Βρετανία: πιθανή επέκαση των περιοριστικών μέτρων και μετά τις αρχές Δεκεμβρίου

Το ενδεχόμενο επέκτασης του lockdown, διάρκειας ενός μηνός και μετά τις αρχές Δεκεμβρίου, άφησε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ της Βρετανίας, Μάικλ Γκόουβ, γεγονός που καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στην ερώτηση εάν το lockdown μπορεί να επεκταθεί και μετά τις αρχές Δεκεμβρίου, ο υπουργός απάντησε «ναι», μιλώντας στο Sky News. 

Τελικά, ο Μπόρις Τζόνσον κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Ανακοινώνοντας, όπως φάνηκε απρόθυμα, ένα δεύτερο lockdown διάρκεις ενός μηνός στη Βρετανία, είχε μαζί του και τους επιστήμονες προκειμένου να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους κρίθηκαν αναγκαία τα μέτρα. Ως πρωθυπουργός, θέλει να «σώσει» την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. 

Το κόμμα των Συντηρητικών είναι διχασμένο ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού: θέλει να σεβαστεί την ατομική ελευθερία και να κρατήσει σε λειτουργία τις επιχειρήσεις; Η μπορεί να βρεί έναν τρόπο να ισορροπήσει τις πεποιθήσεις των μελών του απέναντι στην «σκληρή» πραγματικότητα της πανδημίας που έχει προκαλέσει το θάνατο σε περισσότερους από 46.000 Βρετανούς και έχει δημιουργήσει μία μαζική υγειονομική κρίση; Μέχρι την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντομινικ Ρααμπ, χαρακτήριζε το lockdown ως «απεγνωσμένα άδικη» κίνηση. 

Ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης φαίνεται χαοτικός στη Βρετανία. Το γεγονός της καθυστέρησης της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού καταδεικνεύει τις δυσκολίες και τις διαφορές που υπάρχουν στους κόλπους της κυβέρνησης. Την αποφασιστική ώθηση για την εφαρμογή του νέου lockdown έδωσε η κρίσιμη κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με επιστήμονες να προειδοποιούν ότι κινδυνεύει να καταρρεύσει έως τις αρχές Δεκεμβρίου, εάν δεν ληφθούν μέτρα. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν κλείσιμο παμπμ, εστιατορίων και καταστημάτων που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης για μία περίοδο 28 ημερών από την προσεχή Πέμπτη. Οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από τις κατοικίες τους μονο για εργασία, άθληση, ιατρικούς λόγους και αγορά ειδών διατροφής, ενώ τα ταξίδια εκτός Βρετανίας επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας. Σχολεία, κολλέγια και πανεπιστήμια θα παραμείνουν ανοικτά.  

Η αλλαγή αυτή στάσης είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τον Βρετανό πρωθυπουργό καθώς θα αυξήσει το κόστος για το υπουργείο Οικονομικών που θα κληθεί να στηρίξει εκ νέου επιχειρήσεις και εργαζομένους. Παρότι το κοινοβούλιο θα δώσει το πράσινο φως για τους νέους περιορισμούς, με την αντιπολίτευση των Εργατικών να δίδει επίσης τη συγκατάθεσή της, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Τζόνσον έχει την πλήρη στήριξη όλων των βουλευτών των Τόρις.

Τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στα νέα μέτρα και αυξάνεται το οικονομικό κόστος, καθώς το κράτος θα πληρώσει το 80% των αποδοχών όλων των εργαζομένων που θα πληγούν από το νέο γύρο περιοριστικών μέτρων. Ο λογαριασμός για τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομενων μέχρι στιγμής τείνει να ξεπεράσει τα 200 δισ.στερλίνες (258 δισ.δολάρια). Τα νέα μέτρα δε, απειλούν να εκτροχιάσουν την ήδη ευάλωτη ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, η οποία γνώρισε στο δεύτερο τρίμηνο τη μεγαλύτερη ύφεση εδώ και τρεις αιώνες. Το νέο lockdown ενισχύει επίσης τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα ενισχύσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται. 

Πηγές: Reuters, Bloomberg

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr