Βέβαιος για νίκη ο Μπάιντεν – «Θα κυβερνήσω ως Αμερικανός πρόεδρος»

Σε μια ενωτική και προεδρική ομιλία, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναμένει πως θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, ωστόσο απέφυγε να ανακοινώσει ότι είναι ο νικητής, λέγοντας πως είναι σαφές ότι εξασφαλίζει αρκετές Πολιτείες ώστε να κερδίσει την προεδρία. «Δεν είμαι εδώ για να διακηρύξω ότι νικήσαμε, αλλά να αναφέρω πως όταν τελειώσει η καταμέτρηση, πιστεύουμε ότι θα είμαστε οι νικητές», είπε.

«Κάθε ψήφος πρέπει να μετρήσει», τόνισε, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι αυτή θα είναι «μια νίκη για τη δημοκρατία και την Αμερική».

Τόνισε ότι «η δημοκρατία είναι ο παλμός αυτού του έθνους. Ψήφισαν περισσότεροι Αμερικανοί από ποτέ παρά την πανδημία. Ο λαός αποφασίζει ποιος θα είναι ο νικητής. Δεν είμαι εδώ για να πω ότι κερδίσαμε, αλλά όταν τελειώσει η καταμέτρηση θα είμαστε οι νικητές. Έχουμε προβάδισμα στο Μίσιγκαν, μπορεί εντός της ημέρας να μας δοθεί. Έχουμε ελπίδες για την Πενσιλβανία. Κερδίσαμε την πλειοψηφία στη λαϊκή ψήφο και αυτό θα αυξηθεί. Πήραμε τις περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε υποψήφιο πρόεδρο».

Συνέχισε ενωτικά, λέγοντας: « Θα αντιμετωπίσουμε όλα τα θέματα μαζί, να αφήσουμε πίσω τις αντεγκλήσεις, να ενωθούμε ως ένα έθνος. Δεν θα είναι εύκολο. Ξέρω ότι πρέπει να σταματήσουμε να κοιτάμε τους αντίπαλους μας ως εχθρούς. Αυτό που μας ενώνει είναι πολύ περισσότερο από αυτό που μας διχάζει».

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι, μολονότι ήταν υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς, θα κυβερνήσει «ως Αμερικανός πρόεδρος», τόσο για αυτούς που τον ψήφισαν, όσο και για εκείνους που δεν τον ψήφισαν. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα είμαστε νικητές, αλλά αυτό είναι νίκη του αμερικανικού, δεν υπάρχουν μπλε και κόκκινες πολιτείες, αλλά μόνο ηνωμένες πολιτείες», κατέληξε.

Η δήλωση Μπάιντεν (από το 02.11)

Η αντίδραση του Τραμπ

Με σειρά από tweet του, το απόγευμα της Τετάρτης, ο Ντόναλντ Τραμπ, αμφισβητεί εκ νέου την εκλογική διαδικασία, τη στιγμή που εξελίσσεται η καταμέτρηση στις πολιτείες που δεν έχουν ακόμα κριθεί. Τα μηνύματα του δίνουν την αίσθηση ότι χάνει συγκεκριμένες πολιτείες και αρνείται να το παραδεχθεί.

«Χθες το βράδυ είχα προβάδισμα, συχνά σταθερό, σε πολλές Πολιτείες – κλειδιά, τις περισσότερες από τις οποίες ελέγχουν οι Δημοκρατικοί. Τότε, μία προς μία, άρχισαν να εξαφανίζονται με μαγικό τρόπο, καθώς γινόταν η καταμέτρηση των ψήφων. ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΞΕΝΟ και οι “δημοσκόποι” έπεσαν σε ένα μεγάλο και ιστορικό λάθος».

Στο δεύτερο μήνυμα του τόνισε: «Πώς γίνεται κάθε φορά που καταμετρούν επιστολικές ψήφους είναι τόσο καταστροφικές για τα ποσοστά;» Σημειώνεται ότι λίγα λεπτά αφότου ανάρτησε ο Τραμπ το μήνυμα του, το Twitter προχώρησε σε νέα επισήμανση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παραβιάζει τους κανονισμούς του μέσου κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά στην εκλογική διαδικασία.

Λίγα λεπτά μετά και αφού η καταμέτρηση εξελίσσεται, ο Τραμπ ανάρτησε νέα μηνύματα στο Twitter, σημειώνοντας ότι «βρίσκουν ψήφους του Μπάιντεν παντού- στην Πενσιλβανία, το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν. Τόσο άσχημο για τη χώρα μας!». Και ακολούθησε tweet που τονίζει: «Εργάζονται σκληρά να εξαφανίσουν ένα προβάδισμα 500.000 ψήφων στην Πενσιλβανία. Άμεσα. Το ίδιο στο Μίσιγκαν και αλλού». 

Δείτε αναλυτικά τα tweets


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr