Αγωγή της Apple ενάντια στη Ρωσική αντιμονοπωλιακή υπηρεσία - Apple

Αγωγή της Apple ενάντια στη Ρωσική αντιμονοπωλιακή υπηρεσία – Apple

Η κόντρα μεταξύ της Apple και των Ρωσικών ρυθμιστικών αρχών συνεχίζεται με την Αμερικάνικη εταιρεία να κατηγορεί τη Ρωσία για κατάχρηση των κανόνων που διέπουν το App Store.

Οι ιστοσελίδες 9toMac και RT αναφέρουν ότι η Apple ζητά την αναθεώρηση μίας προειδοποίησης της Ομοσπονδιακής Αντιμονοπωλιακής Υπηρεσίας της Ρωσίας από τον περασμένο Αύγουστο που επιτρέπει στους προγραμματιστές να υποδεικνύουν εναλλακτικές λύσεις πληρωμής στο σύστημα πληρωμών εντός εφαρμογής του App Store. Η Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία έδωσε στην Apple διορία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για να αλλάξει τις πολιτικές της, ωστόσο, παρά την απειλή επιβολής προστίμου, η Apple αρνήθηκε να προχωρήσει στις αλλαγές που ζητήθηκαν. 

Η υπόθεση μοιάζει με τις νομικές μάχες που δίνει η Apple επί Αμερικανικού εδάφους, με πιο προβεβλημένη τη γνωστή δικαστική υπόθεση με την Epic Games. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν και η Apple βγήκε κερδισμένη στα σημεία, εντούτοις η δικαστής που εκδίκασε την υπόθεση διέταξε την Apple να επιτρέψει στους προγραμματιστές των εφαρμογών στο App Store να υποδεικνύουν και άλλα συστήματα πληρωμών. Σε μία προσπάθεια να καθυστερήσει τη διαδικασία -η εταιρεία κάνει λόγω για θέματα ασφαλείας- η Apple άσκησε το δικαίωμα της έφεσης κατά της απόφασης, με το δικαστήριο να απορρίπτει τελικώς το αίτημα της. Η Apple έχει διορία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου για να επιτρέψει στους developers να υποδείξουν και άλλες επιλογές πληρωμών πέρα από εκείνη του App Store. Η Apple επίσης γνωρίζουμε ότι θα κάνει και εξαιρέσεις στην πολιτική της για ορισμένες εφαρμογές πολυμέσων από το νέο έτος.

Τέτοιες υποθέσεις σαν αυτές στις ΗΠΑ και στη Ρωσία δεν προκαλούν έκπληξη. Αν και η Apple εξακολουθεί να κερδίζει τα περισσότερα χρήματα της από την πώληση hardware, εντούτοις οι υπηρεσίες της αναπτύσσονται διαρκώς καθώς η εταιρεία επιδιώκει να αυξήσει τη κερδοφορία της. Προσθέτοντας εναλλακτικές λύσεις πληρωμών στο App Store είναι κάτι που θεωρητικά αναμένεται να στοιχίσει σημαντικά στην Apple από άποψη εσόδων. Από την άλλη, αξίζει να επισημανθεί, ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν περιπτώσεις όπου κυβερνοεγκληματίες ή απατεώνες δεν θα διστάζουν να κατευθύνουν ανυποψίαστους χρήστες σε κακόβουλες ιστοσελίδες με στόχο να τους εξαπατήσουν. Η Apple ωστόσο δεν έχει πλέον πολλές επιλογές. Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι η προσέγγιση της Apple καταπνίγει τις επιλογές και τον ανταγωνισμό και είναι πλέον απίθανο να αλλάξει κάτι.

  • 2

Πηγή άρθρου: www.insomnia.gr