Ξανά στην προεδρία της Βουλγαρίας ο Ράντεφ, σύμφωνα με τα exit polls

Οι δημοσκοπήσεις εξόδου δίνουν σαφές προβάδισμα νίκης στον 58χρονο απερχόμενο πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρουμέν Ράντεφ, μετά το κλείσιμο της κάλπης και τη ολοκλήρωση των εκλογών σήμερα στη χώρα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll τριών ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, ο υπέρμαχος της αλλαγής στη χώρα Ράντεφ (που έχει στόχο να καθαρίσει την εικόνα της ως αυτής με την μεγαλύτερη διαφθορά στην Ε.Ε.) συγκεντρώνει το 63% έως 65% των ψήφων.

Σημειώνεται ότι ο Ράντεφ ήταν το φαβορί για την ανανέωση της πενταετούς θητείας του στον προεδρικό θώκο, μετά την εξασφάλιση του 49,5% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 14 Νοεμβρίου.

Αντίπαλός του, ο 58χρονος πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας Αναστάς Γκερτζίκοφ, ο οποίος στον πρώτο γύρο εξασφάλισε 22,8% των ψήφων και υποστηρίζεται από το Gerb, το συντηρητικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος παραιτήθηκε τον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι ο ρόλος του προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, αλλά έρχεται στο προσκήνιο σε περιόδους πολιτικής κρίσης, όταν ο αρχηγός του κράτους μπορεί να διορίζει προσωρινές κυβερνήσεις. Η προεδρία προσφέρει επίσης βήμα για την άσκηση επιρροής στην κοινή γνώμη.

Ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει καθήκοντα στις 22 Ιανουαρίου για πενταετή θητεία.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr