ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:15
Η Κομισιόν πρότεινε να δοθεί στην Ουκρανία (και την Μολδαβία) το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη χώρας στην ΕΕ, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι αυτό συνδέεται με την κατανόηση πως η Ουκρανία θα προχωρήσει σε πολλές μεταρρυθμίσεις.
“Η Ουκρανία έχει ήδη δείξει ξεκάθαρα τη φιλοδοξία και την αποφασιστικότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές αξίες και πρότυπα”, δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Για να κάνει την ανακοίνωση, η φον ντερ Λάιεν ντύθηκε στα χρώματα της Ουκρανίας, με ένα κίνητρο σακάκι και μια μπλε μπλουζα.
Αντιθέτως, η Γεωργία καλείται να εκπληρώσει κάποιες προϋποθέσεις για να αποκτήσει το ίδιο καθεστώς.
Εάν η απόφαση της Κομισιόν επικυρωθεί –όπως αναμένεται- την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών, θα είναι μια σημαντική τόνωση ηθικού για το Κίεβο και περαιτέρω περιφρόνηση της Δύσης για τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
“Οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να πεθάνουν για την ευρωπαϊκή προοπτική. Τους θέλουμε να ζήσουν μαζί μας το ευρωπαϊκό όνειρο”, τόνισε η φον ντερ Λάιεν.
Η Ουκρανία έχει ήδη ένα σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, αλλά υπέβαλε αίτηση για ένταξη λίγες ημέρες μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε για την απόφαση αυτή της Κομισιόν, ότι “υπάρχουν διάφοροι σχηματισμοί που παρακολουθούμε με τον πιο προσεκτικό τρόπο”.
Από τη στιγμή που η Ουκρανία και η Μολδαβία κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τη Σοβιετική Ένωση το 1991, φιλορωσικές και φιλοευρωπαϊκές κυβερνήσεις μάχονται για τον έλεγχο.
Η ανακοίνωση της Κομισιόν έρχεται τη στιγμή που ορισμένες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των Ολλανδίας και Δανίας, δεν υποστηρίζουν το να δεχθούν περισσότερες χώρες το καθεστώς υποψηφίου προς ένταξη, παρόλο που ο Ζελένσκι χθες κέρδισε την στήριξη της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας.
Η πρόταση της Κομισιόν εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο ώστε οι ηγέτες της ΕΕ να την εγκρίνουν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει τόνωση του ηθικού για την Ουκρανία, καθώς αντιμετωπίζει τη ρωσική εισβολή.
Στην πρώτη τους επίσκεψη στο Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή, ο Γάλλος Μακρόν, ο Γερμανός Σολτς, ο Ιταλός Ντράγκι και ο Ρουμάνος Γιοχάνις, δήλωσαν πως η Ουκρανία ανήκει στην “ευρωπαϊκή οικογένεια”.
Το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, το οποίο επιδιώκει η Ουκρανία από το 2014, όταν οι διαδηλώσεις στο Κίεβο ανέτρεψαν τον μη δημοφιλή φιλορώσο πρόεδρο, θα αποτελέσει ορόσημο στην πορεία της από μια πρώην σοβιετική δημοκρατία σε μια αναπτυγμένη οικονομία στη μεγαλύτερη εμπορική ένωση παγκοσμίως.
Ωστόσο, η πορεία προς την ένταξη αναμένεται να διαρκέσει χρόνια, απαιτώντας βαθιές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ενδημικής διαφθοράς.
Η διεύρυνση της ΕΕ ως μια πολιτική, έχει επίσης μείνει στάσιμη από το 2018. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να συμφωνήσουν εάν θα φέρουν και άλλες υποψήφιες χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία) στην Ένωση.