Η ρομποτική συσκευή DART, ο δορυφόρος «Δίμορφος» και ο αστεροειδής «Δίδυμος»

Εκτόξευσε σκάφος για να χτυπήσει αστεροειδή που δεν απειλεί τη Γη

Λίγες μέρες μετά την κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας, σχετικά με την δοκιμή ρωσικού πυραύλου καταστροφής τεχνητών δορυφόρων, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) προχώρησε στην εκτόξευση ρομποτικού σκάφους, με αποστολή να χτυπήσει τον φυσικό δορυφόρο ενός αστεροειδούς που δεν απειλεί τη Γη.

Αν η αποστολή πετύχει, τότε κατά τον ίδιο τρόπο οι ΗΠΑ θα μπορούν να χτυπήσουν στο διάστημα τεχνητούς δορυφόρους ή σκάφη ανταγωνιστικών κρατών, όπως η Ρωσία και η Κίνα.  

Συγκεκριμένα, η αποστολή DART (Double Asteroid Redirection Test) της NASA, εκτοξεύτηκε σήμερα το πρωί στις 08:21 (ώρα Ελλάδας) από τη βάση Βάντερμπεργκ στην Καλιφόρνια πάνω σε ένα πύραυλο Falcon 9 της εταιρείας Space X του Ίλον Μασκ. Το κόστους 330 εκατομμυρίων δολαρίων ρομποτικό σκάφος DART, αφού διανύσει μια απόσταση περίπου 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, προορίζεται να συντριβεί στον μικρό δορυφόρο Δίμορφο (διαμέτρου 160 μέτρων) του αστεροειδούς Δίδυμου (διαμέτρου περίπου 800 μέτρων) τον Σεπτέμβριο του 2022, με τις ΗΠΑ να ισχυρίζονται ότι πρόκειται για «πρόβα» πλανητικής άμυνας σε περίπτωση που ένας τέτοιος διαστημικός βράχος αποτελέσει απειλή για τη Γη στο μέλλον.

Η πρόσκρουση της διαστημοσυσκευής DART στον αστεροειδή με ταχύτητα 24.000 χιλιομέτρων την ώρα θα έχει ως στόχο να χρησιμοποιήσει κινητική ενέργεια για να τον εκτρέψει ελαφρά από την τροχιά του. Κάτι το οποίο μπορεί να χρειαστεί μελλοντικά να γίνει με κάποιον άλλο μεγάλο αστεροειδή που υπάρχει κίνδυνος η τροχιά να τον φέρει ακριβώς πάνω στον πλανήτη μας.

Ο «βομβαρδισμός» του Δίμορφου αναμένεται να αλλοιώσει ελαφρά την τροχιά του, ώστε να περιφέρεται πέριξ του Δίδυμου τουλάχιστον 73 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα. Τα τηλεσκόπια από τη Γη θα παρακολουθούν για να δουν κατά πόσο αυτό όντως συνέβη. Παράλληλα, το DART, δέκα μέρες πριν την πρόσκρουση του, θα απελευθερώσει τη μικρή ιταλική διαστημοσυσκευή LICIACube που θα πλησιάσει τον Δίμορφο σε απόσταση 55 χιλιομέτρων και με τις κάμερες της θα φωτογραφήσει τα «μεθεόρτια» της πρόσκρουσης.

Η συγκεκριμένη αποστολή θα είναι το πρώτο τεστ μιας τεχνολογίας αποτροπής ενός καταστροφικού αστεροειδούς, σύμφωνα με τη NASA, ωστόσο δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη τεχνολογία να έχει και στρατιωτικές εφαρμογές, καθώς η κόντρα των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων για την «κυριαρχία» στο διάστημα κορυφώνεται.

Άλλωστε, στα χνάρια της αμερικανικής αποστολής θα ακολουθήσει η ευρωπαϊκή αποστολή HERA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που θα στείλει μια γερμανικής κατασκευής διαστημοσυσκευή, συνοδευόμενη από δύο μικροδορυφόρους (τα cubesats Milani και Juventas), στον Δίδυμο και στον Δίμορφο για να τους μελετήσει πιο προσεκτικά και να δει από πρώτο χέρι τον κρατήρα που θα έχει δημιουργηθεί, καθώς και τις άλλες επιπτώσεις της πρόσκρουσης της DART. Η HERA αναμένεται να εκτοξευθεί το 2024 και να φθάσει στον αστεροειδή και το φεγγάρι του στο τέλος του 2026.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή άρθρου: www.902.gr