«Ζητώ συγγνώμη από όλη την Ουκρανία»: Τι λένε στο φακό οι Ρώσοι αιχμάλωτοι

“Σας ζητώ συγγνώμη: Ζητώ συγγνώμη από όλη την Ουκρανία. Συγχωρέστε με που ήρθα εδώ, ντρέπομαι βαθύτατα”. Ο Ρώσος στρατιώτης σκύβει το κεφάλι. “Ο Πούτιν”, συνεχίζει, ” μας είπε μόνο ψέματα, μας εξανάγκασαν να έρθουμε εδώ. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από ολόκληρη την Ουκρανία για τον ερχομό μου εδώ”.

H παράκληση για συγγνώμη του φυλακισμένου στην Ουκρανία Ρώσου στρατιώτη έγινε χθες σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο στρατός του Κιέβου στο Σούμι, μια πόλη στα βορειοανατολικά που αποτελεί σταυροδρόμι για όσους εγκαταλείπουν τη χώρα, κάτι που προσπαθούσε να κάνει ο Ρώσος στρατιώτης, την ώρα της σύλληψής του: ο αιχμάλωτος πολέμου, που οδηγήθηκε ενώπιον των δημοσιογράφων, επανέλαβε αρκετές φορές “ντρέπομαι” και “με συγχωρείτε” και πρόσθεσε ότι “οι Ουκρανοί στρατιώτες φέρθηκαν καλά σε μένα και τους συντρόφους μου, μας έδωσαν καλό φαγητό. … ο ρωσικός στρατός μας έδωσε τρόφιμα που είχαν λήξει εδώ και πολύ καιρό”. Δήλωσε ακόμη: “Κατατάχθηκα στις 23 Ιουνίου 2021 και στις 24 Φεβρουαρίου 2022 εισβάλαμε στην Ουκρανία. Μέχρι την τελευταία στιγμή μας έλεγαν ότι επρόκειτο απλώς για μια άσκηση σε ρωσικό έδαφος“.

Η μαρτυρία του στρατιώτη – ο οποίος παρέμεινε ανώνυμος – έχει κάνει το γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Εντάσσεται σε μια σειρά παρόμοιων κινήσεων εκ μέρους της Ουκρανίας, για να καταφανεί, ιδίως στους δυτικούς, το “παρασκήνιο” της στρατιωτικής προετοιμασίας των Ρωσσικών στρατευμάτων, των οποίων τα κινητά τηλέφωνα αφαιρούνται “για να μη ψάχνουμε για ειδήσεις της σύγκρουσης στο διαδίκτυο“. Όπως προκύπτει από τις περισσότερες μαρτυρίες Ρώσων αιχμαλώτων τις τελευταίες ημέρες – πολλοί έφτασαν στην Ουκρανία πιστεύοντας ότι συμμετέχουν σε μια άσκηση – άλλοι πίστευαν ότι βρίσκονται ακόμη σε ρωσικό έδαφος!

Αυτό προκύπτει, για παράδειγμα, από την ομιλία ενός ανώνυμου οδηγού τεθωρακισμένου την Πέμπτη στο Κίεβο: “Στη Ρωσία μας θεωρούν ήδη νεκρούς”, είπε ο στρατιώτης. “Μπόρεσα να τηλεφωνήσω στους γονείς μου, κάτι που δεν επιτρέπεται σε όλους. Οι γονείς μου λένε ότι έχουν ήδη κανονίσει την κηδεία μου. Αν επιστρέψουμε ως ανταλλαγέντες αιχμάλωτοι, οι συμπατριώτες μας θα είναι αυτοί που θα μας πυροβολήσουν πρώτοι, από ντροπή”.

Μαζί του στη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ήταν άλλοι δέκα συστρατιώτες του Ένας από αυτούς μίλησε για “συντρόφους που σκοτώθηκαν από τα πυρά μας, επειδή τους πέρασαμε για Ουκρανούςπολίτες, μπροστά στα μάτια μου”.

Οι συνεντεύξεις τύπου των αιχμαλώτων στρατιωτών oργανώνονται από την ουκρανική πλευρά, με δεδομένο τον φόβο των στρατιωτών, και με στόχο να δείξουν την απροετοιμασία των Ρώσων. Αλλά και η κακή πίστη των ηγετών τους. Ένας ανώνυμος διοικητής που συνελήφθη στις 10 Μαρτίου δήλωσε σε βίντεο ότι “η εντολή να καταλάβουμε το Χάρκοβο σε τρεις ημέρες ήρθε απευθείας από τον Πούτιν” και ότι για την εκτέλεσή της “μας διέταξαν να βομβαρδίσουμε αμάχους”.

Με στοιχεία από την Corriere della Sera

Πηγή άρθρου: www.lifo.gr