Με τη δραματική αλλαγή της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έστρεψε γρήγορα τους ηγέτες της ΕΕ στο πιο σημαντικό και περίπλοκο θέμα τους: τις σχέσεις με την Τουρκία.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Politico, στην πραγματικότητα υπέκυψε στο γεγονός ότι η συζήτηση για την Τουρκία και τις ενδεχόμενες κυρώσεις και η συζήτηση για τις πρόσφατες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέονται με άλλα σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ιδίως τη συζήτηση για τις κυρώσεις στη Λευκορωσία.
“Με απλά λόγια, δεν υπήρχε τρόπος για ομόφωνη υποστήριξη από τους ηγέτες για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας, χωρίς πρώτα να αντιμετωπίστουν οι καταγγελίες της Κύπρου για την Τουρκία“, όπως αναφέρει το Politico.
Αρχικά, το σχέδιο ήταν να ξεκινήσουν οι ηγέτες μιλώντας για τις σχέσεις με την Κίνα, μετά από την τηλεδιάσκεψη ΕΕ-Κίνας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα. Αλλά δεν υπάρχουν πιεστικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από τους ηγέτες για την Κίνα, όπως σημειώνει το Politico.
Μετά την Κίνα, το αρχικό σχέδιο σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη ήταν να συζητηθεί η κατάσταση στη Λευκορωσία, η δηλητηρίαση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei Navalny και η στρατιωτική σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Όπως σημειώνει το Politico, η Τουρκία είναι επίσης ένας παράγοντας στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Καραμπάχ, δεδομένης της ισχυρής υποστήριξης της Άγκυρας στο Αζερμπαϊτζάν στην αντιπαράθεση με την Αρμενία.
Στο τέλος, η λογική – και η πολιτική – υπαγόρευσαν ότι η Τουρκία πρέπει να είναι πρώτη στην ατζέντα, αναφέρει το άρθρο.
Σε εξέλιξη οι συζητήσεις
Κανονικά, οι Σύνοδοι Κορυφής ακολουθούν κανόνες σχετικά με τη σειρά ομιλίας των ηγετών, που συνδέονται με τη σειρά της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία υπαγορεύει επίσης το διάγραμμα θέσεων γύρω από το τραπέζι.
Αλλά καθώς ξεκίνησε η συζήτηση για την Τουρκία δόθηκε ιδιαίτερη προτίμηση στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δεδομένης της άμεσης εμπλοκής. Αναστασιάδης και Μητσοτάκης μίλησαν με τη σειρά τους μετά την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έδωσε την εναρκτήρια παρέμβαση εξ ονόματος της γερμανικής προεδρίας.
Οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη αλλά οι ηγέτες αναμιγνύουν τη Λευκορωσία και τη Λιβύη στις συζητήσεις τους, σύμφωνα με ένα άτομο στην αίθουσα, μεταδίδει το Politico.
“Όχι” της Μέρκελ σε κυρώσεις
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος λέει όχι σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Αν και στο παρασκήνιο πολλά ακούγονταν για το τι πραγματικά θα επιδιώξει η Ανγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής, το κατέστησε σαφές με τη δήλωσή της προσερχόμενη στην Σύνοδο στις Βρυξέλλες. Είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. “να αναπτύξει μία πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία”, είπε η Αγκελα Μέρκελ, γεγονός που ερμηνεύεται ότι δεν είναι υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.
Και πρόσθεσε: “Θέλω να τονίσω ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι φυσικά περίπλοκη και η ΕΕ ενδιαφέρεται πολύ να αναπτύξει μια πραγματικά δημιουργική σχέση με την Τουρκία παρά τις δυσκολίες. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλον όταν έχει να κάνει με την μετανάστευση και πρέπει να υποστηρίξουμε την Τουρκία που έχει να αντιμετωπίσει μεγάλο προσφυγικό κύμα”, είπε.
“Φυσικά πρέπει να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και για μένα η διπλωματία παίζει κυρίαρχο ρόλο”.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr