Βραζιλία – Ο Μπολσονάρου απειλεί Ανώτατο Δικαστήριο που διέταξε έρευνα σε βάρος του

Υπό τις ζητωκραυγές δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, εκτόξευσε νέες απειλές εναντίον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας και χαρακτήρισε «φάρσα» το εκλογικό σύστημα, διακινδυνεύοντας να βαθύνει ακόμη περισσότερο τη θεσμική κρίση.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος ήθελε σήμερα, Τρίτη, με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της Βραζιλίας, να κάνει επίδειξη δύναμης και είχε καλέσει «γιγαντιαία πλήθη» να τον στηρίξουν.

Αυτή η άτυπη γιορτή της Ανεξαρτησίας ξεκίνησε από την πρωτεύουσα Μπραζίλια, υπό δρακόντεια μέτρα, με περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς σε επιφυλακή.

Ο Μπολσονάρου πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την πλατεία των Υπουργείων, πριν από την ομιλία του στους συγκεντρωμένους, που τον υποδέχτηκαν με το σύνθημα «Μίτο, Μίτο» («Μύθος», το προσωνύμιο του).

«Από σήμερα, αρχίζει να γράφεται μια νέα ιστορία στη Βραζιλία», είπε. Στη συνέχεια, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση σε έναν από τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον Αλεξάντρ ντε Μοράες, ο οποίος διέταξε την έναρξη έρευνας σε βάρος του ίδιου και προσώπων του στενού περιβάλλοντός του, κυρίως για διασπορά ψευδών ειδήσεων. «Είτε ο επικεφαλής αυτής της εξουσίας (σ.σ. του Ανωτάτου Δικαστηρίου) θα τον ξαναβάλει (τον δικαστή) στη θέση του, είτε αυτή η εξουσία θα υποστεί τις συνέπειες που κανείς δεν θέλει», απείλησε.

Ο Μπολσονάρου είχε ήδη παρουσιάσει τη σημερινή κινητοποίηση ως «τελεσίγραφο» εναντίον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Δεν θέλουμε ρήξη. Δεν θέλουμε να συγκρουόμαστε με τις άλλες εξουσίες. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να διακινδυνεύει την ελευθερία μας», πρόσθεσε, υπό τα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων, πολλοί εκ των οποίων ήταν τυλιγμένοι με βραζιλιάνικες σημαίες.

Σχεδόν κανείς από τους διαδηλωτές δεν φορούσε μάσκα, μολονότι η πανδημία παραμένει ανεξέλεγκτη στη χώρα, όπου περισσότεροι από 580.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την Covid-19.

«Να παρέμβει ο στρατός»

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ, με τα οποία ζητούσαν την καθαίρεση των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ένα από αυτά έγραφε: «Στρατιωτική επέμβαση με τον Μπολσονάρου στην Μπραζίλια».

«Ήρθα για να προασπιστώ την ελευθερία μας και να απελευθερώσω τη χώρα από αυτή την αισχρή συμμορία των διεφθαρμένων πολιτικών του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θέλουν να μας την στερήσουν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρσιο Σόουζα, ένας φρουρός ασφαλείας που φορούσε ένα μπλουζάκι με το πρόσωπο του Μπολσονάρου.

«Το πιο ανησυχητικό είναι αυτές οι ομιλίες του προέδρου εναντίον των δημοκρατικών θεσμών, ιδίως εναντίον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει» μετά τη στρατιωτική δικτατορία του 1964-85, σχολίασε ο πολιτικός επιστήμονας, Μαουρίσιο Σαντόρο. «Μοιάζει κάπως με την Ουγγαρία, με την Πολωνία, με τη Βενεζουέλα ή με τις ΗΠΑ, την εποχή του Τραμπ: μια αυταρχική ομιλία που αποδυναμώνει τη δημοκρατία εκ των έσω», πρόσθεσε.

Την ίδια ημέρα με τον Μπολσονάρου, πάντως, είχε οργανώσει διαδηλώσεις και η αντιπολίτευση, με αίτημα την παραίτηση του προέδρου, τον οποίο κατηγορεί ότι απειλεί τη δημοκρατία, ότι διαχειρίστηκε με άθλιο τρόπο την υγειονομική κρίση, αλλά και την οικονομία, αφού η ανεργία έχει φτάσει σε ποσοστά ρεκόρ και ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε ανησυχητικά επίπεδα.

Καθώς το 51% των Βραζιλιάνων δηλώνει δυσαρεστημένο με την πολιτική του, ο Μπολσονάρου δεν ήταν ποτέ πιο αντιδημοφιλής, αφότου ανέλαβε την εξουσία, το 2019. Στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2022, έρχεται δεύτερος, πίσω από τον αριστερό πρώην πρόεδρο, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και, μάλιστα, σε ορισμένες από αυτές φαίνεται ότι μπορεί να ηττηθεί ακόμη και από τον πρώτο γύρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο



Πηγή άρθρου: www.in.gr