διαπίστωσαν σοβαρή ευπάθεια, γνωστή με την ονομασία PrintNightmare, που επηρεάζει την υπηρεσία Windows Print Spooler. 

Σύμφωνα με το CNN, ερευνητές της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Sangfor δημοσίευσαν κατά λάθος έναν οδηγό σχετικά με το πώς μπορεί κάποιος να εκμεταλλευθεί το συγκεκριμένο κενό ασφαλείας.

Ειδικότερα, οι ερευνητές με ανάρτηση στο Twitter τον περασμένο Μάιο ανέφεραν βρήκαν ευπάθειες στο Print Spooler, το οποίο επιτρέπει σε πολλούς χρήστες να έχουν πρόσβαση σε έναν εκτυπωτή. Όμως, δημοσίευσαν σχετικές αποδείξεις τις οποίες στη συνέχεια διέγραψαν, αλλά ήδη είχαν αναδημοσιευτεί αλλού, όπως στο γνωστό site προγραμματιστών GitHub.

Η Microsoft προειδοποίησε ότι χάκερ να εκμεταλλευτούν την ευπάθεια εγκαθιστώντας προγράμματα, να δουν ή να διαγράψουν δεδομένα ή ακόμη και να δημιουργήσουν νέους λογαριασμούς χρηστών με πλήρη δικαιώματα χρήστη. θα τους έδινε πρόσβαση στον έλεγχο του υπολογιστή για να κάνουν κάποια σοβαρή ζημιά.

«Σας συνιστούμε να εγκαταστήσετε τις αναβαθμίσεις άμεσα» τόνισε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της. Από το πρόβλημα μπορεί να επηρεαστούν τα Windows 7 και 10, το οποίο διαθέτουν 1,3 δισεκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι η Microsoft δεν κυκλοφόρησε ενημερωμένη έκδοση κώδικα για τα Windows 11, που αποτελούν το νεότερο λειτουργικό της σύστημα και πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr