Άρης: Εντοπίστηκαν «κύματα» παγετώνων επάνω στον πλανήτη

Άρης: Εντοπίστηκαν «κύματα» παγετώνων επάνω στον πλανήτη

Ο «κόκκινος πλανήτης» δεν σταματά να μας εντυπωσιάζει

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το έδαφος του πλανήτη Άρη. Οι επιστήμονες έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους στα βόρεια πεδινά, καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν στρώσεις παγετώνων, οι οποίες καλύπτονται από τα συντρίμμια πετρωμάτων. Μάλιστα, μία νέα μελέτη αναφέρει ότι κυματοειδή σχήματα εντοπίστηκαν σε μια επίπεδη πεδιάδα που είναι γνωστή ως «Arcadia Planitia».

Τα σχήματα αυτά εμφανίζουν εντυπωσιακή ομοιότητα με τις ροές πάγου της Ανταρκτικής.

Εάν αποδειχθεί ότι πρόκειται όντως για παγετώνες, είναι βέβαιο ότι πολλές από τις μελλοντικές αποστολές στον Άρη θα έχουν ως προορισμό το συγκεκριμένο σημείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη  SpaceX και NASA έχουν βάλει στη λίστα τους τη συγκεκριμένη περιοχή. Πρόκειται εξάλλου για μια επίπεδη πεδιάδα, ιδανική για προσγείωση διαστημικών σκαφών. Επίσης, εάν υπάρχει πάγος, που δεν είναι πολύ βαθιά κάτω από την επιφάνεια της πεδιάδας, οι αστροναύτες θα μπορούν να έχουν στη διάθεση τους πηγή νερού. Μιλώντας για τις εξελίξεις αυτές, ο επικεφαλής της μελέτης, Shannon Hibbard, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο του Καναδά, σημείωσε: «Αξιοπρόσεκτο είναι ότι, αυτά τα χαρακτηριστικά που μοιάζουν με ροές, βρίσκονται πάνω σε επίπεδο έδαφος. Υπάρχουν σημαντικές και αρκετές ενδείξεις ότι πρόκειται για μια πλούσια σε πάγο περιοχή, αλλά δεν διαθέτουμε τοπογραφικό χάρτη για τα κυματοειδή χαρακτηριστικά».

Οι κυματιστές ροές που εντοπίστηκαν αποτελούν ένα μεγάλο μυστήριο, αφού το έδαφος δεν είναι αρκετά απότομο, ώστε να δικαιολογηθεί η κίνηση του πάγου. Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν επιβεβαίωσαν ότι τα χαρακτηριστικά αυτά αφορούν πράγματι σε παγετώνες. Όμως, ο Shannon Hibbard τόνισε ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν υπήρξε κάποτε ή εξακολουθεί να υπάρχει νερό στα υπόγεια στρώματα του πλανήτη.

Διευκρινίζεται πάντως ότι εδώ και αρκετά χρόνια έχουν συλλεχθεί στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το έδαφος στην περιοχή είναι πλούσιο σε υδρογόνο, κάτι που σημαίνει πως από κάτω υπάρχει νερό. «Για να εξακριβωθούν οι υποθέσεις, θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος το έδαφος. Αυτό θα σηματοδοτήσει και την έναρξη για πληθώρα μελλοντικών αποστολών στον Άρη», εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας.

Ο «κόκκινος πλανήτης», που είναι ο τέταρτος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος και ο δεύτερος πλησιέστερος στη Γη είναι πλούσιος σε διοξείδιο του πυριτίου ενώ ένα μεγάλο μέρος της επιφάνειάς του καλύπτεται από ψιλή σκόνη οξείδιου του σιδήρου. Αποτελεί τον πλανήτη για τον οποίο γνωρίζουμε τις περισσότερες πληροφορίες από κάθε άλλο. Οι εικόνες που έρχονται από αυτόν είναι εντυπωσιακές. Στο τελευταίο βίντεο που έχουμε στη διάθεση μας τον βλέπουμε νύχτα. Το τοπίο κόβει την ανάσα.

 

Πηγή άρθρου: www.pentapostagma.gr