8 πρωτοποριακά προϊόντα της Google που καταργήθηκαν άδοξα

8 πρωτοποριακά προϊόντα της Google που καταργήθηκαν άδοξα

Η Google διαθέτει αυτήν τη στιγμή 81 προϊόντα στη σελίδα της, από εργαλεία για Android όπως το Gboard και ειδοποιήσεις έκθεσης στον COVID-19, ως εφαρμογές όπως το Waze και το Snapseed. Περιλαμβάνει ακόμη και προϊόντα με τα οποία δεν ασχολείται πλέον άμεσα, όπως το Cardboard του οποίου έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει τον έλεγχο ενώ έχει αναστείλει και τη χρηματοδότηση του. Και δεν είναι το μόνο. Όπως φαίνεται η Google έχει σταματήσει να υποστηρίζει δεκάδες προϊόντα όλα αυτά τα χρόνια, αναφέρει το Cracked.

Να 8 από αυτά

1. Google Play Music (2011-2020)

Η Google θέλει να μεταφέρει κάθε χρήση media που λαμβάνει χώρα στις πλατφόρμες της στο YouTube και γι’ αυτό το Google Play Music έκλεισε πρόσφατα, εν μέσω της πανδημίας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα εκατομμύρια χρήστες Android να χάσουν την προεπιλεγμένη εφαρμογή τους για αγορά, λήψη και ακρόαση μουσικής και podcast, με μόλις τέσσερις μήνες προειδοποίηση που έλεγε ότι όλη η μουσική που αγόρασαν θα διαγραφεί.

2. Google Reader (2005-2013)

Το RSS feed reader είχε κάποιες μοναδικές επιλογές που το καθιστούσαν αγαπημένο για πολλούς μπλόγκερ, οι οποίοι εξακολουθούν να γράφουν μέχρι και σήμερα για το πόσο τους λείπει. Το αποτέλεσμα ήταν το περιεχόμενο πολλών ιστότοπων να μοιάζει πλέον περισσότερο με εισερχόμενα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ οι χρήστες επισκέπτονται όλο και λιγότερους μεμονωμένους ιστoτόπους.

3. Εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων (2005 – σήμερα)

Από το 2005, η Google κυκλοφόρησε πάνω από δώδεκα προϊόντα αποστολής μηνυμάτων. Επρόκειτο ουσιαστικά για τις ίδιες ιδέες που απλά επαναλαμβάνονταν, με ένα μεγάλο κομμάτι της ευθύνης να πέφτει στο πρόγραμμα «Minimum Viable Product Launches» που υποτίθεται ότι προσφέρει πρόσθετες δυνατότητες και βελτιώσεις με βάση τα σχόλια των χρηστών, αντί να κυκλοφορεί ένα νέο ολοκληρωμένο προϊόν. Τέτοιες εφαρμογές ήταν το Amadeo, το Gchat, το Allo και το Wave.

4. iGoogle (2005-2013)

Το iGoogle ήταν μια προσαρμόσιμη αρχική σελίδα με βάση μια προσωπική διαδικτυακή πύλη που ξεκίνησε από την Google τον Μάιο του 2005 κα διακόπηκε την 1η Νοεμβρίου 2013. Ήταν ουσιαστικά μια αρχική σελίδα όπου ο χρήστης θα μπορούσε να λαμβάνει εξατομικευμένες πληροφορίες και links με όποια διάταξη ήθελε. Πολλοί στενοχωρήθηκαν με την κατάργηση του. Μεταξύ αυτών ήταν πολλοί μαθητές Λυκείου που συνειδητοποίησαν ότι ο ιστότοπος ήταν φτιαγμένος με τέτοιο τρόπο που μπορούσαν να παίζουν όλα τα μπλοκαρισμένα παιχνίδια χωρίς να βγαίνουν από την αρχική τους σελίδα.

5. Google+ (2011-2019)

Το Google+ διήρκησε 8 χρόνια και ήταν σχεδόν υποχρεωτικό. Όποιος είχε λογαριασμό Google για το Gmail είχε και λογαριασμό Google+, αν και οι περισσότεροι τον ξεχνούσαν αμέσως και δεν τον χρησιμοποιούσαν ποτέ με αποτέλεσμα ο περισσότερος κόσμος να αγνοεί την ύπαρξη του πολύ πριν διακοπεί.

6. Project Ara (2013-2016)

Ίσως η τοποθέτηση ενυδρείου στο smartphone δεν ήταν καλή ιδέα, αλλά ήταν κάτι φρέσκο όπως ήταν το μεγαλύτερο μέρος της ιδέας πίσω από αυτό το modular smartphone το οποίο δούλεψε η Google για περίπου τρία χρόνια πριν το αποσύρει το 2016. Ωστόσο, ακόμα κι αν η ιδέα δεν απογειωνόταν, θα ήταν ωραίο να μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τις μπαταρίες μας.

7. Αναζήτηση δημόσιας υπηρεσίας Google (2002-2006)

Η Google ισχυρίζεται ότι έκλεισε αυτήν την υπηρεσία λόγω προβλημάτων ασφαλείας, αλλά δεν την επανέφερε ποτέ. Η υπηρεσία επέτρεπε σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κυβερνητικούς οργανισμούς και ιστοτόπους να παρέχουν μια λειτουργία αναζήτησης για συγκεκριμένους ιστοτόπους χωρίς να υποβάλλουν τους χρήστες σε διαφημίσεις. Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν ακόμα, αλλά πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή στο πρόγραμμα και να υποβάλετε αίτηση, διαδικασία αρκετά περίπλοκη.

8. Google OS (2013-2017)

Θυμάστε το Google Glass; Όταν ανακοίνωσαν ότι θα μας βοηθάει να περιηγηθούμε στις πόλεις, να αγοράσουμε εισιτήρια και να παίζουμε μελωδίες σε βιντεοκλήσεις. Φυσικά, η πραγματικότητα ήταν κάπως διαφορετική. Η Google πούλησε αρχικά κάποια Google Glass που όμως δεν προσέφεραν την ίδια εμπειρία που υπόσχονταν στις διαφημίσεις, ενώ υπήρχαν και προβλήματα με την προστασία προσωπικών δεδομένων. Το πρόγραμμα δεν έχει διακοπεί, αλλά η βάση λογισμικού έχει αλλάξει αρκετά και η Google σταμάτησε την παραγωγή Google Glass.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΟΥΙΖ: Πόσα γνωρίζεις για τη σύγχρονη τεχνολογία;

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.



Πηγή άρθρου: mikropragmata.lifo.gr