Ξεκίνησαν μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία

Νέα πρόβα πολέμου στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία ξεκινάει το ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή 30.000 στρατιωτών, αυτή την φορά στη Νορβηγία.

Το σενάριο της άσκησης «Cold Response 2022» είναι ενδεικτικό των πολεμικών σχεδιασμών καθώς η άσκηση δοκιμάζει την ικανότητα της Νορβηγίας να λάβει εξωτερικές ενισχύσεις σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα, βάσει του άρθρου 5 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ που αναγκάζει τα μέλη του να σπεύσουν σε βοήθεια ενός από τα μέλη του.

Τα ναυτικά, αεροπορικά, αμφίβια και χερσαία γυμνάσια, που πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια, διεξάγονται σε πολύ μεγάλα τμήματα του νορβηγικού εδάφους περιλαμβανομένης της περιοχής πάνω από τον αρκτικό κύκλο.

Η Ρωσία αρνήθηκε την πρόταση να στείλει παρατηρητές. «Η ενίσχυση των στρατιωτικών ικανοτήτων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία δεν συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή», σχολίασε την περασμένη εβδομάδα η ρωσική πρεσβεία στο Όσλο.

Οι Ρώσοι «ανέπτυξαν εντελώς νόμιμα τις ικανότητες παρακολούθησης» των γυμνασίων και «ελπίζω πραγματικά ότι θα τηρήσουν τις ισχύουσες συμφωνίες», διευκρίνισε ο επικεφαλής της νορβηγικής διοίκησης των επιχειρήσεων Ίνγκβε Όντλο, που διευθύνει τα γυμνάσια.

Όπως και τις προηγούμενες φορές, στα γυμνάσια «Cold Response 2022» συμμετέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία.

Τα γυμνάσια, στα οποία θα λάβουν επίσης μέρος 200 αεροσκάφη και περίπου 50 πλοία και θα διαρκέσουν μέχρι την 1η Απρίλη, ξεκίνησαν με επιχειρήσεις στη θάλασσα και την προώθηση στο έδαφος ενός τμήματος της «Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης» του ΝΑΤΟ, που διευθύνεται φέτος από τη Γαλλία. Σχεδόν 3.300 Γάλλοι στρατιώτες και αμφίβια ελικοπτεροφόρα «Dixmude» έχει ανακοινωθεί ότι θα λάβουν μέρος.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Πηγή άρθρου: www.902.gr